Pot câinii să prezică cutremurele? Relatările despre animale care se comportă ciudat înainte de un cutremur sunt frecvente, ceea ce a stârnit interesul oamenilor de știință să investigheze acest fenomen. Cu toate acestea, o analiză recentă a studiilor în acest domeniu sugerează că dovezile sunt insuficiente.

În ciuda numărului aparent mare de cercetări pe această temă, există surprinzător de puține studii care să analizeze statistic legătura dintre comportamentele neobișnuite ale animalelor și activitatea seismică iminentă.[studiu]

De fapt, un număr considerabil de studii se concentrează mai mult pe mecanismele potențiale ale acestor comportamente, decât pe soliditatea legăturii dintre ele și cutremure.

Astfel, o echipă de cercetători de la Centrul German de Cercetare pentru Geostiințe (GFZ) a adunat și analizat toate studiile disponibile pentru a verifica statistic corelațiile dintre observațiile animalelor domestice și sălbatice și magnitudinea sau localizarea seismelor.[sursa]

Pot câinii să prezică cutremurele
Pot câinii să prezică cutremurele? Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare

Pot câinii să prezică cutremurele?

„Există multe lucrări care explorează potențialul animalelor ca precursori ai cutremurelor, dar, din câte știm noi, aceasta este prima dată când a fost utilizată o abordare statistică pentru evaluarea acestor date”, a explicat hidrogeologul Heiko Woith, autorul principal al studiului.

Echipa a analizat 180 de studii ce includ 729 de rapoarte privind comportamente neobișnuite ale animalelor legate de 160 de cutremure, evaluând detalii precum magnitudinea și distanța cutremurului, activitatea pre-seismică și calitatea studiilor.

Majoritatea rapoartelor s-au concentrat pe doar trei evenimente majore: cutremurul Darfield din Noua Zeelandă din anul 2010, cutremurul Nagano-ken Seibu din Japonia din 1984 și cutremurul L’Aquila din Italia din anul 2009.

• CITEŞTE ŞI:  Universul 25: experimentul care dă fiori. Cum a ajuns "utopia şobolanilor" să dea indicii despre extincția omenirii

În total, studiile au documentat comportamentele observate la peste 130 de specii, de la câini și vaci până la viermi de mătase.[sursa]

Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că există o limitare critică în aceste date – toate, cu excepția a 14 studii, se bazează pe o singură observație înaintea cutremurului.

Un raport tipic descrie reflecțiile unui observator cu privire la ceea ce el consideră a fi comportamente neobișnuite, manifestate cu ceva timp înainte de seism.

Această lipsă de documentare cronologică face dificilă evaluarea obiectivă a modului în care acest comportament „special” diferă de comportamentele normale, împiedicând cercetătorii să elimine posibilele prejudecăți de confirmare – cum ar fi tendința de a vedea modele acolo unde acestea nu există.

Publicitate

Având în vedere varietatea largă de animale care prezintă comportamente diverse, raportate cu luni înainte de seism, este imposibil de stabilit care dintre aceste rapoarte sunt semnificative și care sunt pur întâmplătoare.

Animalele pot simţi anumite detalii

Printre rapoartele care ar putea aduce ceva nou în discuție, cercetătorii sugerează că animalele ar putea fi pur și simplu mai sensibile la șocurile inițiale ale cutremurului.

„Animalele ar putea percepe undele seismice – fie unde P, S sau de suprafață – generate de preșocuri. O altă posibilitate ar putea fi efectele secundare declanșate de preșocuri, cum ar fi schimbările în nivelurile apelor subterane sau eliberarea de gaze din sol, pe care animalele le-ar putea simți.”, explică Woith.

Aceasta nu înseamnă că putem exclude complet posibilitatea ca animalele să posede un fel de „super-simț”, dar oamenii de știință sugerează că pentru a înțelege mai bine acest fenomen este necesară o abordare mai riguroasă.[studiu]

• CITEŞTE ŞI:  De ce se înghesuie oamenii să locuiască pe insula Migingo

Monitorizarea comportamentului unei populații de animale pe o perioadă lungă, care să acopere atât perioada premergătoare cât și cea ulterioară unui seism, ar putea oferi informații valoroase pentru a evalua modul în care aceste schimbări sunt legate de proprietățile cutremurului.

„Până în prezent, există foarte puține serii temporale detaliate privind comportamentul animalelor, cea mai lungă fiind de doar un an”, subliniază Woith.

Așadar, pentru cei care doresc să demonstreze că Fido are darul de a prezice cutremure, cheia este să înregistreze comportamentul său cotidian cu mult timp înainte de producerea cutremurului.

Deocamdată, o metodă de a prezice cutremurele cu mult timp înainte nu este posibilă, dar dacă animalele știu ceva ce noi nu știm, ar fi fascinant să aflăm acest secret.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: