Se spune că cei care uită istoria sunt condamnați să o repete. Acest lucru a fost dovedit în numeroase rânduri de-a lungul istoriei, fiind şi un element care stă la baza unei noi cercetări care a identificat trei factori cheie care au dus la prăbușirea dinastiei Qing. Odinioară o economie mult mai bogată decât cea a Chinei de astăzi, aceasta s-a prăbușit în anul 1912, iar motivele propuse sună destul de familiar.

„Este esențial să înțelegem originile unor astfel de instabilități. Să presupunem că este vorba despre un lucru care aparţine trecutului și că nu se poate repeta ar fi o greșeală. Astfel de schimbări pot avea loc într-adevăr, deoarece mecanismele care stau la baza acestora prezintă asemănări surprinzătoare.”, a declarat Peter Turchin, cercetător la Complexity Science Hub (CSH) și autor al studiului menţionat.[sursa]

Totul, de la dezastre ecologice la foamete, revolte și incursiuni străine, a fost prezentat ca posibile explicații pentru prăbușirea unei astfel de superputeri. Cu toate acestea, Turchin și colegii săi au descoperit că au existat trei elemente-cheie care au aplicat cea mai mare presiune sociopolitică.

Găsirea cauzelor cheie a implicat o privire retrospectivă asupra istoriei prin prisma Teoriei demografice structurale (SDT). Acest cadru le permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care evenimente mari, precum războiul și recesiunea, pot zgudui și destabiliza o societate. Este utilă în epoca modernă, deoarece ne poate ajuta să prevedem mai bine ce evenimente au potențialul de a avea un efect catastrofal în viitor, oferindu-ne timp să încercăm să atenuăm daunele.

• CITEŞTE ŞI:  Juliane Koepcke, fata care a căzut din cer şi a trăit 11 zile în junglă

Dinastia Qing, numită de asemenea și Imperiul Marelui Qing, Marele Qing sau Dinastia Manciu, a fost ultima dinastie imperială în China, guvernând între anii 1644-1912. În data de 12 februarie 1912, după mai multe runde de negocieri, împărăteasa văduvă Longyu a emis un edict imperial de abdicare a împăratului copil Pu Yi. Acest lucru a pus capăt la peste 2.000 de ani de imperialism chinez și a început o perioadă lungă de instabilitate și fracționalism militarist.

prăbuşirea dinastiei qing

3 cauze care au dus la prăbuşirea dinastiei Qing

Primul factor care a dus la prăbușirea dinastiei Qing a fost identificat ca fiind un boom demografic. Populaţia a crescut de patru ori între anii 1700 și 1840. Acest lucru a însemnat că existau mult mai puține terenuri pentru fiecare persoană, ceea ce în economie se numește „suprafaţă pe cap de locuitor”. Acest lucru, după cum știm, afectează cel mai mult comunitățile rurale, deoarece agricultura necesită mult teren pentru ca oamenii să se poată întreține.

Cel de-al doilea factor a fost identificat ca fiind creșterea concurenței pentru funcţiile de elită. Se pare că, dacă există o creștere a numărului de persoane care locuiesc într-o zonă, puținele poziții de putere disponibile vor fi inundate de potențiali candidați. Vedem acest lucru în zilele noastre pe piața muncii, unde sute de persoane pot candida pentru același post, iar situația a devenit deosebit de sumbră pentru Dinastia Qing până în anul 1796. Lipsa oportunităților de a urca în rândurile birocratice a dus la o criză provocată de un grup de doritori să acceadă în funcţii de elită, nemulțumiți, cunoscuți sub numele de aspiranți.

„Marea criză a fost Rebeliunea Taiping, probabil cel mai sângeros război civil din istoria omenirii. Zeci de milioane de oameni au fost uciși. Populația dinastiei Qing a crescut de patru ori și pur și simplu nu exista suficientă productivitate a mediului pentru a-i hrăni, dar și mai important, aveau prea mulți aspiranți la funcţii de elită.”, a declarat Turchin.

• CITEŞTE ŞI:  A fost descoperită cea mai mare groapă comună din Europa. 1000 de schelete au fost găsite de arheologi

Odată cu astfel de tulburări catastrofale vin și cheltuieli uriașe, ceea ce ne conduce la al treilea și ultimul factor cheie din spatele prăbușirii dinastiei Qing: costurile tot mai mari asociate cu căderile. Între zdrobirea tulburărilor, reducerea productivității și un deficit comercial provocat de epuizarea argintului și a opiului, Dinastia Qing s-a aflat în haos financiar.[sursa]

Este o lecție despre consecințele nerecunoașterii numeroaselor piese de puzzle care contribuie la stabilitatea unei societăți și despre ce s-ar putea întâmpla dacă nu le luăm în considerare în epoca modernă. Totul s-ar putea repeta, căci ştim foarte bine că oamenii tind să repete greşelile trecutului.

„Din nefericire, impactul coroziv al inegalității şanselor de accedere pe funcţii importante și al diminuării oportunităților se dezvoltă pe intervale de timp mai lungi, ceea ce le face greu de recunoscut, ca să nu mai vorbim de combaterea eficientă în cadrul ciclurilor politice scurte pe care le vedem în multe țări. Fără o viziune pe termen lung și strategii specifice pentru a atenua aceste presiuni sociale, multe locuri riscă să ia calea dinastiei Qing.”, a adăugat coautorul și cercetătorul afiliat la CSH, Daniel Hoyer.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.