Elon Musk, directorul general al Tesla, care are un record de predicții abisale, prezice că vom ajunge la inteligența generală artificială (AGI) până în anul 2026. De asemenea, Musk a afirmat că „inteligența artificială va fi mai deșteaptă decât cel mai deștept om”.

„Dacă definiți AGI ca fiind mai inteligentă decât cel mai inteligent om, cred că acest lucru se va întâmpla probabil anul viitor, în doi ani.”, i-a spus Elon Musk lui Nicolai Tangen, directorul general al fondului norvegian de investiții, în timpul unui interviu acordat săptămâna aceasta, citat de Reuters.[sursa]

Miliardarul a încercat, de asemenea, să explice de ce propria sa întreprindere de inteligență artificială, xAI, a rămas în urma concurenței. Potrivit lui Musk, o penurie de cipuri a îngreunat eforturile startup-ului său de a dezvolta un succesor al lui Grok, un chatbot de inteligență artificială cu gură spurcată și generator de glume despre tați.

Bineînțeles, ar trebui să luăm ultimele sale previziuni cu un grăunte mare de sare. Musk are deja un palmares bine stabilit în ceea ce privește predicțiile de sine stătătoare în materie de cronologie care nu s-au adeverit la timp sau nu s-au adeverit deloc.[sursa]

inteligența artificială va fi mai deșteaptă
Nu doar Elon Musk susţine că inteligența artificială va fi mai deșteaptă decât oamenii

Inteligența artificială va fi mai deșteaptă decât oamenii

Cu toate acestea, el este departe de a fi singurul lider tehnologic din domeniu care susține că ne aflăm la doar câțiva ani distanță de momentul în care inteligența artificială va putea concura cu oamenii în aproape orice sarcină intelectuală. Alți experți au prezis că AGI ar putea deveni o realitate începând cu anul 2027. Anul trecut, co-fondatorul DeepMind, Shane Legg, și-a reiterat convingerea că există o șansă de 50-50 de a realiza AGI până în anul 2028.

• CITEŞTE ŞI:  Șerpii sunt construiți să evolueze cu o viteză incredibilă, iar oamenii de știință nu sunt siguri de ce

Ceea ce complică toate aceste previziuni este faptul că încă nu s-a ajuns la un acord asupra unei definiții unificate a ceea ce ar presupune de fapt AGI. Anul trecut, directorul general al OpenAI, Sam Altman, a publicat o postare incendiară pe blog, susținând că firma sa era pregătită să folosească AGI pentru „a aduce beneficii întregii umanități”.

Cercetătorii au respins postarea ca pe o lovitură publicitară fără sens, menită să liniștească investitorii.

„Termenul AGI este atât de încărcat, încât este înșelător să îl arunci ca și cum ar fi un lucru real, cu o semnificație reală. Nu este un concept științific, ci o stratagemă de marketing SF.”, a argumentat profesorul de matematică Noah Giansiracusa, de la Bentley University, într-un tweet la acea vreme.

„Inteligența artificială se va îmbunătăți în mod constant, nu există un [moment] magic în care să devină AGI.”, a adăugat profesorul Giansiracusa.

Pe scurt, nu este niciun secret că miliarde de dolari sunt blocate în promisiunea industriei de a realiza AGI – iar liderii din domeniul tehnologiei, inclusiv Elon Musk, se agață de ideea că un astfel de moment decisiv este la doar câțiva ani distanță.

Aceste sume uriaşe de bani vorbesc. Potrivit unui raport din ianuarie al Financial Times, xAI căuta să obțină o finanțare de până la 6 miliarde de dolari pentru o evaluare propusă de 20 de miliarde de dolari.

Publicitate

Asta în ciuda faptului că întreprinderea are un obiectiv insipid și aproape lipsit de sens de a asista „umanitatea în căutarea înțelegerii și cunoașterii”, programându-și, nu se știe de ce, chatbotul Grok AI pentru a avea „un pic de prezenţă de spirit” și „o tentă rebelă”.

Practic, Musk vrea ca startup-ul său să îmbunătățească cunoașterea umană printr-o inteligență artificială „anti-woke” și prin „căutarea maximă a adevărului”, care îi poate învăța pe oameni cum să facă cocaină sau să construiască explozibili, în timp ce își insultă utilizatorii și se lasă pradă unui umor de joasă speță.

• CITEŞTE ŞI:  Steve Jobs a prezis ChatGPT cu peste 40 de ani în urmă, dezvăluie imagini recent publicate

Cel mai rău este că inteligența artificială se bazează pe date în timp real de pe X (fostă Twitter), ceea ce o transformă într-o „formă de consangvinizare digitală care își va antrena continuu modelul pe datele unui site web care, pe lângă faptul că este o sursă de informații profund nesigură, este asaltat de spam”, după cum a descris-o comentatorul media Ed Zitron într-o postare pe blog din decembrie 2023.

Pe scurt, având în vedere complexitățile implicate și nenumăratele modalități de interpretare și cuantificare a inteligenței umane, ar trebui să tratăm cu scepticism orice predicție cu privire la momentul în care vom ajunge la punctul de AGI – mai ales atunci când vine de la un om care crede că un generator de glume despre tați ne va conduce la iluminare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: