Timur Lenk a fost un mare cuceritor mongol, care a trăit între anii 1336-1405, fiind căsătorit cu o prinţesă din rândul urmaşilor lui Ginghis Han.

Imperiul său se întindea din vestul Chinei până la Marea Caspică și din Pakistan până în Siria.

Timur Lenk a fost un conducător sângeros, care nu punea preţ pe cultură. Astfel, în urma invaziilor sale, a distrus multe orașe antice persane, adevărate oaze de cultură și civilizație în acea vreme.

A cucerit o mare parte din Asia de Sud-Est, dorind să reconstruiască marele imperiu din timpul lui Ginghis Han.

Armata condusă de Timur a fost responsabilă pentru moartea a circa 17 milioane de oameni.

timur lenk
Statuie din bronz a lui Timur Lenk

În iarna anului 1405, în timpul unei expediții militare de pedepsire a Chinei, Timur Lenk a murit în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice.

Blestemul lui Timur Lenk

Supuşii săi l-au înmormântat în capitala imperiului, Samarkand, în mausoleul Gir-i-Mir, cu onorurile cuvenite unui adevărat sfânt.

Mormântul conţinea două blesteme inscripţionate unul pe piatra funerară, iar altul în interior. Cel de pe piatra funerară spune că „Atunci când mă voi ridica din morţi, lumea ar trebui să tremure.”

Blestemul inscripţionat în interiorul mormântului se traduce astfel: „Oricine îmi va deschide mormântul, va dezlănţui un invadator mai teribil decât mine.”

timur lenk mormant
Mausoleul Gur-e-Mir
timur lenk
Mormântul lui Timur Lenk

Mormântul lui Timur a fost descoperit în anul 1941, de către arheologul rus Mikhail Gerasimov. La ordinul lui Stalin, mormântul a fost deschis în 19/20 iunie 1941.

Din interior a ieşit un miros foarte puternic de camfor, răşină, trandafir şi tămâie. Coincidenţă sau nu, două zile mai târziu naziştii conduşi de Hitler au invadat Uniunea Sovietică, declanşând Operaţiunea Barbarossa.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Khutulun, prinţesa care a promis că se mărită cu bărbatul care o va învinge în luptă

Trupele naziste au invadat cu o viteză ameţitoare teritoriul Rusiei. Circa 2,6 milioane de soldați germani au intrat în acțiune în data de 22 iunie 1941.

Coincidenţă sau blestem?

Gerasimov a fost, după câte se spune, convins de adevărul blestemului și a reușit să îl contacteze după câteva luni chiar pe generalul Zhukov. I-a transmis acestuia să îi povestească lui Stalin despre blestemul lui Timur Lenk și să aducă înapoi osemintele liderului mongol.

Stalin, deși ateu, era totuși o persoană superstițioasă și s-a lăsat convins de această realitate. Se spune chiar că dictatorul ar fi uitat de principiile sale și că s-ar fi rugat la icoana fecioarei din Kazan, o icoană făcătoare de minuni despre care se spune că a apărat Rusia de atacurile lui Timur în urmă cu șase secole.

Ce știm sigur este că în noiembrie 1942 s-a dat ordin ca rămășițele lui Timur să fie duse înapoi la Samarkand și îngropate după ritualul islamic.

Coincidenţă sau nu, două luni mai târziu, naziștii au fost înfrânți la Stalingrad, iar soarta războiului începea să se întoarcă de partea Uniunii Sovietice.

Mormântul lui Timur Lenk din mausoleul Gur-e-Mir nu a mai fost cercetat de atunci.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.