Scriitorul american Walt Whitman ar putea fi considerat primul „influencer” din istorie: în anii 1800, el publica ghiduri dedicate bărbaților, sfătuindu-i cum să își „redobândească masculinitatea aflată sub asediu”.
„Bărbați! Doriți să fiți sănătoși, plini de vigoare și atractivi? Să căpătați o statură herculeană și să trăiți o viață lungă, păstrându-vă vitalitatea tinereții?”, îi întreba Whitman pe cititori.
„Pentru aceasta, trebuie să încercați următoarele: scufundări zilnice în apă rece, renunțarea la cofeină și alcool, eliminarea carbohidraților, temperarea apetitului sexual, timp petrecut în aer liber și ridicarea greutăților… din nou și din nou. Urmând aceste sfaturi, veți atinge puterea și rezistența rezervate bărbatului robust și perfect.”, a mai spus bărbatul.
Aceasta era doar o mostră din seria sa de sfaturi pentru publicul masculin.[sursa]
Walt Whitman: Un ghid de auto-ajutor pentru bărbați
Walt Whitman și-a petrecut anii tinereții ca editor independent, tipograf și jurnalist, scriind sute de articole pentru diverse publicații. Dintre toate, unul rămâne deosebit de fascinant pentru biografi: seria sa de 13 eseuri din anul 1858, intitulată Manly Health and Training („Sănătate și antrenament masculin”), publicată sub pseudonimul Mose Velsor în ziarul New York Atlas.
Manly Health este un veritabil ghid de auto-ajutor pentru bărbați, scris la persoana întâi plural, într-un stil spontan și accesibil. Eseurile sale abordau subiecte diverse, de la dietă și exerciții, la educație și chiar recomandări despre modă, echilibrând cu măiestrie seriozitatea și umorul.
Scopul său declarat era de a ghida bărbații „pe marea autostradă a sănătății masculine” pe care fiecare „trebuie să o parcurgă” pentru a deveni mai puternici. În opinia lui Whitman, aceștia deveniseră vulnerabili și predispuși la depresie, într-o eră ce necesita transformări urgente.
Masculinitatea, sub stare de asediu
Îndrumările lui Whitman, cu băile de gheață și exercițiile menite să restaureze tinerețea, sunt surprinzător de similare cu sfaturile oferite de mulți dintre influenceri actuali din domeniul bunăstării masculine. Whitman punea „criza masculinității” pe seama vieților „artificiale” de care societatea modernă ajunsese dependentă – slujbe sedentare și deconectare de la natură.
Venerarea bărbatului „alfa” hiper-masculin este elementul central al tratatului de wellness al lui Walt Whitman. În concepția sa, bărbatul ideal este capabil, robust, musculos și puternic; iar acest fizic masculin desăvârșit este nu doar posibil, ci o obligație pentru toți bărbații. De ce? Dincolo de beneficiile individuale, Whitman oferă un motiv neașteptat: scopul declarat al „Sănătății masculine” este să desăvârșească „fizicul Americii” – idealul fiind o „națiune întreagă de bărbați luptători”. În viziunea sa, sănătatea individuală devine echivalentul sănătății naționale, iar un corp musculos echivalează cu o națiune musculoasă. Astfel, a deveni „zdrențuit” devine o datorie patriotică.
Această idee, completată de accentele antiintelectuale ale eseului – precum critica lui Whitman la adresa „doctorilor, metafizicienilor și moraliștilor” pe care îi consideră vinovați de o „ignoranță deplorabilă” – aduce o dimensiune paradoxală în mesajul său despre bunăstare: o îngemănare între masculinitate și patriotism care, în contextul actual, amintește de retorica unor figuri libertariene și anti-guvernamentale, precum a susținătorului celui de-al doilea amendament, Alex Jones.
În mod ironic, exact cum Whitman îndemna bărbații să se întoarcă la un stil de viață natural și activ, și în lumea bunăstării masculine contemporane, figura bărbatului „primitiv” și simplitatea vieții de altădată sunt promovate ca soluții pentru sănătatea și fericirea bărbatului modern.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: