Este evident, mai ales în contextul actual, că în Rusia cei care se împotrivesc sistemului sunt eliminaţi. Iar cei care au îndrăznit să adune în jurul lor oameni cu idei comune şi valori occidentale, au fost ucişi de regimul condus de Vladimir Putin.
După cum e lesne de bănuit, pentru niciuna dintre crimele şi tentativele de a-i elimina pe opozanţii regimului nu au fost dovedită existenţa unei legături cu Vladimir Putin. Au fost persoane trase la răspundere, fie că vorbim despre mercenari străini, fie că ne referim la ucigaşi ceceni, care nu au o gândire foarte luminată.
Vladimir putin, fost ofiţer KGB, a ajuns la putere în Rusia în anul 1999. La 31 decembrie, președintele Boris Elțîn şi-a dat demisia, iar Putin a devenit interimar. Ulterior, a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. În anul 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în anul 2008. A fost succedat la putere de un preşedinte marionetă, Dimitri Medvedev, după care a fost reales în urma modificării Constituţiei Rusiei, pentru un mandat de 6 ani. În prezent, Vladimir Putin poate fi preşedinte al Rusiei până în anul 2036.
Indiferent de mediul din care provin, fie că sunt opozanţi politici, jurnalişti, artişti sau oameni de afaceri, după cum vom vedea în lista de mai jos, viaţa de opozant al lui Vladimir Putin în Rusia este periculoasă.[sursa]
10 oameni ucişi de regimul condus de Vladimir Putin
#10. Yuri Shchekochikhin – 2003
Ca jurnalist şi autor care a scris despre crime şi corupţie în fosta Uniune Sovietică, putem spune despre Yuri Shchekochikhin că a văzut şi cunoştea multe lucruri necurate. Cu toate acestea, sovieticii nu au atentat la viaţa sa.
Shchekochikhin era jurnalist la ziarul Novaya Gazeta, un ziar care şi în prezent realizează articole de investigaţii. Jurnalistul investiga atentatele care au avut loc asupra unor blocuri de apartamente în Moscova, Buyknask şi Volgodonsk. În urma acestor explozii, au murit circa 300 de persoane, iar alte peste 1.000 au fost rănite.
Yuri Shchekochikhin avea informaţii despre implicarea FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) în realizarea atentatelor.
Pe atunci, Vladimir Putin era prim-ministru. Exploziile asupra blocurilor de apartamente au dus la izbucnirea Războiului din Cecenia şi la creşterea rapidă a popularităţii lui Vladimir Putin.
Shchekochikhin a murit în conduţii misterioase în data de 3 iulie 2003, după o boală misterioasă care a durat 16 zile. Jurnalistul a murit chiar înainte de a pleca în SUA, unde urma să primească azil politic. Documentele sale medicale au fost secretizate de către autorităţile ruse.
#9. Serghei Yushenkov – 2003
Serghei Yushenkov a fost colonel de armată în perioada sovietică şi unul dintre politicienii care au făcut opoziţie în Parlamentul Rusiei încă din anul 1989.
Yushenkov a fondat partidul politic Rusia Liberală în anul 2002, susţinând, printre altele, reformarea armatei.
De asemenea, Yushenkov, la fel ca Yuri Shchekochikhin, avea dovezi privind implicarea FSB în atentatele la blocurile de apartamente.
Yushenkov era și vicepreședintele Comisiei Kovalev, care desfășura o investigație de mare anvergură asupra activităților ilegale ale lui Vladimir Putin.
Serghei Yushenkov a fost asasinat în faţa blocului în care locuia în Moscova în anul 2003.
#8. Alexander Litvinenko – 2006
Alexander Litvinenko a fost agent KGB, fiind refugiat în Occident din cauza ameninţărilor cu moartea. În cele din urmă, în anul 2006 a fost ucis prin otrăvire cu poloniu radioactiv, provenit din surse rusesti.
În prealabil, Litvinenko făcuse declarații complete în fata Comisiei Kovalev, în legătură cu invazia rusă din Cecenia.
Poloniul este un element radioactiv care apare în mod natural, în concentrații foarte mici, în scoarța pământului. A fost chiar primul element descoperit de Marie şi Pierre Curie, în anul 1898.
Cei care sunt otrăviți cu poloniu se confruntă cu o moarte înfiorătoare fiind supuși unei insuficiențe multiple a organelor. Particulele de radiații alfa ar bombarda ficatul, rinichii și măduva osoasă din interior, ceea ce ar duce la o moarte chinuitoare.
Pe patul de moarte, Aleksandr Litvinenko a declarat că a fost ucis de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, potrivit unei anchete care s-a desfăşurat în Marea Britanie.
#7. Anna Politkovskaya – 2006
Anna Politkovskaia a fost o jurnalistă în cadrul aceluiaşi ziar anti-comunist Novaya Gazeta. Era una dintre vocile care l-au contestat puternic pe Vladimir Putin și care i-au adus numeroase acuze. De-a lungul timpului, în articolele sale, dar și în cărțile pe care a reușit să le publice, jurnalista de investigații a scos în evidență o serie de orori pe care liderul de la Kremlin le-ar fi permis și aprobat.
„Visul meu este ca el să stea pe banca acuzaților și să aibă loc cel mai dur proces, cu enumerarea și investigarea tuturor crimelor pe care le-a comis.”, a declarat Politkovskaia în ultimul său interviu.
Jurnalista de investigaţii a sfârșit împuşcată în scara blocului în care locuia, chiar în fața ascensorului.
Până la acel moment, ziarista mai fusese reținută de oamenii legii de câteva ori. Mai mult, Politkovskaia a fost şi ea, surprinzător sau nu, otrăvită. În cazul său, tentativa a avut loc într-un avion. Anna Politkovskaia s-a îmbolnăvit grav și a avut nevoie de spitalizare după ce a băut ceai într-un avion, când se intoarcea de la Rostov, Germania.
Toxina nu a fost, însă, identificată, iar personalul medical a distrus toate mostrele de sânge.
După mai multe amenințări cu moartea, jurnalista a fost asasinată. Deşi pentru moartea jurnalistei au fost condamnaţi 5 asasini plătiţi, care au recunoscut că au primit 150.000 de dolari pentru crimă, nu se cunosc oamenii care au comandat fapta.
Evident, Kremlinul s-a delimitat rapid de o implicare în acest asasinat şi nimeni nu a mai pus întrebări ulterior.
#6. Natalia Estemirova – 2009
Natalia Estemirova a fost jurnalistă și activista pentru drepturile omului. Aceasta era considerată o demnă urmaşă a Annei Politovskaya, continuând munca acesteia privind crimele comise de regimul lui Putin.
Estemirova investiga răpirile şi crimele care aveau loc la ordinea zilei în Cecenia. În anul 2009, Natalia Estemirova a fost răpită în Groznîi, chiar din faţa casei sale. A fost împuşcată în mai multe rânduri, iar cadavrul său a fost abandonat la marginea unui drum.
Nicio persoană nu a fost condamnată pentru uciderea jurnalistei.
#5. Serghei Magniţki – 2009
Avocatul Serghei Magniţki a murit în timp ce se afla în custodia miliţiei, în cursul lunii noiembrie 2009. Avocatul a fost bătut în mod brutal şi i s-a interzis accesul la servicii de îngrijiri medicale.
Magniţki lucra pentru omul de afaceri american William Browder, investigând un caz important de evaziune fiscală.
Serghei Magniţki a fost arestat după ce a afirmat că deţine dovezi care demonstrau implicarea unor oameni importanţi din cadrul autorităţilor în acel caz de fraudă. Iar serviciile au acţionat.
Mai mult decât atât, în anul 2012, Magniţki a fost condamnat post-mortem de câtre autorităţile ruseşti pentru evaziune fiscală. Aşadar, nu doar că a fost ucis pentru acuzaţiile sale, dar autorităţile au „demonstrat” că tocmai el era cel vinovat.
#4. Stanislav Markelov – 2009
Markelov era avocat pentru drepturile omului. Printre clienţii săi se numărau şi jurnalişti care ajunseseră să aibă probleme cu legea, după ce au îndrăznit să scrie articole împotriva regimului condus de către Vladimir Putin. Anna Politkovskaya, jurnalista ucisă în anul 2006 era subiectul unui caz pentru care Stanislav Markelov lupta.
După ce a anunţat într-o conferinţă de presă că intenţionează să dea în judecată guvernul rus pentru eliberarea din închisoare a colonelului Yuri Budanov, care îl ucisese pe unul dintre clienții lui Markelov din Cecenia, a fost împuşcat în ceafă cu un pistol cu amortizor.
Autorul a fost un criminal care purta cagulă, iar crima a avut loc în apropiere de Kremlin.
După cum banuiţi, nimeni nu a fost condamnat pentru această crimă.
#3. Anastasia Baburova – 2009
Anastasia Baburova a fost jurnalistă a aceluiaşi ziar incomod, Novaya Gazeta. Aceasta a fost împuşcată fatal în timp ce încerca să-l ajute pe Stanislav Markelov să scape de asasin.
Autorităţile de la Kremlin au comunicat că o grupare neonaziştă a fost în spatele celor două crime. Sună cunoscut scenariul?
Doi aşa-zişi membri ai acelei grupări au fost condamnaţi pentru uciderea lui Markelov şi a Anastasiei Baburova.
#2. Boris Berezovski – 2013
Boris Berezovski a fost un om din cercul restrâns al fostului preşedinte Boris Elţîn. Se spune că a jucat un rol crucial în ascensiunea rapidă la putere a lui Vladimir Putin.
Magnatul rus a fost găsit mort în anul 2013 în reşedinţa pe care o deținea în Surrey, Marea Britanie. Culmea, contestatarul politicilor duse de Vladimir Putin a ales să plece din Rusia și să trăiască în Anglia chiar de teama că ar putea fi ucis.
Poliţiştii chemați la fața locului au spus că este vorba de o sinucidere. Totuşi, serviciile americane de spionaj au fost de altă părere și au anunțat că se discută despre un asasinat. La scurt timp, alți doi parteneri de afaceri ai miliardarului, și ei implicați în campaniile anti-Putin din Rusia au murit în condiţii suspecte.
#1. Boris Nemţov – 2015
Boris Nemţov este un alt nume important ajuns pe lista celor ucişi de regimul lui Vladimir Putin.
Cariera politică a lui Nemţov a fost bogată, cunoscând diferite etape. În anii 1990 era unul dintre tinerii politicieni ruşi „rebeli”, reformator înflăcărat, fără trecut comunist. La doar 32 de ani, Nemţov devenea, în anul 1991, cel mai tânăr guvernator al noii Rusii.
În regiunea Nijni Novgorod, până atunci puternic izolată din cauza producţiei şi cercetărilor militare, tânărul guvernator a introdus reforme liberale, luate drept model mai târziu în guvernul de la Moscova. La vârsta de 36 de ani devenea vicepremier, considerat posibil succesor al lui Boris Elţîn – primul preşedinte ales în mod democratic al Rusiei.
Dar, după cum ştim între timp, lucrurile au evoluat altfel. Iniţial, Nemţov a căutat o alianţă cu Putin, pentru ca la scurt timp să intre în opoziţie. A început să critice restrângerile de drepturi şi libertăţi promovate de regimul lui Putin, lucru care l-a costat foarte scump.
Nemţov a organizat proteste masive împotriva corupţiei, fiind arestat în mai multe rânduri.
Boris Nemţov a criticat anexarea Crimeei de către Rusia. A calificat războiul din estul Ucrainei drept agresiune a Rusiei la adresa ţării vecine. În luna februarie 2015, după un protest împotriva implicării forţelor militare ale Rusiei în Ucraina, Boris Nemţov a fost ucis. A fost împuşcat de patru ori în spate.
Ancheta menită a elucida asasinatul comis asupra lui Nemţov a ajuns rapid la concluzia că autorii faptei ar fi ceceni. Cinci prezumtivi făptaşi au fost arestaţi, dintre care unul s-a sinucis cu o grenadă.
Alexei Navalnîi trecut cu creionul pe lista celor ucişi de regimul condus de Putin
Din anul 2009 Aleksei Navalnîi a devenit un subiect sensibil pentru Vladimir Putin. Navalnîi a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia, atacându-l pe Putin și aliații săi.
Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în anul 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări. În iulie 2013, opozantul rus a fost condamnat pentru delapidare, la cinci ani de colonie cu regim obișnuit. A fost eliberat a doua zi, fiindu-i interzis să părăsească ţara. Au urmat mai multe procese deschise împotriva sa de-a lungul timpului.
Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalnîi s-a simțit brusc foarte rău. Schimbarea stării sale de sănătate a fost abruptă și violentă conform unei filmări a momentelor de criză, care arată cum membri ai echipajului avionului se îndreptau spre Navalnyiî, care urla de durere.
A fost internat şi pus în comă indusă. A fost transferat, două zile mai târziu, la spitalul Charite din Berlin, Germania. Pe 2 septembrie 2020, guvernul german declara oficial că are „dovezi clare” că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță folosită de KGB și apoi de FSB, cunoscută sub denumirea de noviciok.
Autorităţile de la Kremlin au negat orice implicare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: