Cercetătorii au inventat un dispozitiv alimentat cu energie solară, care poate extrage apă potabilă din aer, rezultând o cantitate de câţiva litri într-o singură zi.

Această tehnologie autosustenabilă, creată de o echipă de la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (KAUST) din Arabia Saudită, ar putea reprezenta o soluție vitală pentru persoanele care trăiesc în regiuni aride.

Un dispozitiv alimentat cu energie solară extrage apă potabilă din aer

Sistemul funcționează printr-un ciclu în două etape: mai întâi, captează apa din aer folosind un material absorbant, apoi extrage apa într-o cameră sigilată cu ajutorul căldurii generate de lumina solară. Deși sistemele tradiționale în două etape necesită intervenție manuală pentru a trece de la un ciclu la altul, această nouă tehnologie automatizează procesul, eliminând necesitatea unei intervenții umane.[sursa]

extrage apă potabilă din aer
Un dispozitiv alimentat cu energie solară care extrage apă potabilă din aer, adunând câţiva litri pe zi

„Inspirația noastră inițială a venit din observarea proceselor naturale, în special modul în care plantele transportă eficient apa de la rădăcini la frunze prin structuri specializate. În sistemul nostru, punțile de transport joacă un rol crucial, conectând partea deschisă, care captează apa din atmosferă, cu partea închisă, care generează apă dulce.”, a explicat Kaijie Yang, liderul echipei de cercetare.

Dispozitivul poate produce între doi și trei litri de apă pe metru pătrat pe zi, apa fiind utilizabilă atât pentru consum, cât și pentru agricultură. În cadrul testelor, cercetătorii au demonstrat că sistemul poate fi folosit pentru irigarea verzei chinezești și a copacilor din zonele deșertice.

O caracteristică notabilă a acestei tehnologii este funcționarea sa pasivă, care permite sistemului să opereze continuu, fără întreținere, timp de săptămâni întregi. Costurile operaționale sunt, de asemenea, menținute la un nivel scăzut datorită materialelor utilizate, care includ o țesătură specială pentru evacuarea apei, o sare higroscopică accesibilă și un cadru din plastic.

• CITEŞTE ŞI:  Viața extraterestră nu are nevoie de o planetă pentru a supraviețui, arată cercetătorii

„Am selectat aceste materiale pentru că sunt accesibile și ușor disponibile, ceea ce ne face să credem că dispozitivul va avea un cost redus, potrivit pentru utilizarea pe scară largă în zonele cu venituri mici.”, a declarat Qiaoqiang Gan, cercetător la KAUST.

Dispozitivul a fost detaliat într-un studiu intitulat „A solar-driven atmospheric water extractor for off-grid freshwater generation and irrigation” (Un extractor de apă atmosferică acționat cu energie solară pentru producerea de apă dulce și irigații în afara rețelei), publicat în revista Nature Communications.[sursa]

dispozitiv extrage apă potabilă din aer
Sistemul proiectat de MIT colectează umezeala din aer și eliberează lichidul prins ca apă potabilă atunci când este încălzit

Această descoperire vine într-un moment în care tehnologiile emergente pentru captarea apei devin din ce în ce mai importante, pe fondul problemelor cauzate de penuria de apă, amplificate de schimbările climatice.

În iunie 2024, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au prezentat un dispozitiv inovator care poate extrage apă potabilă din aer folosind „aripioare” absorbante de apă. De asemenea, luna trecută, NASA a dezvăluit un nou model de costum spațial capabil să transforme urina în apă potabilă în mai puțin de cinci minute.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate