Într-o perioadă în care creștinismul abia fusese acceptat în Imperiul Roman de Răsărit, exista un mare zel pentru noua religie și pentru practicile sale. Dacă unii alegeau să postească până la moarte, alţii să trăiască în pustiu, există un caz în care unul dintre credincioşi a trăit vreme de 37 de ani căţărat pe un stâlp. Acesta a fost Sfântul Simeon Stâlpnicul.

Totul s-a întâmplat în urmă cu circa 1700 de ani, când încă din vremea tinereții, Simeon a decis să se călugărească.[Encyclopedia Britannica]

S-a dus la mănăstire și povestirile susțin că acesta era cel mai luminat dintre toți călugării de acolo. Îşi petrecea timpul doar în post și rugăciune, ajungând să stea chiar și o săptămână fără mâncare. Apoi, Simeon a decis să meargă într-un loc mai retras. Și-a ales o bucată de pământ de vreo douăzeci de metri, în preajma unui munte.

Totuși, în scurt timp, curioșii au început să frecventeze zona și să caute îndrumare spirituală. Fiind nemulţumit de atenţie, Simeon a trebuit să își caute alt loc de liniște. Cu toate acestea, muntele respectiv i-a păstrat numele.

simeon stalpnicul

Mai apoi, povestirile spun că „Sfântul Cuvios Simeon a socotit să-şi zidească un stâlp şi să stea pe el, ca cei ce voiau a se atinge de dânsul să nu poată; deci a zidit stâlpul şi pe el o chiliuţă strâmtă de doi coţi, unde, suindu-se, petrecea în post şi în rugăciuni. El a devenit, astfel, întâiul stâlpnic”.

Termenul de „stâlpnic” vine din cuvântul grecesc „stylos”, care înseamnă „stâlp”. „Stâlpnic”, aşadar, înseamnă „cel care trăiește pe stâlp”.

Cum a supravieţuit Sfântul Simeon Stâlpnicul timp 37 de ani pe un stâlp

Localnicii îi puneau într-un coș merinde și el le trăgea cu sfoara sus, în vârful stâlpului pe care stătea. Se spune că mânca puțin, motiv pentru care în ultimele clipe ale vieții avea un trup plăpând și extrem de slab.

• CITEŞTE ŞI:  Marea ceaţă din Londra. Fenomenul bizar care a ucis mii de oameni în câteva zile

Singur și departe de lume, Simeon Stâlpnicul a stat în rugăciune și meditație timp de 37 de ani. A îndurat totul ca parte din suferința pe care trebuia s-o îndure pentru a ajunge în Rai.

După moartea sa a fost canonizat şi considerat Sfânt în calendarul creștin ortodox. Sfântul Simeon este sărbătorit pe data de 1 septembrie. Ruinele bisericii ce-i poartă numele se află și astăzi pe teritoriul Siriei, în orașul Alep. Stâlpul de piatră și ruinele bisericii bizantine „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, lângă Alep, Siria.

37 de ani pe un stâlp
Ruinele Bisericii Sf. Simeon Stâlpnicul din oraşul sirian Alep

Piatra rotunjită este ceea ce a mai rămas din stâlpul pe care Sfântul Simeon a trăit vreme îndelungată. Acest stâlp se spune că ajungea la înălțimea de circa 18 metri.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.