Uneori, cele mai bune idei nu sunt idei noi. Chiar și cea mai în vogă tehnologie a momentului, chatbot-urile conduse de inteligența artificială generativă, reprezintă ceva ce Steve Jobs a prezis că va revoluționa lumea noastră.

O nouă expoziție digitală din Arhiva Steve Jobs include secvențe dintr-o prezentare pe care Jobs a susținut-o în anul 1983 la Conferința Internațională de Design din Aspen. În cadrul acesteia, fondatorul Apple vorbește despre promisiunea unei noi tehnologii care ar putea răspunde la întrebări și ar putea gândi ca un om. În mintea sa, aceasta era succesorul natural al unei cărți.

O carte pe care Steve Jobs a spus că a descoperit-o în timpul școlii „a fost un lucru fenomenal. Ajungea direct de la sursă la destinație, fără nimic la mijloc”. Problema era că nu exista nicio modalitate de a interacționa cu ea. Fie că Jobs citea Platon, Aristotel sau altceva, nu-i plăcea că nu se putea opri și pune o întrebare textului.[sursa]

Steve Jobs a prezis ChatGPT

Steve Jobs a prezis puterea programelor de inteligenţă artificială generativă

„Cred că în următorii 50-100 de ani, dacă vom reuși cu adevărat să creăm aceste mașini care pot capta un spirit, un set de principii sau un mod de a privi lumea, atunci când va apărea următorul Aristotel, poate că dacă va purta una dintre aceste mașinării cu el toată viața, toată viața lui sau a ei, și va tasta toate aceste lucruri, atunci poate că într-o zi, după ce persoana respectivă va fi moartă, vom putea întreba această mașinărie: «Hei, ce ar fi spus Aristotel? Ce zici de asta?»”, spunea Steve Jobs în anul 1983.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  „Semnele vitale ale Pământului” arată că viitorul omenirii este în pericol

Au trecut puțin peste 40 de ani de la discursul lui Jobs, iar lumea pare să fie pe cale să dezvolte aceste mașinării. Companiile de inteligență artificială antrenează chatbots cu inteligență artificială precum ChatGPT cu date din cărți și din alte surse pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Unele dintre acestea vor răspunde chiar ca și cum ar fi figuri istorice celebre. Uneori au dreptate, alteori nu, așa cum a prezis Jobs, dar acestea reprezintă o nouă modalitate de a interacționa cu oamenii, ideile și istoria.

Steve Jobs a afirmat că viitorul calculatoarelor este să devină parteneri în creativitate și gândire cu oamenii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: