Studenta criminală Alina Mihaela Horeanu, cea care a pus la cale uciderea unui om de afaceri din Botoșani, la începutul lui 2007, a fost eliberată din închisoare.

Condamnată la 20 de ani de detenție, aceasta și-a schimbat între timp numele și a reușit să obțină, în februarie a.c., eliberarea condiționată.

Sentința în baza căreia aceasta a părăsit pușcăria a fost emisă de Judecătoria Gherla. Magistraţii au apreciat că tânăra îndeplinește toate condițiile pentru a beneficia de acest drept.

Pentru a fi eliberată condiționată, ea trebuia să fi executat trei sferturi din pedeapsă.

Asta însemna 5.478 de zile de închisoare. Din procesul verbal întocmit de reprezentanții penitenciarului a reieșit că aceasta executase 5.529 de zile de detenție, aici fiind incluse și zilele câștig obținute ca urmare a activităților prestate în spatele gratiilor.[Monitorul de Botoşani]

studenta criminala

„Pentru rezultate bune, aceasta a fost recompensată de 59 de ori. Față de personalul din penitenciar și față de colegi a manifestat respect. Din textul de lege reiese că pentru a fi liberat condiționat, persoana privată de libertate trebuie să îndeplinească în mod cumulativ cele trei condiții (executarea fracțiunii de pedeapsă, stăruința în muncă și dovezi de îndreptare). Din cele de mai sus reiese că deținuta îndeplinește toate condițiile pentru liberare condiționată, astfel că propunerea comisiei va fi admisă și se va dispune liberarea condiționată a condamnatei pe data rămânerii definitive a sentinței”, au arătat judecătorii.

Faptele comise de studenta criminală

La începutul anului 2007, Alina Mihaela Horeanu, pe atunci studentă la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, l-a cunoscut pe omul de afaceri Daniel Mancaș, din Botoșani.

• CITEŞTE ŞI:  Ion Rîmaru, studentul criminal care a terorizat Bucureştiul

După ce l-a cucerit, tânăra şi iubitul ei, Vlad Irimia Scurtu, student al Facultății de Informatică din Iaşi, au plănuit să-l omoare. Voiau astfel să obţină banii deținuți de acesta, bijuteriile dar și un autoturism al omului de afaceri.

Cei doi l-au atras pe botoșănean într-un apartament din Iași. Acolo l-au ucis cu 33 de lovituri de cuţit, dar şi mai multe lovituri cu o bâtă de baseball.

Pentru a scăpa de cadavru, ei au apelat la ajutorul altor doi studenți, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan. Împreună au transportat trupul neînsuflețit până în pădurea de la Ilişeşti, pe drumul spre localitatea Ciprian Porumbescu.

Odată ajunși aici, tinerii au stropit cadavrul cu clor, după care au acoperit locul cu pământ de flori.

Publicitate

Dat dispărut de familie, botoșăneanul a fost găsit într-un final de anchetatori.

[quads id=4]

Autorii au fost prinși după ce investigatorii au găsit mașina botoșăneanului, care fusese vândută între timp.

Arestați și puși sub acuzare, cei patru studenți au fost condamnați la închisoare cu executare.

Vlad Irimia Scurtu și Alina Mihaela Horeanu pentru crimă, primind 23, respectiv 20 de ani de închisoare. Ceilalți doi au fost condamnaţi pentru complicitate, la închisoare cu suspendare.

Ulterior, anchetatorii aveau să descopere că tinerii au fost implicați și în alte infracțiuni de înșelăciune. Au încercat să se folosească de documentele de identitate ale botoșăneanului ucis.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

5 COMENTARII

  1. Nu stiu cum „calculeaza” astia de la drept dar eroarea mi se pare cam mare … 5529 de zile inseamana putin peste 15 ani ! Daca suntem in 2020 inseamna ca „studenta” a fost inchisa in 2005 adica inainte de crima comis ain 2007 !!!

  2. Da,este ciudata recalcularea pedepselor pt legea celof 4 mp si rele conditii din inchisori,de ex. Daca aveai mandat de 2 ani 730 zile si ai beneficiat de castig prin lege de 30 de zile automat ti a luat acele 30 au ramas 700,iar daca muncesti in pnt. Ti se calculeaza zilele castigate prin munca practic te ajuta sa ajungi mai repede la fractie sa te poti elibera aici este vorba de 1 an si 4 luni minim la o sentinta de 2 ani adica undeva la 485 de zile de din 730 care poti cere cererea elibedata,am dat exemplu diferit ca nu am vazut cate zile a primit castig pt fiecare in parte,dar crede-ma nu se pacalesc ei…am trecut prin asta

    • Am calculat asa putin si ss primeste unde la 72 de zile pt un an executat in rele tratamente,legea a fost retroactiva din 2005 incoace,asa ca ea a beneficiat cam de 72 de zile in fiecare an,unde la 13 ani defapt cea ce rezulta 2 ani si 3 luni i au luat din cei 20 de ani si automat ia scazut si fractia la care se putea elibera conditionat

  3. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.