Suntem atât de obişnuiţi cu unele tehnologii, încât putem avea impresia că fac parte integrantă din vieţile noastre, fără să le mai căutăm sensul, originea sau însemnătatea. La fel se întâmplă şi în cazul celebrului QR code, o tehnologie care este surprinzător de veche.

Codurile QR s-au bucurat de o renaștere improbabilă în timpul pandemiei de tristă amintire ca sistem „fără atingere” de transmitere a informațiilor. Chiar și astăzi, moștenirea blocajelor încă persistă în unele restaurante și baruri care cer clienților să scaneze un QR code pentru a consulta un meniu (spre marea lor consternare). Cu toate acestea, nu mulți oameni cunosc povestea surprinzător de lungă și fascinantă a codurilor QR. Și mai puțini sunt cei care știu ce înseamnă inițialele.

Ce însemnă QR code

QR înseamnă pur și simplu „Quick Response” (eng. „răspuns rapid”). Sistemul de coduri a fost dezvoltat în anul 1994 de către Masahiro Hara și echipa sa de la DENSO, un producător japonez implicat în dezvoltarea tehnologiei codurilor de bare.[sursa]

ce înseamnă qr code
Oamenii abia acum află ce înseamnă QR code

Compania a fost abordată de fabricile de automobile care se plângeau că codurile de bare nu se mai potriveau, deoarece acestea nu puteau conține decât aproximativ 20 de caractere de informații fiecare. Pe măsură ce inventarul fabricilor de automobile creștea și creștea, cutiile lor necesitau numeroase coduri de bare, ceea ce era extrem de ineficient pentru forța sa de muncă.

O revelație a venit atunci când Hara, acum inginer șef la DENSO, se uita la tabla jocului strategic Go și a fost impresionat de masa de informații pe care o putea codifica.

• CITEŞTE ŞI:  "Planetele cu ochi" ar putea exista și sunt atât de înfiorătoare pe cât par

„Fabricam cititoare de coduri de bare de 10 ani, așa că aveam cunoștințele necesare. Mă uitam la tablă și m-am gândit că modul în care pietrele erau aliniate de-a lungul tablei … ar putea fi o modalitate bună de a transmite o mulțime de informații în același timp.”, a declarat Hara în anul 2020.[sursa]

Codurile QR s-au dovedit a fi un succes uriaș în lumea fabricilor auto japoneze, dar Hara a fost surprins de numeroasele alte aplicații ale invenției sale, inclusiv plățile financiare și urmărirea infecțiilor în timpul pandemiei COVID-19.

„Sunt foarte mulțumit că a fost folosită pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței oamenilor. În anul 1994, ne concentram pe utilizarea sa în economie… nu ne-am gândit niciodată că va fi folosită pentru așa ceva.”, a adăugat Hara.

Un QR code standard poate stoca până la 7.089 de caractere numerice, 4.296 de caractere alfanumerice, 2.953 de octeți binari sau 1.817 caractere kanji, adică mult mai multe informații decât un simplu cod de bare. Chiar dacă codul este distorsionat sau întunecat, scanerele îl pot înțelege, ceea ce îl face extrem de practic în lumea reală imprevizibilă.

Cu toate acestea, Hara are ambiția de a construi pe baza capodoperei sale. Vorbind la congresul Ahmedabad Design Week 4.0 în ianuarie 2023, el a sugerat că este în curs de dezvoltare a QR code 2.0.

„Sunt în curs de a inventa un nou QR code. Va dura ceva timp, totuși. Spre deosebire de versiunea actuală, noul sistem de coduri va avea culori și poate fi dreptunghiular, mai degrabă decât forma pătrată actuală.”, ar fi spus invertorul la eveniment.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Care este diferenţa dintre organic şi anorganic şi ce înseamnă fiecare?

„Noul QR code va fi conceput în așa fel încât să poată stoca mai multe informații în comparație cu designul actual.”, a adăugat inventatorul.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: