Pentru a-și consolida puterea, Cleopatra, ultima regină a Egiptului s-a căsătorit și apoi și-a ucis frații. În plus, a avut copii cu aliații romani Iulius Cezar și Marc Antoniu, aceste lucruri definind relaţiile complicate ale reginei Cleopatra.
Cleopatra a VII-a a fost ultima regină a Egiptului și ultimul conducător al Ptolemeilor, o dinastie greco-macedoneană care a condus Egiptul timp de aproape trei secole. Cunoscută astăzi sub numele simplu de „Cleopatra”, a fost un politician strategic care s-a folosit de relațiile familiale și romantice pentru a-și consolida poziția de regină. Acest lucru a însemnat să aibă copii cu dictatori, să se căsătorească cu frații ei, să își ucidă frații și să îl instaleze pe fiul ei cel mic în funcția de co-guvernator.[sursa]
Rivalitățile dintre frații Cleopatrei: imorale și mortale
Cleopatra s-a născut în jurul anului 70 sau 69 î.Hr. în Alexandria, Egipt, fiind fiica regelui Ptolemeu al XII-lea. Identitatea mamei sale este incertă. În timpul copilăriei Cleopatrei, rivalii l-au alungat pe tatăl ei din Egipt, înlocuindu-l cu sora ei mai mare, Berenice IV.
Tânăra Cleopatra a călătorit cu tatăl ei la Roma, acolo unde acesta a obținut sprijin pentru a prelua din nou tronul. Folosindu-se de acest sprijin, regele a detronat-o și a ucis-o pe fiica sa Berenice. În anul 52 î.Hr., Ptolemeu al XII-lea a făcut-o pe Cleopatra coregentă și au domnit împreună până la moartea sa, un an mai târziu.
Odată cu moartea tatălui ei, în anul 51 î.Hr., Cleopatra și fratele ei, Ptolemeu al XIII-lea, care avea în jur de 10 ani, au devenit co-guvernatori ai Egiptului. Acest lucru a reflectat dorințele tatălui lor și, așa cum era obiceiul politic la acea vreme, cei doi frați s-au căsătorit. Curând, însă, tânărul ei co-guvernator a alungat-o din Egipt. Cu Cleopatra în exil, cealaltă soră a sa, Arsinoe a IV-a, a încercat să revendice tronul în calitate de co-guvernator.
Poate fi dificil de spus cu exactitate cine lua deciziile în cazurile în care regii și reginele aflate la putere erau copii. Alungarea Cleopatrei din Egipt de către tânărul Ptolemeu al XIII-lea a fost probabil realizată „cu influența și asistența consilierilor săi”, spune Prudence Jones, profesor de limbi clasice la Universitatea de Stat Montclair. Atât Ptolemeu al XIII-lea, cât și Arsinoe al IV-lea „probabil că au avut tutori care erau foarte ambițioși” cu privire la propriile lor poziții, iar acest lucru a influențat deciziile pe care le-au luat, a mai arătat profesorul Jones.
Istoricii nu știu prea multe despre consilierii politici pe care Cleopatra i-ar fi putut avea, dar se pare că răposatul ei tată a servit drept model politic foarte important. După ce Ptolemeu al XIII-lea a forțat-o să părăsească Egiptul, Cleopatra a decis că are nevoie de sprijin roman pentru a-și revendica tronul, ceva ce observase că tatăl ei a obținut în timpul propriului exil.
„Ea a domnit alături de el în ultimul an de viață, iar modul în care interacționează cu romanii reflectă lecțiile pe care le-ar fi învățat observând modul în care tatăl ei a folosit puterea romană pentru a-și recâștiga tronul atunci când a fost detronat.”, a mai spus profesorul Prudence Jones.
Relaţiile complicate ale reginei Cleopatra au continuat
Cleopatra a găsit sprijinul de care avea nevoie în Iulius Cezar, un conducător roman căsătorit cu care a început o relație sexuală. Cu ajutorul lui Cezar, ea a recâștigat controlul Egiptului în anul 47 î.Hr., devenind co-guvernatoare alături de fratele ei, Ptolemeu al XIV-lea, cu care s-a căsătorit după ce Ptolemeu al XIII-lea s-a înecat în Nil. În acel an, Cleopatra a dat naștere primului ei copil, Ptolemeu al XV-lea Caesar, cunoscut sub porecla „Cezarion”, care înseamnă „micul Cezar”. După cum sugerează și numele, era probabil fiul lui Iulius Cezar.
La un moment dat, după asasinarea lui Cezar în anul 44 î.Hr., surse antice susțin că Cleopatra l-a ucis pe fratele și co-guvernatorul ei, Ptolemeu al XIV-lea, pentru a-l înlocui cu fiul ei, Cezarion. Spre deosebire de fratele ei adolescent, fiul ei cel mic nu reprezenta o amenințare imediată la adresa domniei sale.
Odată cu dispariția lui Cezar, Cleopatra și-a găsit curând un nou partener romantic și politic la Roma.
Relația amoroasă și copiii Cleopatrei cu Marc Antoniu
Marc Antoniu a fost un aliat și o rudă îndepărtată a lui Cezar. În urma asasinării lui Cezar, Antoniu a devenit unul dintre cei trei conducători dictatoriali ai guvernului celui de- Al Doilea Triumvirat al Romei. Și, la fel ca Cezar, a dezvoltat o relație politică și sexuală strânsă cu Cleopatra.
În anul 41 î.Hr., a ordonat executarea surorii Cleopatrei, Arsinoe IV, la cererea Cleopatrei. În anul 40 î.Hr., Cleopatra a dat naștere gemenilor ei și ai lui Marc Antoniu: Alexandru Helios și Cleopatra Selene II.
Ca și în cazul lui Cezar, relația dintre Marc Antoniu și Cleopatra s-a dovedit a fi complicată. Antoniu era căsătorit când a început relația romantică cu Cleopatra. În același an în care Cleopatra i-a născut gemenii, soția lui Antoniu a murit, iar el s-a căsătorit cu sora lui Octavian, unul dintre ceilalți conducători din Al Doilea Triumvirat. Căsătoria a avut loc din motive politice, dar Marc Antoniu și Cleopatra au petrecut câțiva ani despărțiți înainte de a-și relua relația romantică publică. În anul 36 î.Hr., Cleopatra l-a născut pe Ptolemeu Philadelphus, al treilea copil al ei cu Marc Antoniu.
Marc Antoniu și Cleopatra au avut amândoi motivații politice clare pentru relația lor. Cleopatra a folosit-o pentru a menține independența Egiptului față de Roma, iar Antoniu a folosit-o pentru a avea acces la resursele Egiptului și pentru a argumenta în favoarea continuării domniei sale.
Rivalul său, Octavian, era fiul adoptiv al lui Iulius Cezar, iar Antoniu a pus în evidență faptul că fiul Cleopatrei, Cezarion, era copilul biologic al lui Cezar, pentru a face ca domnia lui Octavian să pară mai puțin legitimă.
În anul 32 î.Hr., această tensiune politică dintre Octavian, Antoniu și Cleopatra a izbucnit în Războiul de la Actium. Senatul roman i-a declarat război Cleopatrei, iar Antoniu a trecut de partea ei. Cleopatra și Antoniu s-au căsătorit în această perioadă, dar căsătoria a fost de scurtă durată. În anul 30 î.Hr., înfrânți de Octavian, Antoniu și Cleopatra s-au sinucis.
Războiul a dus la cucerirea Egiptului de către Roma, sub conducerea lui Octavian. Câțiva ani mai târziu, Octavian și-a consolidat puterea, devenind primul împărat roman și luând numele de Caesar Augustus.
Fiica Cleopatrei și a lui Antoniu, Cleopatra Selene II, s-a căsătorit cu un conducător din teritoriile nord-africane ale Imperiului Roman, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu fiii Cleopatrei și ai lui Antoniu. În ceea ce privește soarta fiului Cleopatrei și al lui Iulius Cezar, Cezarion, cel mai probabil a fost executat la ordinele împăratului Augustus.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: