Multe studii au demonstrat că animalul de companie te poate ajuta să fii mai sănătos şi mai fericit, dar beneficiile ar trebui să fie reciproce. Animalele noastre de companie sunt ființe sensibile care merită să fie tratate cu grijă și respect, nu ca niște instrumente care să contribuie la bunăstarea oamenilor în detrimentul lor.

Având în vedere că multe țări, inclusiv România, se confruntă în prezent cu o criză a obezității atât la oameni, cât și la animalele de companie, ce pot face stăpânii pentru a se asigura că nu fac rău în mod involuntar sănătății animalelor lor de companie în timp ce se bazează pe ele pentru confort și companie?

Am pregătit mai jos o listă cu 5 modalităţi prin care tu și animalul tău de companie puteți fi mai sănătoși și mai fericiți împreună. Aceste sfaturi au la bază studiul aprofundat al Jacquelinei Boyd, lector superior în știința animalelor, de la Universitatea Nottingham Trent, fiind publicate în revista The Converstation.[sursa]

animalul de companie te poate ajuta să fii mai sănătos
Cercetătorii au arătat că animalul de companie te poate ajuta să fii mai sănătos

1. Odihnă și relaxare

Animalele de companie pot ajuta la reducerea stresului și a tulburărilor. Cercetările au arătat că prezența fizică a unui câine poate reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac al oamenilor în timpul unei sarcini solicitante, mai mult decât prezența unui membru al familiei sau a unui prieten. Cu toate acestea, persoanele cărora li s-a cerut să îndeplinească sarcini stresante în prezența unui animal prietenos, dar necunoscut, nu au arătat niciun beneficiu.

Animalele de companie pot fi o sursă esențială de confort, siguranță și sprijin pentru stăpânii lor, oferind un refugiu sigur. În același timp, și ele găsesc alinare în prezența oamenilor lor, beneficiind de afecțiune și liniște. Cu toate acestea, interacțiunea intensă între om și animal poate duce la probleme de atașament, manifestate prin agresivitate, frică sau anxietate de separare.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Închisoarea medievală pentru cupluri, din satul Biertan, care rezolva problemele în căsătorie

Pentru unele animale, manipularea excesivă sau mângâierea nepotrivită poate fi stresantă și înfricoșătoare, ducând la comportamente agresive sau anxietate.

Unii proprietari aleg să împartă patul cu animalele lor de companie, însă acest obicei poate avea implicații asupra sănătății, inclusiv tulburări de somn, riscul de răniri, transmiterea bolilor sau declanșarea alergiilor. Pe de altă parte, dormitul alături de animal poate favoriza un somn de calitate și oferi un sentiment de căldură, siguranță și companie. Multe animale de companie preferă să doarmă aproape de stăpânii lor, ceea ce sugerează un beneficiu reciproc.

2. Dezvoltarea relațiilor

Construirea unei relații solide între stăpân și animalul de companie este crucială pentru menținerea unei sănătăți bune. O relație pozitivă om-animal recunoaște responsabilitatea proprietarului pentru bunăstarea și starea de bine a animalului. Pe de altă parte, relațiile disfuncționale pot provoca traume și agresivitate. Proprietarii care au câini mai puțin prietenoși sau care se comportă necorespunzător pot suferi de anxietate și depresie.[sursa]

Dresarea animalelor de companie cu metode care promovează un parteneriat pozitiv este esențială. Aceasta nu doar că îmbunătățește relația om-animal, dar contribuie și la o perspectivă mai optimistă asupra vieții pentru ambele părți. Cercetările arată că dresajul prin întărire pozitivă, în locul metodelor bazate pe pedeapsă, este cea mai bună abordare pentru bunăstarea animalelor și dezvoltarea de abilități.

Relațiile puternice om-animal sunt evidentiate adesea în cazul animalelor de asistență și terapie, care contribuie semnificativ la îmbunătățirea independenței și a stării de bine a stăpânilor lor. Mângâierea și interacțiunea cu animalele de terapie sunt benefice pentru pacienții din centrele medicale, creând un sentiment de normalitate, reducând plictiseala și atenuând depresia.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Originile omenirii: cercetătorii au urmărit evoluţia omului până la un pește străvechi fără maxilar, sugător de sânge

3. Prietenii cu două și patru picioare

Plimbarea animalului de companie poate aduce beneficii pentru sănătate mult dincolo de simpla mișcare.

Publicitate

Animalele de companie facilitează formarea de prietenii și relații, contribuind la crearea unui sentiment de comunitate. Proprietarii de animale sunt adesea mai predispuși să cunoască alte persoane din zona lor.

Cercetările sugerează că animalele de companie au un efect puternic de „lubrifiere socială”, facilitând interacțiunile cu alți proprietari de animale și iubitori de animale.

Astfel, proprietarii de animale sunt mai puțin susceptibili de a se confrunta cu singurătatea și izolarea socială decât cei care nu au animale de companie.[sursa]

4. Decizii dietetice

Medicii veterinari observă o creștere a taliei medii a animalelor de companie, similară cu tendințele din rândul populației umane. Alimentația și exercițiile fizice sunt principalii factori care contribuie la acest fenomen.

Incidența obezității la câini este legată de talia proprietarului, ceea ce sugerează o relație cauzală cu stilul de viață. Proprietarii, din neatenție, pot influența negativ sănătatea animalelor lor din cauza obiceiurilor alimentare și de exerciții necorespunzătoare.

Încurajându-i pe oameni să ia decizii mai bune în ceea ce privește alimentația animalelor lor, ar putea fi promovată și o alimentație mai sănătoasă pentru stăpâni.

Combinarea unei diete echilibrate cu exerciții fizice regulate poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase atât pentru animale, cât și pentru oameni.[sursa]

5. Mersul pe jos pentru sănătate

Activitatea fizică regulată aduce numeroase beneficii pentru sănătate, atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Mersul pe jos este o modalitate accesibilă și eficientă pentru majoritatea proprietarilor de câini de a-și îmbunătăți sănătatea fizică și bunăstarea generală.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche ţară din lume?

Persoanele care își plimbă regulat câinii au o masă corporală mai redusă și niveluri mai ridicate de activitate fizică decât cele care nu au câini sau care nu își plimbă câinii. De asemenea, plimbările de cel puțin trei ori pe săptămână pot reduce durerile de spate și scădea la jumătate riscul de recidivă.[sursa]

Totuși, nu toți proprietarii își plimbă câinii în mod regulat, din cauza lipsei locurilor potrivite, preocupărilor legate de siguranță sau comportamentului câinilor. Crearea unor facilități accesibile, sigure și prietenoase pentru plimbări poate încuraja această activitate. Măsuri precum amplasarea coșurilor pentru deșeuri de câine, amenajarea cartierelor pentru plimbări sigure și restricționarea accesului la zone sensibile, cum ar fi locurile de joacă pentru copii, sunt esențiale.

În cele din urmă, relația cu un animal de companie ar trebui să fie una reciproc avantajoasă, sănătoasă și fericită. Urmarea acestor 5 modalităţi pentru crearea de bunăstare reciprocă poate ajuta stăpânii și animalele lor de companie să găsească confort și armonie unul în celălalt, menținându-și în același timp o greutate optimă și o perspectivă sănătoasă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: