Elon Musk, fondatorul Neuralink, a anunţat că primul cip Neuralink a fost implantat în crieierul unui om, iar acesta „se recuperează bine”.

„Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor de neuron.”, a adăugat Elon Musk într-o postare pe reţeaua X.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat anul trecut companiei autorizația de a efectua primul test pentru a-și testa implantul pe oameni. Neuralink este departe de a fi prima companie care a realizat un implant cerebral, numit şi interfaţă creier-maşină (IMC), asupra unei fiinţe umane.[sursa]

Spike-urile reprezintă activitatea neuronilor, pe care Institutul Național de Sănătate îi descrie ca fiind celule care folosesc semnale electrice și chimice pentru a trimite informații în jurul creierului și în organism.

Studiul Prime al startup-ului este un test pentru interfața creier-computer fără fir pentru a evalua siguranța implantului și a robotului chirurgical. Studiul va evalua funcționalitatea interfeței, care permite persoanelor cu tetraplegie, sau paralizie a tuturor celor patru membre, să controleze dispozitivele cu ajutorul gândurilor, potrivit site-ului companiei.

primul cip neuralink

Primul cip Neuralink a stârnit dezbateri şi controverse

Elon Musk și-a divizat fanii după ce a anunțat că controversatul său cip cerebral Neuralink a fost implantat pe un om.

Tehnologia Neuralink are ca scop să permită unei persoane să își controleze telefonul sau un alt dispozitiv cu ajutorul minții, potrivit lui Musk. Șeful Tesla a explicat cum funcționează tehnologia. El a spus că primul produs Neuralink se numește Telepathy.

„Permite controlul telefonului sau al computerului și, prin intermediul acestora, al aproape oricărui dispozitiv, doar prin gândire.”, a scris el. „Imaginați-vă dacă Stephen Hawking ar fi putut comunica mai repede decât un dactilograf sau un licitator. Acesta este obiectivul.”, a mai adăugat Musk.

• CITEŞTE ŞI:  Ce este istoria? O colecţie de definiţii ale istoriei

Compania a declarat anterior că misiunea Neuralink este de a reda autonomia persoanelor care au „nevoi medicale nesatisfăcute”, cu viziunea de a „debloca potențialul uman” în viitor.

Internauții s-au împărțit în două tabere după anunțul lui Elon Musk, unii considerând că acest progres este de rău augur, iar alții că este plin de speranță.

„Potențialul negativ al acestui lucru mă face să mă simt foarte neliniștit”, „Mă îngrozește acest gând”, „E timpul pentru Matrix”, „S-a născut primul cyborg”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe X de urmăritorii lui Elon Musk.

Publicitate

Reuters a relatat la începutul acestei luni că Neuralink a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA (DoT) privind circulația materialelor periculoase.

În timpul inspecțiilor efectuate la instalațiile companiei din Texas și California în februarie 2023, anchetatorii DoT au constatat că firma nu s-a înregistrat ca transportator de materiale periculoase.

De asemenea, aceștia au descoperit ambalarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase, inclusiv a lichidului inflamabil Xylene. Xilenul poate provoca dureri de cap, amețeli, confuzie, pierderea coordonării musculare și chiar decesul, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, potrivit sursei menționate mai sus.

Neuralink a primit în anul 2023 autorizația din partea FDA pentru primul său studiu de testare a implantului companiei pe oameni, o etapă esențială pentru start-up. Reuters a raportat în iunie că valoarea companiei a fost evaluată la 5 miliarde de dolari, pe baza tranzacțiilor private cu acțiuni.

În toamna anului trecut, un raport Bloomerg arăta că mii de oameni și-au exprimat interesul pentru a face un implant pe creier. Tot atunci, compania a început să recruteze doritori. Neuralink a scris că este în căutare de oameni care sunt paralizați din cauza unei răni la coloana vertebrală sau din cauza sclerozei laterale amiotrofice.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai rapidă pasăre din lume? Atinge viteze de peste 380 km/h: şoimul călător

Ashlee Vance, un apropiat al lui Elon Musk, spunea că Neuralink intenționează să implanteze 11 cipuri în anul 2024, iar număror lor ar putea ajunge până la 22.000 pânâ în anul 2030.

Ce presupune operația

Vance spunea că primul voluntar trebuie să fie „dispus să-și îndepărteze pe cale chirurgicală o bucată de craniu astfel încât un robot să insereze o serie de fire subțiri și electrozi în creiul acestuia”.

Unui chirurg îi ia „în jur de două ore” să facă o craniectomie, iar robotului circa 25 de minute pentru a insera dispozitivul. De asemenea, gadgetul va acoperi și porțiune de craniu care a fost îndepărtată.

Neuralink a făcut deja 155 de implanturi – cu ajutorul robotului – pe o varietate de animale, inclusiv pe porci și maimuțe.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.