Regele Farouk I s-a născut în anul 1920 şi a fost cel de-al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului.
Născut într-o bogăţie exorbitantă, regele Farouk a rămas în istorie drept unul dintre cei mai ciudaţi conducători, fiind numit chiar nebun de către unele voci.
Egiptul a fost, încă din cele mai vechi timpuri, o societate patriarhală, în care bărbaţii s-au impus. Dar chiar şi după aceste standarde, familia regelui Farouk era disfuncţională. Tatăl său, regele Fuad I, avea un control total asupra mamei sale, Nazli. Uneori, regele îşi ţinea închisă în palat soţia.
De asemenea, regele Fuad I obişnuia să fie foarte strict şi cu Farouk, pe care îl pedepesea adesea şi căruia îi permitea să-şi vadă mama în jur de o oră pe zi. Iar dacă veţi crede că acest comportament putea avea un impact negativ asurpa micului Farouk, aveţi dreptate.
Un copil răsfăţat
Dincolo de modul în care se comporta tatăl său, Farouk a fost un copil răsfăţat. Fiind înconjurat de cele cinci surori ale sale, Farouk era mereu în centrul atenţiei. Servitorii obişnuiau să sărute pământul în faţa sa, apoi mâna prinţului.[sursa]
Problema, în cazul prinţului răsfăţat, a fost că acesta nu ştia să facă absolut nimic. Dincolo de faptul că nu învăţa absolut nimic la şcoală, pentru că deh, era prinţul moştenitor, Farouk nu avea niciun talent şi nu ştia să facă nimic altceva decât să doarmă, să mănânce şi să dea ordine.
Acest lucru s-a materializat într-un mod negativ. Fiind împins de familie să urmeze cursurile prestigiosului Colegiu Eton, din Marea Britanie, Farouk a dezamăgit total. A picat toate examenele de admitere, bazându-se pe faptul că cineva îi va oferi toate răspunsurile, iar prezenţa sa va fi suficientă.
Regele Farouk a fost încoronat de tânăr
Regele Fuad I a suferit un atac de cord, murind în anul 1936. Fiind singurul băiat dintre cei şase copii ai regelui, Farouk a fost încoronat rege al Egiptului la doar 16 ani.
Dintr-o dată, adolescentul răsfăţat s-a trezit că este conducătorul Egiptului, având o responsabilitate uriaşă pe umerii săi. Dar, după cum puteţi bănui, noul rege nu era deloc pregătit pentru a conduce un stat.
În ciuda acestor lucruri, atunci când a revenit din Marea Britanie, poporul l-a primit ca pe un erou. O mulţime de oameni a ieşit pe străzile Alexandriei, aclamându-l pe noul rege de pe Nil. Dar acest lucru avea să se schimbe după doar câteva luni de domnie.
Avea obiceiuri bizare
Din momentul în care a devenit rege, Farouk a trecut la un stil de viaţă iresponsabil, iar obiceiurile sale bizare din copilărie s-au acutizat. De exemplu, în timp ce populaţia săracă trăia de pe o zi pe alta, Farouk mânca şi câte 600 de stridii pe săptămână.
Fiind un om care nu înţelegea pe deplin cum funcţionează societatea, nu de puţine ori recurgea la gesturi deplasate, pe care el le considera amuzante.
O astfel de întâmplare a avut loc chiar în timpul unei vizite a reginei Maria a României la Palatul Koubbeh, care a mers în Egipt pentru a o întâlni pe regina Nazli. Atunci regele Farouk a întrebat-o pe regina Maria dacă doreşte să vadă caii regali. Din politeţe, regina a acceptat, iar atunci Farouk a ordonat slujitorilor să aducă în haremul regal caii. Acest lucru a fost total dezagreabil pentru cele două regine, întrucât caii şi-au făcut nevoile chiar în faţa lor, pe pardoseala palatului.
Regele Farouk avea o relaţie ciudată cu albanezii. A adunat în jurul său o gardă armată formată din 30 de albanezi, afirmând că se încrede doar într-un albanez pentru a-i proteja viaţa.
De asemenea, regele era obsedat de dictatorul italian Benito Mussolini. Din acest motiv, şi-a concediat toţi slujitorii britanici, înlocuindu-i cu italieni.
Şi-a dorit o mireasă tânără
…poate prea tânără.
Atunci când a venit vorba despre alegerea unei mirese, Farouk şi mama sa, regina Nazli, au decis ca viitoarea regină să facă parte din popor, şi nu dintr-o familie regală. Au făcut acest lucru pentru a restabili din imaginea ştirbită pe care Farouk o avea atunci în faţa poporului.
Tânăra aleasă pentru a-i fi mireasă regelui Farouk a fost Safinaz, o adolescentă în vârstă de doar 15 ani, care provenea dintr-o familie simplă. Iniţial, tatăl Safinazei a protestat, spunând că fiica sa este prea tânără pentru a deveni mireasă. Uletrior, după ce a primit titlul de Paşă, (un fel de cavaler în Egipt), tatăl fetei s-a liniştit.
Safinaz a primit un nou nume, Farida, întrucât regele Farouk considera că numele care încep cu litera „F” sunt aducătoare de noroc. De asemenea, şi-a botezat şi viitorii copii tot cu nume care încep cu litera F, respectiv Ferial, Fawzia, Fadia şi Fuad al II-lea.
Lucruri ciudate pe care le-a făcut regele Farouk
Am menţionat la început că Farouk a rămas în istorie drept unul dintre cei mai ciudaţi conducători. Dincolo de aspectele prezentate, ar trebui să recurgem la o listă scurtă pentru a prezenta o parte dintre obiceiurile bizare şi deciziile ciudate ale regelui, pentru a nu încărca timpul cititorului.
- După ce şi-a cumpărat o maşină roşie marca Bentley, a interzis oamenilor din ţară să deţină maşini roşii. Avea o flotă de circa 100 de maşini, toate de culoare roşie, pentru a fi recunoscut pe străzile Egiptului.
- Micul-dejun obişnuit al regelui conţinea caviar, urmat de cantităţi mari de ouă, homari, fripturi de miel, de vită, dar şi carne de pui şi porumbel. De asemenea, obişnuia să consume câte 20-30 de doze de suc pe zi.
- Când mergea la restaurante, obişnuia să arunce cu mâncare în oameni. Bineînţeles, în accepţiunea sa bizară, acesta era un fel de glumă la care oamenii trebuiau să râdă.
- Într-o noapte, regele Farouk a avut un coşmar în care a fost atacat de un leu. A doua zi a mers la Grădina Zoologică din Cairo, împuşcând leii cu o puşcă.
- Deşi era căsătorit, regele avea numeroase amante, având o relaţie extra-conjugală inclusiv cu scriitoarea britanică Barbara Skelton.
- Cu toate că avea orice îşi dorea, regele Farouk era cleptoman. A angajat hoţi condamnaţi pentru a-l învăţa cum să fure din buzunare. Astfel, regele fura tot felul de lucruri de la diplomaţi, politicieni şi oaspeţi obişnuiţi. Una dintre victimele sale cele mai cunoscute a fost premierul britanic Winston Churchil, căruia i-a furat ceasul de buzunar. De asemenea, a mai furat săbii, obiecte de artă şi medalii, una dintre acestea chiar de la cadavrul Şahului Iranului, în timpul înmormântării acestuia din anul 1944.
- Regina Farida a avut şi ea amanţi. Când Farouk a aflat de aventura reginei cu pictorul britanic Simon Elwes, acesta din urmă a fost nevoit să fugă din Egipt pentru a scăpa cu viaţă. După această aventură, regina a rămas însărcinată, iar contestatarii regelui au început să lanseze zvonuri privind paternitatea copilului.
- La palatul său au fost descoperite circa 2.000 de cămăşi de mătase, 10.000 de cravate de mătase şi 50 de bastoane de mers încrustate cu diamante. De asemenea, regele Farouk deţinea un tablou cu Adolf Hitler, semnat chiar de către dictatorul nazist.
După naşterea celei de-a treia fiice a cuplului regal, lucrurile au devenit şi mai tensionate. Evident, regina Farida era vinovată pentru faptul că nu i-a născut un prinţ moştenitor regelui Farouk. În anul 1948, Farouk şi Farida au divorţat. Întrucât, spre deosebire de rege, regina avea o oarecare popularitate în rândul oamenilor simpli, divorţul nu a fost privit cu ochi buni de popor.
Dar Farouk şi-a văzut liniştit de treabă. Pentru a linişti poporul, regele a anunţat că se va căsători din nou. Până la urmă, cui nu-i plac nunţile regale, nu-i aşa? Surprinzător, acest lucru a funcţionat, iar oamenii au fost mulţumiţi.
Şi de această dată regele a avut cerinţe dubioase. Deşi avea 28 de ani, Farouk a solicitat ca viitoarea regină să aibă origini egiptene, să fie singură la părinţi şi, cel mai important, să aibă vârsta de 16 ani.
„Norocoasa” a fost Narriman Sadek, o tânără care părea perfectă pentru a deveni o maşină de făcut copii. Dar, deşi era numită „Cenuşăreasa de pe Nil”, şi tânăra Narriman avea un secret. Adolescenta era deja logodită cu un doctorand în ştiinţe economice la Universitatea Harvard. Procedând ca şi în cazul fostei soţii, Farouk i-a oferit un titlu regal tatălui fetei şi gata!, tânăra nu mai era logodită.
După o petrecere a burlacilor care a durat nu mai puţin de două luni pe teritoriul Franţei, Farouk a revenit în forţă. În cele din urmă, după alte controverse, noul cuplu regal a dat naştere unui moştenitor. În anul 1952, s-a născut prinţul Faud al II-lea.
Exilul şi moartea regelui Farouk
Regele a devenit tot mai dispreţuit de propriul popor, în special din cauza stilului de viaţă extravagant şi exagerat de luxos. Cu toate acestea, regele Farouk a continuat să petreacă, fiind înconjurat de femei frumoase şi pierzând sume uriaşe la jocuri de noroc.
În anul 1952, un complot orchestrat de tineri ofiţeri, conduşi de către Gamal Nasser, a dus la înlăturarea de la putere a lui Farouk. Totuşi, regele a reuşit să fugă din ţără cu o avere imensă, trăind în Monaco şi în Italia.
În urma regelui, dincolo de moştenirea familiei regale, au rămas numeroase obiecte furate de către Farouk. De asemenea, au fost descoperite o colecţie de timbre şi una de monede rare, ce cuprindea peste 8.500 de piese. Totodată, regele avea o colecţie de filme porno atât de mare încât a fost descrisă drept „epică”.
Pe 17 martie 1965, pe cand se afla alături de tânăra de 22 de ani Annamaria Gatti la un restaurant, fostul rege s-a prăbuşit peste masă şi a rămas nemişcat.
Acest lucru s-a întâmplat după ce a consumat cantităţi uriaşe de stridii, homari cu sos şi friptură de miel, urmate de un trabuc cubanez.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: