Roboții construiți din celule de broască, care creează ramificații din ei înșiși, ar putea fi un viitor instrument pentru știință și medicină.
În natură, majoritatea organismelor se reproduc fie prin împerechere și producere de urmași, născuţi sau eclozaţi, fie prin crearea de clone ale lor. Dar un nou mod de propagare este în curs de apariție: noi roboți vii se pot autoreplica prin gruparea celulelor și crearea de ramificații ale lor.
Roboții construiți din celule de broască au fost creaţi în urmă cu câţiva ani
Să analizăm ce înseamnă de fapt acest lucru. Acești roboți se numesc xenoboți și sunt forme de viață sintetice create din grupuri de celule stem prelevate din embrioni de broască africană cu gheare. Folosind inteligența artificială, o echipă de ingineri și informaticieni de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts și Universitatea Harvard au testat diferite forme ale corpului pentru roboții lor vii.[sursa]
Cercetătorii au descoperit că o formă asemănătoare cu cea a celebrului Pac-Man, în formă de C, face ca micile aglomerări de celule să fie cele mai eficiente în ceea ce privește autoreplicarea.
Când cercetătorii spun că roboții se pot autoreplica, nu înseamnă că ei chiar se reproduc. Ceea ce vor să spună este că, în acea formă de C, gruparea se poate propulsa în jurul unui vas Petri cu ajutorul unor cili asemănători părului, care se află pe partea exterioară a fiecărei celule. Pe măsură ce se deplasează, grupul adună alte celule rătăcite și le grupează până când formează propriul xenobot. Dar acest proces nu durează la nesfârșit. Celulele au fost capabile să facă acest lucru doar pentru câteva generații de xenoboți.
„Majoritatea oamenilor se gândesc la roboți ca fiind făcuți din metale și ceramică, dar nu contează atât de mult din ce este făcut un robot, ci ceea ce face, adică acționează pe cont propriu în numele oamenilor. În acest fel, este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broască nemodificate genetic.”, a declarat pentru CNN Josh Bongard, profesor de informatică și expert în robotică la Universitatea din Vermont și autor principal al studiului.[sursa]
Echipa de cercetare a prezentat conceptul noilor săi roboți la începutul anului trecut într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) și și-a creat pentru prima dată xenoboții la începutul acestui an. Totuși, această formă de autoreplicare este nouă și nu este realizată de niciun alt organism viu. Totuși, xenoboții se destramă în mod natural după câteva săptămâni. Noile descoperiri au fost publicate recent și în PNAS.[sursa]
„Oamenii au crezut pentru o lungă perioadă de timp că am descoperit toate modalitățile prin care viața se poate reproduce sau replica. Dar acesta este un lucru care nu a mai fost observat până acum.”, a declarat Douglas Blackiston, coautor la Universitatea Tufts, care a asamblat «părinții» Xenobot, într-o declarație emisă de Institutul Wyss al Universității Harvard.
Existența unor mașinării autoreplicante ar putea deschide o serie de posibilități atât în știință, cât și în medicină, a declarat Bongard pentru publicaţia The Guardian. „Acestea sunt mașini foarte mici, biodegradabile și biocompatibile și sunt perfect fericite în apă dulce”, a spus el, adăugând că xenoboții ar putea colecta microplastice din cursurile de apă sau repara circuite electrice.[sursa]
Sam Kriegman, coautor și inginer la Universitatea Tufts, a declarat că acești roboți care se auto-asamblează ar putea, de asemenea, să ofere o perspectivă asupra modului în care unele specii, precum broaștele și salamandrele, pot regenera părți ale corpului, în timp ce oamenii pot regenera doar pielea sau bucăți de ficat. Acesta a adăugat că au pregătite o mulțime de experimente viitoare pentru roboții lor vii, dar în acest moment, xenoboții sunt „doar sfere motorizate”.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: