În timp ce își plimba câinele împreună cu mama sa, un băiat de 12 ani din Marea Britanie a făcut o descoperire neașteptată pe un câmp: nu era un simplu băț pentru câinele său sau o piatră interesantă, ci o brățară de aur din secolul I, datând din perioada Britaniei romane.
Spre deosebire de majoritatea bijuteriilor din Epoca Romană, această brățară strălucitoare nu a fost probabil purtată de o femeie, ci de un bărbat. Cercetătorii au presupus că aceasta a fost un „Premiu pentru curaj”, o distincţie militară acordată unui soldat roman, conform unei declarații emise de Consiliul Districtual Chichester.[sursa]
Descrisă ca fiind „excepțională” și „relativ rară în Britania romană”, brățara este cu atât mai valoroasă cu cât este confecționată din aur, după cum a subliniat aceeași declarație.[sursa]
Un băiat de 12 ani a găsit o brățară militară de aur veche de 2.000 de ani
Băiatul, Rowan Brannan, și mama sa, Amanda, plimbau câinele familiei în Pagham, un sat de coastă din West Sussex, Anglia, când Rowan a descoperit brățara. Cei doi au predat artefactul unui ofițer local afiliat la Portable Antiquities Scheme, un proiect gestionat de British Museum care cataloghează descoperirile arheologice făcute de public în Regatul Unit.
Analiza recent efectuată a brățării a arătat că aceasta a fost realizată din foiță de aur cu mulaje în relief și datează din secolul I d.Hr., la scurt timp după ce împăratul roman Claudius a invadat Britania în anul 43 d.Hr.
Manșeta, care este acum pliată, măsoară aproximativ 7,1 centimetri lungime, deși ar fi mai lungă dacă ar fi desfăcută. Cunoscute sub numele de brățări de tip armilla, aceste „dona militaria” sau „premii militare” erau acordate pentru acte de vitejie săvârșite în timpul cuceririi Britaniei de către Roma, conform Portable Antiquities Scheme. Mai târziu, asemenea fapte au fost recompensate cu bani în loc de bijuterii.[sursa]
Descoperirea brățării consolidează dovezile existente privind prezența soldaților romani, fie activi, fie pensionați, în acea perioadă în regiune.
Portable Antiquities Scheme a declarat că brățara este considerată o „comoară” – un artefact din aur sau argint vechi de cel puțin 300 de ani. După descoperirea sa, brățara a fost achiziționată de Muzeul Novium, care gestionează colecțiile pentru districtul Chichester. Aceasta va fi expusă publicului începând cu 10 septembrie.
„Achiziționarea acestei brățări pentru colecția Muzeului Novium va oferi vizitatorilor noștri perspective suplimentare asupra practicilor din antichitate. În mod special, aceasta va aduce o lumină nouă asupra atitudinilor militare, inclusiv asupra modului în care soldații romani erau recompensați pentru curajul și serviciul lor, în special în contextul invaziei romane a Britaniei din anul 43 d.Hr.” a declarat Adrian Moss, consilier și lider al Consiliului Districtual Chichester.
Moss l-a felicitat pe Rowan, în vârstă de 12 ani, pentru remarcabila descoperire: „Aceasta demonstrează că nu poți ști niciodată ce vei descoperi dacă îți păstrezi ochii deschiși atunci când explorezi natura!”. Să sperăm că băiatul va primi şi un premiu.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: