China a lansat pe orbita Pământului sateliți de internet, informațiile fiind raportate de presa chineză, care a detaliat că proiectul a fost inițiat și realizat de compania de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST). Lansarea s-a efectuat la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan, unul dintre principalele centre de lansare de sateliți și rachete din China, situat în provincia Shanxi din nordul țării.

China a lansat pe orbita Pământului sateliți de internet pentru propria reţea globală

Această lansare reprezintă un pas semnificativ în direcția obiectivului strategic al Beijingului de a dezvolta propria rețea globală de internet prin satelit, similară cu Starlink. Proiectul, numit „Thousand Sails Constellation” (Constelaţia O Mie de Pânze) vizează plasarea pe orbita joasă a Pământului (LEO – Low Earth Orbit) a peste 15.000 de sateliți până în anul 2030.

Sateliţii LEO operează de obicei la altitudini între 300 km şi 2.000 km şi au avantajul că sunt mai ieftini şi asigură transmisiuni de date mai eficiente decât sateliţii aflaţi pe orbite mai înalte.[sursa]

China a lansat pe orbita Pământului sateliți de internet
China a lansat pe orbita Pământului sateliți de internet pentru a-şi crea propria reţea globală care să concureze cu Starlink

În contrast, Starlink a lansat deja aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu, care sunt folosiți atât de gospodării private, cât și de companii și agenții guvernamentale. Compania lui Elon Musk intenționează să adauge încă zeci de mii de sateliți la rețeaua sa, deja cea mai mare de acest tip. Starlink are mii de utilizatori în Statele Unite.

Pe lângă aceste aspecte, supremația statelor în domeniul sateliților de internet are o importanță semnificativă și din punct de vedere militar. Cercetătorii militari chinezi au subliniat, în urma analizelor efectuate în ultimii doi ani, că utilizarea rețelei Starlink în războiul din Ucraina demonstrează că aceste sateliți ar putea reprezenta un risc pentru China în cazul unui conflict militar cu Statele Unite.

• CITEŞTE ŞI:  Karina Chikitova, fetiţa de 4 ani care a supravieţuit singură timp de 11 zile în taigaua siberiană

Constelaţia „O Mie de Pânze” a SSST este una dintre cele trei megaconstelaţii prin care China speră să ajungă din urmă compania miliardarului Elon Musk. SSST doreşte să lanseze 108 sateliţi pe an şi un total de 648 sateliţi până la sfârşitul anului 2025, să asigure cu acoperire globală până în anul 2027 şi să ajungă la 15.000 de sateliţi pe orbită până în anul 2030.[sursa]

Proiectul „O mie de pânze” nu este singura modalitate prin care China încearcă să se protejeze de capacitățile Starlink. Oamenii de știință chinezi au prezentat recent un plan de a monta lasere pe submarine pentru a distruge sateliții Starlink.