Oricine ar fi impresionat să vadă rămăşiţele unei fiinţe care a trăit în urmă cu foarte mult timp. Dar un bărbat a dat peste resturile unui dinozaur lung de 25 de metri în curtea sa.
În anul 2017, un locuitor din Pombal, Portugalia, a făcut o descoperire remarcabilă în timp ce efectua lucrări de construcție pe proprietatea sa. Printre fragmentele de pământ, acesta a observat ceea ce părea a fi fragmente osoase fosilizate. Alertând imediat oamenii de știință, a început o aventură paleontologică neașteptată, ce avea să dezvăluie un posibil gigant din trecutul îndepărtat al Europei.
Cercetătorii portughezi și spanioli au demarat săpăturile în același an, iar în august 2022, au făcut progrese semnificative, dezgropând mai multe rămășițe uriașe. Până acum, echipa de paleontologi a colectat un „set important de elemente ale scheletului axial”, incluzând vertebre și coaste de până la trei metri lungime. Această descoperire a stârnit un val de entuziasm în comunitatea științifică.
Bărbatul găsise un dinozaur lung de 25 de metri în curtea sa
„Este unul dintre cele mai mari specimene descoperite în Europa și, poate, chiar în lume”, a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP) Elisabete Malafaia, paleontolog la Facultatea de Științe a Universității din Lisabona.[sursa]
Oasele par să aparțină unui sauropod, un dinozaur erbivor cunoscut pentru gâtul și coada sa extrem de lungi. Sauropozii au fost cele mai mari animale terestre care au populat vreodată Pământul, iar acest exemplar, posibil din familia Brachiosauridae, se estimează că ar fi atins o înălțime de 12 metri și o lungime de aproximativ 25 de metri. Creatura ar fi trăit cu aproximativ 160-100 de milioane de ani în urmă, din perioada Jurasicului târziu până la începutul Cretacicului.
Regiunea Pombal, situată în centrul Portugaliei, este deja cunoscută pentru bogăția sa fosiliferă, mai ales pentru vertebratele din Jurasicul târziu. Malafaia subliniază că această descoperire este deosebită prin conservarea sa remarcabilă: „Nu este comun să găsești toate coastele unui astfel de animal, cu atât mai puțin păstrate în poziția lor anatomică originală”. Aceasta a explicat faptul că acest tip de conservare indică condiții de mediu și procese tafonomice rare și speciale, care au permis ca aceste rămășițe să fie păstrate atât de bine.
Aceste indicii sugerează că ar putea exista și alte oase în zonă, iar echipa de cercetători intenționează să continue săpăturile în anul următor.
Între timp, oasele deja descoperite vor fi transportate într-un laborator, unde cercetătorii vor îndepărta sedimentele, vor documenta descoperirile și le vor pregăti pentru studii ulterioare și expoziții în muzee, conform declarațiilor date de Malafaia pentru Newsweek.[sursa]
Paleontologul Steve Brusatte, de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat direct în proiect, a declarat pentru CNN: „Aceasta este o descoperire uluitoare – o cutie toracică de dinozaur ieșind din grădina cuiva… Arată că poți găsi astfel de fosile oriunde există roci de vârsta și tipul potrivit pentru conservarea oaselor din Jurasic, fie că e vorba de badlands sau de curtea din spatele casei cuiva.”[sursa]