Otto Witte s-a născut în data de 16 octombrie 1872 la Hamburg. La doar opt ani, s-a alăturat unui circ din cartierul Sankt Pauli, unde a devenit rapid una dintre principalele atracții. Acrobat, dresor de lei, magician, dar mai ales povestitor, Witte cucerea publicul cu istorisirile sale pline de farmec, în care își prezenta talentele extraordinare. Potrivit acestuia, aceste abilități l-au convins pe un trib de pigmei din Africa să-l numească liderul lor sau au făcut-o pe fiica regelui Etiopiei să își dorească să fugă cu el.

La începutul anului 1913, în contextul haosului creat de războaiele balcanice, Witte călătorea prin zonele de conflict alături de circ. În aceeași perioadă, Albania își declarase independența față de Imperiul Otoman și era în căutarea unui lider.

În timp ce marile puteri europene considerau că tronul Albaniei ar trebui să revină unui prinț din vest, albanezii s-au orientat către Halim Eddine, un nepot al sultanului Mehmed al V-lea. Vestea că prințul Halim ar putea deveni rege a ajuns și la circul lui Witte, care tocmai susținuse spectacole în Istanbul, la care participase și Halim.[sursa]

Unul dintre colegii săi de circ a remarcat asemănarea izbitoare dintre Witte și viitorul suveran al Albaniei, ceea ce a declanșat în mintea acestuia un plan îndrăzneț. Witte a falsificat rapid două telegrame, una aparent trimisă de sultan și cealaltă de comandantul armatei otomane, pe care le-a adresat lui Essad Pașa, liderul forțelor otomane din Durazzo. În telegrame, se anunța sosirea prințului Halim Eddine pentru a prelua comanda trupelor staționate acolo.

Otto Witte
Otto Witte, acrobatul de circ care s-a autoproclamat rege al Albaniei

Otto Witte, regele circar

Câteva zile mai târziu, Witte a debarcat la Durazzo, purtând o uniformă impunătoare, și a fost întâmpinat cu entuziasm de localnici. A ordonat imediat lui Essad Pașa să mobilizeze armata pentru o campanie de cucerire a… Belgradului (ceea ce evidențiază vechimea tensiunilor dintre albanezi și sârbi). Soldații, încântați de liderul lor improvizat, l-au proclamat pe Witte rege al Albaniei.

• CITEŞTE ŞI:  O turmă de porci mistreţi a distrus cocaină de peste 20 de mii de euro

Așa a devenit Otto Witte regele auto-proclamat Otto I. Timp de cinci zile, totul a mers perfect. Witte a primit jurămintele de loialitate din partea armatei, dar și atenția celor 25 de femei din harem. Pentru a câștiga popularitatea, a emis un decret de amnistie și a distribuit cu generozitate aur din tezaurul albanez. Însă, farsa nu avea cum să dureze prea mult. În cele din urmă, adevărul a ieșit la iveală, iar Witte a fost nevoit să fugă, revenind în Germania.

După Primul Război Mondial, Otto Witte a înființat Partidul Artizanilor, Cafegiilor și Circarilor și a candidat la președinția Germaniei. S-a retras din cursă, spunând că „vrea să-i ofere mareșalului Hindenburg o șansă”, așa cum a declarat el însuși. Însă apogeul vieții sale a rămas acea scurtă perioadă în care a fost regele Albaniei, fie și pentru doar câteva zile.

iFascinat de această aventură, Witte a cerut și obținut de la poliția din Berlin un act de identitate pe care scria: „Otto Witte, artist de circ, odinioară Rege al Albaniei”. Mai mult, refuza să primească orice scrisoare care nu era adresată „Otto I, ex-Regele Albaniei”. Otto Witte a murit în Hamburg, la vârsta de 87 de ani, dar povestea sa trăiește ca una dintre cele mai neobișnuite farse din istorie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: