Fiecare dintre cele mai mici țări din lume prezentate în acest articol, inclusiv cea mai mică națiune insulară, are o suprafață mai mică de 500 kilometri pătrați. Dacă le-am combina pe primele 5, suprafața lor totală ar fi mai mică decât suprafaţa Bucureştiului. Dimensiunile acestor națiuni independente variază de la 44 de hectare (echivalentul unui centru comercial mare) până la puțin peste 440 de kilometri pătrați.
De la Cetatea Vaticanului până la Palau, aceste mici țări și-au păstrat independența și au devenit contributori semnificativi la economia globală, politica internațională și chiar la inițiativele pentru drepturile omului. Toate aceste țări, cu o singură excepție, sunt membri cu drepturi depline în cadrul Organizației Națiunilor Unite, iar cea mai neobișnuită dintre ele a ales să nu fie membru, nu din incapacitate. Lista de mai jos cuprinde cele mai mici țări din lume, ordonate de la cea mai mică la cea mai mare (dar încă foarte mică).[sursa]
Top 15 cele mai mici ţări din lume
#1. Cetatea Vaticanului: 0,44 kilometri pătrați
Dintre aceste 15 țări mici, Cetatea Vaticanului deține titlul de cea mai mică țară din lume. Cu toate acestea, influența sa este considerabilă, fiind probabil cea mai puternică din punct de vedere religios: Este centrul spiritual al Bisericii Romano-Catolice și reședința Papei. Orașul Vatican, cunoscut oficial sub denumirea de Sfântul Scaun, se află într-o zonă fortificată a capitalei italiene Roma.
Această mică națiune a fost înființată oficial în 1929, prin Tratatul de la Lateran semnat cu Italia. Guvernul său este de tip ecleziastic, iar șeful statului este Papa. Orașul Vatican a ales să nu fie membru al Organizației Națiunilor Unite.
Cetatea Vaticanului are o populație de aproximativ 1.000 de cetățeni, niciunul dintre aceștia nefiind rezident nativ permanent. Totuși, mulți alții fac naveta zilnic în țară pentru a lucra.
#2. Monaco: 2 kilometri pătrați
Monaco, a doua cea mai mică țară din lume, este situată între sud-estul Franței și Marea Mediterană. Țara are un singur oraș oficial – Monaco-Ville – care este atât capitala sa, cât și o stațiune renumită pentru unele dintre cele mai bogate persoane din lume. Monaco este, de asemenea, faimos pentru locația sa pe Riviera Franceză, pentru Cazinoul Monte Carlo, precum și pentru plajele sale mici și comunitățile turistice, toate concentrându-se într-o suprafață de mai puțin de 2 kilometri pătrați. Această țară are o populație estimată la aproximativ 31.813 locuitori.
#3. Nauru: 22 kilometri pătrați
Nauru este o mică națiune insulară situată în Oceanul Pacific de Sud, în regiunea Oceania. Este cea mai mică țară insulară din lume, cu o suprafață de doar 22 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 10.000 de persoane.
Nauru a fost cunoscută pentru prosperitatea rezultată din exploatarea fosfatului la începutul secolului al XX-lea. Anterior cunoscută sub numele de Pleasant Island, Nauru a devenit independentă de Australia în 1968. Această țară mică nu are o capitală oficială.
#4. Tuvalu: 26 kilometri pătrați
Tuvalu este o țară mică din Oceania, formată din nouă insule. Șase dintre acestea au lagune deschise spre ocean, în timp ce două au regiuni de uscat semnificative fără plajă, iar una nu are lagune.
Niciuna dintre insulele Tuvalu nu are cursuri de apă sau râuri și, deoarece sunt atoli de corali, nu există apă subterană potabilă. Prin urmare, toată apa utilizată de populația din Tuvalu este colectată prin sisteme de captare și stocată în rezervoare.
Tuvalu are o populație de aproximativ 11.733 de locuitori, dintre care 96% sunt polinezieni. Capitala acestei mici națiuni este Funafuti, care este și cel mai mare oraș din Tuvalu. Limbile sale oficiale sunt tuvaluana și engleza.
#5. San Marino: 61 kilometri pătrați
San Marino este o țară fără ieșire la mare, complet înconjurată de Italia. Este situată pe Muntele Titano, în partea central-nordică a Italiei, și are aproximativ 35.000 de locuitori.
Țara pretinde a fi cel mai vechi stat din Europa, fiind fondată în secolul al IV-lea. Topografia San Marino este dominată de munți accidentați, iar cea mai înaltă altitudine este Monte Titano, la 755 de metri. Cel mai jos punct din San Marino este Torrente Ausa, la 55 de metri.
#6. Liechtenstein: 160 kilometri pătrați
Liechtenstein este un mic stat european, situat în Alpi, între Elveția și Austria, fără ieșire la mare. Are doar 160 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 40.272 de locuitori. Țara se află pe malul râului Rin și a devenit independentă în anul 1806.
Liechtenstein și-a desființat armata în 1868 și a rămas neutră (și neafectată) în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial. Este o monarhie constituțională ereditară, dar prim-ministrul gestionează afacerile zilnice ale statului.
#7. Insulele Marshall: 181 kilometri pătrați
Insulele Marshall, a șaptea cea mai mică țară din lume, sunt formate din 29 de atoli de corali și cinci insule principale, răspândite pe o suprafață de 1.942.491 de kilometri pătrați din Oceanul Pacific. Insulele Marshall sunt situate la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, în apropierea ecuatorului și a liniei internaționale de schimbare a datei.
Această mică țară, cu o populație de 82.000 de locuitori, a obținut independența în 1986; anterior, făcea parte din Teritoriul de Încredere al Insulelor din Pacific, administrat de Statele Unite.
#8. Saint Kitts și Nevis: 269 kilometri pătrați
Cu o suprafață de 269 de kilometri pătrați (puțin mai mică decât orașul Fresno, California), Saint Kitts și Nevis este o țară insulară din Caraibe cu aproximativ 55.000 de locuitori, care a obținut independența față de Regatul Unit în 1983. Este situată între Puerto Rico și Trinidad și Tobago și este cea mai mică țară din America, atât ca suprafață, cât și ca populație.
Dintre cele două insule principale care alcătuiesc Saint Kitts și Nevis, Nevis este cea mai mică și are garantat dreptul de a se separa de uniune.
#9. Seychelles: 277 kilometri pătrați
Seychelles are 277 de kilometri pătrați (mai puțin decât Yuma, Arizona). Cei 98.187 de locuitori ai acestui arhipelag din Oceanul Indian sunt independenți de Regatul Unit din 1976. Seychelles este situat la nord-est de Madagascar și la aproximativ 1.500 de kilometri est de continentul african.
Arhipelagul este format din peste 100 de insule tropicale și este cea mai mică țară care face parte din Africa. Capitala și cel mai mare oraș din Seychelles este Victoria.
#10. Maldive: 298 kilometri pătrați
Maldive are o suprafață de 298 de kilometri pătrați, puțin mai mare decât Bucureştiul. Cu toate acestea, doar 200 din cele 1.190 de insule din Oceanul Indian – grupate în 26 de atoli de corali – sunt locuite. Maldivele au o populație de aproximativ 388.858 de persoane. Această mică națiune și-a câștigat independența față de Regatul Unit în 1965.
Cel mai înalt punct al țării se află la doar 2,4 metri deasupra nivelului mării, ceea ce face ca schimbările climatice și creșterea nivelului mării să fie o preocupare majoră.
#11. Malta: 316 kilometri pătrați
Malta, denumită oficial Republica Malta, este o națiune insulară situată în sudul Europei. Malta este una dintre cele mai mici și mai dens populate țări din lume, cu o populație de peste 469.730 de locuitori.
Arhipelagul care formează Malta este situat în Marea Mediterană, la aproximativ 93 de kilometri sud de Sicilia și 88 de kilometri est de Tunisia. Capitala sa este Valletta, iar cel mai înalt punct al țării este Ta’Dmerjrek, situat pe stâncile Dingli, care ajunge la 253 de metri.
#12. Grenada: 344 kilometri pătrați
Insula Grenada este dominată de vulcanicul Munte St. Catherine. În apropiere, sub apă și la nord, se află vulcanii cu nume jucăușe Kick ‘Em Jenny și Kick ‘Em Jack.
După răsturnarea și executarea prim-ministrului Maurice Bishop în 1983, care a dus la instalarea unui guvern pro-comunist, forțele americane au invadat și capturat insula. După retragerea forțelor americane la sfârșitul anului 1983, au fost organizate alegeri în 1984 și a fost restabilită constituția Grenadei. Grenada, cu o populație de aproximativ 114.621 de locuitori, numește Saint George drept capitala sa.
#13. Saint Vincent și Grenadine: 389 kilometri pătrați
Insula principală a acestei mici țări, Saint Vincent, este cunoscută pentru coasta sa virgină, care a oferit un decor autentic pentru filmările din seria „Pirații din Caraibe”.
Țara este situată între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, la nord de Trinidad și Tobago. Majoritatea celor 100.647 de locuitori din Saint Vincent și Grenadine, a căror capitală este Kingstown, sunt anglicani, metodiști și romano-catolici. Moneda țării este dolarul din Caraibe de Est, care este fixat la dolarul american.
#14. Barbados: 430 kilometri pătrați
Barbados nu este o insulă somnoroasă din Caraibe. Cultura vibrantă a națiunii insulare este exprimată în festivalurile Bajan animate, viața de noapte și oamenii prietenoși. Barbados este situat în cea mai estică parte a insulelor Caraibe, la nord de Venezuela.
Cei 304.139 de locuitori vorbesc limba engleză și sunt în principal protestanți sau romano-catolici. Capitala Barbados este Bridgetown. Moneda oficială a țării este dolarul barbadian, însă dolarul american este larg acceptat.
#15. Antigua și Barbuda: 442 kilometri pătrați
Antigua și Barbuda, un stat din Commonwealth-ul britanic, este supranumită „Țara celor 365 de plaje” și menține o rată a criminalității foarte scăzută. Această mică țară este situată în estul Mării Caraibelor, la granița cu Oceanul Atlantic.
Capitala sa este St. John’s, iar cei aproximativ 102.634 de locuitori vorbesc engleza (limba oficială) și creola din Antigua. Locuitorii sunt în principal anglicani, urmați de romano-catolici și alte confesiuni protestante. Moneda Antigua și Barbuda este dolarul Caraibelor de Est.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: