Un studiu clinic din Japonia a demonstrat că un transplant inovator de celule stem poate îmbunătăți semnificativ vederea încețoșată la pacienți cu afecțiuni grave ale corneei. Este primul experiment de acest fel din lume care a redat vederea pacienților și marchează un progres remarcabil în medicina regenerativă.

La doi ani după intervenție, niciunul dintre cei trei pacienți principali nu a raportat probleme majore de siguranță. Examinările arată cornee mai transparente, un semn vizibil al succesului.

Deficiența celulelor stem limbale: cauza din spatele afecțiunii

Studiul a inclus patru participanți diagnosticați cu deficiență limbală a celulelor stem (LSCD), o afecțiune care determină acumularea de țesut cicatricial pe cornee. Dacă privim corneea ca „fereastra” ochiului, limbul o putem asemăna cu rama care susține sticla și conține o rezervă vitală de celule stem. Aceste celule acționează ca niște „ștergătoare de parbriz”, menținând corneea limpede. Fără ele, vederea se degradează inevitabil.[sursa]

redat vederea
Procedura revoluționară care a redat vederea pacienților

În prezent, persoanele cu LSCD unilateral pot beneficia de un transplant autolog, prin prelevarea unei porțiuni de cornee sănătoasă din ochiul neafectat. Totuși, pentru cei cu ambii ochi afectați, este necesar un transplant de la un donator, un proces limitat sever de disponibilitatea și riscurile asociate.

Aici intervin celulele stem pluripotente induse (iPSC), obținute prin reprogramarea celulelor adulte într-o stare asemănătoare celor embrionare. Aceste celule se pot transforma în orice tip celular, inclusiv celule corneene, oferind un potențial nelimitat de tratament.

În anul 2023, cercetători americani au folosit cu succes celule stem limbice pentru a restabili vederea la doi pacienți cu leziuni ale corneei. Însă echipa de la Spitalul Universitar Osaka din Japonia a dus tehnologia mai departe, utilizând iPSC derivate din celule sanguine sănătoase pentru a restabili vederea la pacienți cu LSCD.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Viermi antici, care au trăit în urmă cu 46.000 de ani, readuşi la viaţă de oamenii de ştiinţă

Procedura revoluționară care a redat vederea pacienților

Celulele iPSC au fost transformate în laborator în foițe de celule epiteliale corneene (iCEPS), care au fost apoi transplantate pe corneele pacienților, după îndepărtarea țesutului cicatricial. Operația a fost finalizată cu plasarea unei lentile de contact protectoare.

După șapte luni, toți cei patru pacienți au înregistrat îmbunătățiri ale vederii. Totuși, la un an după intervenție, vederea unui pacient a regresat. Cea mai mare ameliorare a fost observată la doi pacienți: o femeie de 44 de ani și un bărbat de 66 de ani. Cercetătorii cred că reacțiile imunologice subtile au împiedicat progresul la ceilalți doi pacienți, care nu au primit imunosupresoare, în afară de steroizi.

stem redat vederea
Imagini microscopice cu lampă cu fantă ale ochilor tratați. (Soma et al., The Lancet, 2024)

Anterior, iPSC au fost utilizate cu succes pentru a trata degenerescența maculară, o afecțiune a retinei. Acest studiu este primul care demonstrează eficacitatea tehnologiei pentru afecțiunile corneei fără utilizarea de materiale autologe.

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că procedura este încă experimentală și prezintă riscuri. „Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care utilizează construcții celulare derivate din iPSC pentru tratamentul corneei. Reprezintă o opțiune promițătoare pentru pacienții cu LSCD”, a declarat echipa din Osaka.[studiu]

Următorul pas este un studiu clinic multicentric pentru a valida și extinde aceste rezultate promițătoare.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: