Un obiect necunoscut a strălucit pe Lună, iar un astronom din Japonia a surprins acest moment fascinant și bizar. Astronomul a reușit să observe momentul în care obiectul necunoscut – considerat a fi un meteorit, posibil unul dintre Geminide – a lovit suprafața Lunii.
Geminidele: o ploaie de meteori neobișnuită
Geminidele, observate pentru prima dată la mijlocul anilor 1800, sunt o ploaie anuală de meteori cu o origine specială. Spre deosebire de majoritatea ploilor de meteori, care provin din comete, Geminidele își au originea într-un asteroid.
„Resturile care provoacă Geminidele provin de la asteroidul 3200 Phaethon. După descoperirea asteroidului în anul 1983, astronomii au observat că orbita sa coincide cu cea a meteoriților Geminide, identificându-l astfel drept sursa ploii anuale de meteori. Deși majoritatea ploilor de meteori au origini cometare, Phaethon a fost clasificat ca asteroid din apropierea Pământului.”, a explicat Serena Whitfield într-un blog recent al NASA.[sursa]
Clasificarea acestuia a fost însă contestată. „Orbita lui Phaethon seamănă cu cea a unei comete, iar sonda spațială STEREO a NASA a detectat în 2009 și 2012 o coadă slabă și o strălucire în jurul asteroidului, la apropierea sa maximă de Soare. Astfel, unii astronomi îl numesc „rocă-cometă”, deși termenul „asteroid activ” este mai potrivit, deoarece obiecte similare au fost descoperite în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter.”, a mai explicat Serena Whitfield.[sursa]
Geminidele în 2024
În acest an, ploaia de meteori Geminide este activă între 4 și 20 decembrie, atingând vârful între 13 și 14 decembrie. Deși meteoriții ard de obicei în atmosfera Pământului, dacă sunt suficient de „ghinioniști” să cadă în ea, unii pot ajunge să lovească Luna.
Acest fenomen a fost surprins recent de astronomul Daichi Fujii, curator al Muzeului orașului Hiratsuka din Japonia. „A avut loc un alt flash de impact lunar în această seară. L-am filmat la 360 fps de acasă, la ora 22:34:35, pe 8 decembrie 2024 (redare lentă), și am confirmat evenimentul cu mai multe telescoape. Meteoriți strălucitori și mingi de foc apar zilnic, dar și flash-uri de impact lunar sunt surprinse frecvent.”, a explicat Fujii pe platforma X.
Fujii capturase și în nopțile anterioare imagini cu meteori care ar fi putut lovi Luna.
Deși Geminidele par o cauză probabilă a impactului, acest lucru nu este încă sigur. „Având în vedere poziția radiantului, există posibilitatea ca aceste flash-uri de impact lunar să fie asociate cu ploaia de meteori Geminide. Cu toate acestea, meteorii sporadici sunt mai numeroși decât Geminidele în observațiile de la sol, așa că este posibil ca aceste obiecte să fie meteori sporadici.”, a declarat Robert Lunsford, de la American Meteor Society, pentru publicația EarthSky.[sursa]
Indiferent de natura obiectului, evenimentul surprins de Fujii rămâne un spectacol fascinant, ce ne reamintește de frumusețea și imprevizibilitatea universului.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: