Insula Santinelei de Nord face parte din teritoriul federal numit Insulele Andaman și Nicobar, din India, şi găzduieşte un trib de indigeni. Tribul Santinelei de Nord are o populaţie estimată între 250 și 400 de indivizi.
Locuitorii insulei refuză orice contact cu alți oameni, atacând pe oricine se apropie de insula lor. Aceştia sunt printre ultimii oameni care au rămas neinfluențați de civilizația modernă.
Nu practică agricultura, iar pentru procurarea hranei folosesc metodele strămoşilor noştri, adică vânătoarea şi culesul.[Forbes]
Tribul Santinelei de Nord nu doreşte să fie contactat
Elicopterele care au survolat insula au fost atacate cu săgeţi de către membrii tribului. Nu puţini au fost cei care au încercat să exploreze insula de-a lungul timpului, însă unii dintre ei nu s-au mai întors.
În anul 1896, un condamnat a evadat dintr-o închisoare şi s-a refugiat pe insulă. Bărbatul a fost ucis de membrii tribului, fiind expus pe plajă.
În anul 1974, o echipă din cadrul National Geographic s-a deplasat pe insulă, dorind să filmeze un documentar. După ce au trecut de bariera de corali a insulei, o ploaie de săgeţi s-a abătut către vasul cu care jurnaliştii se deplasau, alături de un echipaj de poliţie indian. Săgeţile nu au lovit barca, care şi-a continuat drumul până la mal. Poliţiştii au mers la mal, lăsând mai multe cadouri celor din trib. Au lăsat obiecte din aluminiu pentru gătit, o maşinuţă de jucărie, nuci de cocos, o păpuşă şi…un porc viu. Au făcut asta cu speranţa ca întâlnirile viitoare să fie mai prietenoase.
În timp ce poliţiştii lăsau aceste daruri, o altă rafală de săgeţi a venit dinspre linia de vegetaţie. De această dată, regizorul documentarului a fost lovit cu o săgeată în coapsă. Au fugit apoi cu toţii către barcă. Jurnaliştii îşi amintesc că cel care a reuşit să-l lovească pe regizor râdea mândru de fapta sa, în timp ce restul oamenilor din trib continuau să tragă cu săgeţi.
În anul 2006, doi braconieri s-au apropiat nepermis de mult de Insula Santinelei de Nord. Au făcut asta în ciuda faptului că guvernul indian a decis aplicarea de amenzi mari şi chiar pedeapsa cu închisoare pentru cei care se deplasează în zona de excludere.
Odată cu venirea nopţii, cei doi braconieri au ancorat la o distanţă pe care o considerau sigură faţă de insulă. S-au apucat de băut, după care au adormit. Pe timpul nopţii, ancora s-a desprins, iar curenţii au dus barca prin bariera de corali din jurul insulei.
Cum s-a făcut dimineaţă, cei doi braconieri au fost ucişi de către membrii tribului, care le-au îngropat parţial trupurile pe plajă.
Echipajul unuia dintre elicopterele care survolează periodic insula a observat barca celor doi, după care le-a văzut trupurile pe plajă. Elicopterul s-a apropiat de insulă încercând să recupereze cadavrele. Cum era de aşteptat, o ploaie de săgeţi s-a abătut şi de această dată asupra elicopterului, care a abandonat misiunea.
Poziţia oficială a guvernului a fost aceea că oamenii din tribul Santinelei sunt suverani şi au dreptul de a-şi apăra graniţele. Santinelienii nu au fost cercetaţi pentru uciderea braconierilor. Oricum, ar fi absurd să arestezi pe cineva din acest trib, care nici măcar nu ar înţelege sistemul penal.
De la acest incident, nu s-a mai luat legătura cu cei din Tribul Santinelei de Nord. Guvernul indian a declarat întreaga insulă, precum și întinderile de apă din jurul acesteia, pe o rază de circa 9 kilometri, drept zonă de excludere.
Decizia vine nu doar din cauza faptului că tribul atacă pe oricine, ci şi pentru protecţia lor. Populația indigenă este supusă riscurilor unor potențiale boli infecțioase la care nu au imunitate.
Epoca colonialistă
Cea mai veche menționare a Insulei Santinelei de Nord, a fost făcută în 1771 de către cercetătorul britanic John Ritchie.
Acesta a observat „o multitudine de lumini”, de pe vasul pentru cercetări hidrografice, Diligent, al Companiei Indiilor de Est.
În anul 1867, un vas negustoresc indian, numit Ninive, a eșuat pe reciful din apropierea insulei.
Cei 106 supraviețuitori, pasageri și membrii ai echipajului, au ajuns pe insulă și au fost atacați de către băștinași. Mulţi dintre ei au fost ucişi de băştinaşi. Cei care au reuşit să se ascundă şi au supravieţuit, au fost recuperați de către o patrulă a Marinei Regale.
O expediție condusă de Maurice Vidal Portman, care spera să cerceteze băștinașii și obiceiurile acestora, a debarcat cu succes pe Insula Santinelei de Nord în ianuarie 1880.
Grupul a găsit o rețea de poteci și câteva sate mici abandonate. După câteva zile, șase băștinași (un cuplu de bătrâni și patru copii) au fost capturați și duși la Port Blair.
Ofițerul colonial care s-a ocupat de răpirea acestora a raportat că toți cei din grup „s-au îmbolnăvit rapid, iar bărbatul în vârstă și femeia au murit, așa că cei patru copii au fost trimiși înapoi pe insulă cu daruri.”
Administrația Insulelor Andaman și Nicobar a declarat în anul 2005, că nu există intenția de a interveni asupra stilului de viață sau a habitatului locuitorilor Insulei Santinelei de Nord și că nu este interesată în a realiza alte contacte cu aceștia.
Vizionaţi mai jos un documentar despre Tribul Santinelei de Nord
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:
Sper ca acești vinatori-culegatori vor fi Protejați, precum și cei de la izvoarele Amazonului.
Sunt o comoara a Umanității.