Multe animale au un bun simț al mirosului, dar pot ele să simtă semnalele chimice care indică faptul că o persoană este speriată? Pot animalele să miroasă frica?
S-a dezbătut mult timp dacă animalele pot mirosi frica la oameni. Din nefericire, răspunsul la această întrebare veche nu este la fel de simplu ca și cum i-ai trage deoparte pe Azorel sau pe Bobiţă și i-ai întreba ce simt.
Pot animalele să miroasă frica?
Aşadar, ce spun cercetările? Pot, într-adevăr, animalele să miroasă frica? Pentru a ajunge la rădăcina acestei întrebări, cercetătorii au scos în mare parte prezența umană din ecuație, deoarece se știe că animalele, cum ar fi câinii, răspund la expresiile noastre și la postura corpului. În schimb, cercetătorii s-au concentrat pe modul în care animalele, inclusiv caii și câinii, răspund la diferite mirosuri emise de oamenii care urmăresc videoclipuri care induc bucurie față de cele care induc frică.
Într-un studiu asupra cailor, publicat în anul 2023 în revista Scientific Reports, cercetătorii i-au pus pe participanți să urmărească clipuri dintr-o comedie într-o zi și un film de groază în ziua următoare.[sursa]
După ce participanții au vizionat fiecare videoclip, cercetătorii au colectat mostre de transpirație de la subsuoara spectatorilor cu ajutorul unor tampoane de bumbac și le-au cerut participanților să raporteze câtă bucurie sau frică au simțit în timp ce vizionau fiecare clip. Apoi, cercetătorii au prezentat cele două mostre de tampoane de la același om unui cal, pentru a vedea dacă acesta poate discrimina între mirosurile produse de oameni în momente de fericire și de suferință.
Pot caii să miroasă frica oamenilor?
„La început nu eram siguri dacă caii puteau face diferența între mirosuri.”, a declarat Plotine Jardat, autorul principal al studiului, doctorandă la Universitatea din Tours, Franța.[sursa]
Dar caii au reacționat diferit în funcție de tamponul de bumbac care le-a fost prezentat.
„Când caii au mirosit probele de bucurie, și-au folosit doar nările stângi. Acest lucru indică ce parte a creierului folosesc pentru a analiza mirosul. La toate mamiferele, cele două emisfere cerebrale au funcții diferite, iar într-un context emoțional, se pare că mirosul din mostrele de bucurie a fost perceput ca fiind pozitiv de către cai.”, a spus Plotine Jardat.
Însă, atunci când cailor li s-au dat probele prelevate în timpul filmului de groază, animalele au reacționat foarte diferit și nu numai că au mirosit proba mai mult timp, dar au „folosit ambele nări” pentru a prinde o adiere, a spus Jardat.
Cu toate acestea, Plotine Jardat s-a grăbit să precizeze că acest lucru nu înseamnă neapărat că caii știu ce este frica. „Nu este ca și cum atunci când caii miros un alt animal le trece prin minte cuvântul «frică». Dar acum știm că [caii] pot diferenția mirosurile generate de diferite stări emoționale la oameni.”, a mai spus cercetătoarea.
Acest lucru aduce în discuţie o întrebare: ce compuși specifici produc oamenii în transpiraţia lor care provoacă o schimbare în comportamentul cailor?
Cercetătorii arată că în spatele reacțiilor cailor s-ar putea afla semnalele chimice, care sunt substanțe chimice produse de animale care pot afecta comportamentul unui alt animal. La oameni, există mai mulți compuși în transpiraţie, cum ar fi adrenalina sau androstadienona (o proteină asemănătoare feromonilor), care ar putea provoca o schimbare a mirosului în momentele de frică. Acești compuși ar putea, de asemenea, să transporte „informații cu încărcătură emoţională” de la o specie la alta, au scris cercetătorii în studiu.
Într-un studiu viitor, oamenii de știință intenționează să examineze dacă mirosul de frică ar putea provoca o reacție de teamă la cai și ce fel de impact ar putea avea acest lucru asupra animalelor din punct de vedere emoțional, punându-le să efectueze o serie de teste după ce au mirosit probele.
„Vrem să vedem dacă frica le va modifica reacțiile la teste.”, a declarat Plotine Jardat.
Pot câinii să miroasă frica oamenilor?
Între timp, într-un studiu din anul 2018, publicat în revista Animal Cognition, oamenii de știință au pus câinii din rasa Labrador retriever să miroasă mostre prelevate de la subsuorile participanților de sex masculin după ce au vizionat un clip video înfricoșător sau unul fericit. Cercetătorii au plasat proba în interiorul unei cutii cu o deschidere și au plasat cutia într-o cameră închisă cu două persoane: un străin și proprietarul câinelui.
La fel ca în cazul studiului cu cai, cercetătorii au constatat că patrupezii au reacționat diferit în funcție de faptul că au simțit mirosul unui om înfricoșat sau al unuia fericit.[sursa]
„Atunci când câinii au simțit mirosul unei persoane fericite, aceștia și-au sporit interacțiunile cu străinul din cameră.”, a declarat pentru autorul principal al studiului, Biagio D’Aniello, profesor de zoologie la Universitatea Federico II din Napoli, Italia.
Dar când au mirosit o mostră de la o persoană care era temătoare, câinii au avut o reacție complet diferită.
„Când au simțit mirosul de frică, fie se duceau la stăpânul lor, fie se duceau la ușă și încercau să părăsească încăperea.”, a declarat coautorul studiului, Anna Scandurra, cercetător postdoctoral la Universitatea Federico II.
Cercetătorii au ajuns la o concluzie similară cu cea a oamenilor de știință din studiul asupra cailor. Astfel, reacțiile câinilor s-au datorat probabil unor semnale chimice, sugerând că la mijloc a fost vorba de o „comunicare emoțională interspecii”, au arătat autorii în studiul lor.
Alte animale care pot detecta frica la oameni
Pe lângă cai şi câini, care pot mirosi frica oamenilor, există și alte specii de animale care pot detecta frica la oameni:
- Pisici: Pisicile sunt animale foarte intuitive și pot simți stările emoționale ale oamenilor, inclusiv frica;
- Elefanți: Elefanții sunt cunoscuți pentru memoria lor excelentă și capacitatea lor de a recunoaște și de a-și aminti oamenii. De asemenea, pot detecta frica la oameni și pot deveni defensivi dacă simt că sunt amenințați;
- Maimuțe: Maimuțele sunt animale foarte sociale și comunică între ele printr-o varietate de semnale, inclusiv expresii faciale, vocalizări și mirosuri. Unele specii de maimuțe, cum ar fi macacii, pot detecta frica la oameni și își pot adapta comportamentul în consecință;
- Păsări: Unele specii de păsări, cum ar fi corbii, au fost observate că își modifică comportamentul în prezența oamenilor care se tem. De exemplu, corbii pot deveni mai vigilenți și mai vocali atunci când simt frica la oameni;
- Insecte: Unele specii de insecte, cum ar fi țânțarii, pot detecta acidul lactic, un compus chimic eliberat de corpul uman ca răspuns la frică. Acest lucru le permite țânțarilor să-și localizeze țintele mai eficient.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: