În ciuda progreselor remarcabile în înțelegerea Universului, rămân încă multe întrebări și paradoxuri nerezolvate. Fizicienii au elaborat teorii complexe pentru a explica aceste necunoscute, dar ar putea exista o soluție „mai simplă” pentru unele dintre marile mistere cosmologice. Neil Turok, profesor la Catedra Higgs de Fizică Teoretică de la Universitatea din Edinburgh, propune o idee fascinantă: un alt univers „oglindă” ar fi existat înainte de Big Bang, fiind o reflexie a universului nostru, dar curgând înapoi în timp.

Deși ideea unui univers care „curge” invers este greu de vizualizat, ea simplifică din punct de vedere fizic unele dintre asimetriile Universului, oferind posibile explicații pentru materia întunecată și înlocuind teorii cosmologice complexe, precum inflația cosmică și teoria corzilor, pe care Turok le consideră mai puțin elegante.

„Viziunea asupra Big Bangului ca o oglindă poate explica multe trăsături ale Universului care, altfel, par în contradicție cu legile fundamentale ale fizicii”, a scris Turok, care și-a publicat studiul în Annals of Physics.[sursa]

alt univers
Un fizician susține existența unui alt univers anterior Big Bangului

Ar putea exista un alt univers, care „curge invers”?

„Progresele de până acum mă fac să cred că există alternative la teoriile ortodoxe, care au devenit constrângătoare și de care ar trebui să ne eliberăm”, spune Turok.

Legile fizicii ar trebui să prezinte o simetrie CPT (inversarea sarcinii, parității și timpului), ceea ce înseamnă că orice interacțiune fizică poate fi oglindită. În teorie, fiecare particulă ar trebui să aibă o antiparticulă cu sarcină opusă, fiecare spațiu să aibă o imagine inversată și timpul să poată fi reversibil.

• CITEŞTE ŞI:  Un tunel uriaș, de 20.000.000.000.000 $, te-ar putea duce de la New York la Londra în doar 54 de minute

Totuși, Universul nostru pare să nu urmeze acest model. Timpul curge doar înainte, iar particulele depășesc ca număr antimateria. Cu alte cuvinte, Universul nostru nu este perfect simetric.

Însă „ipoteza universului oglindă restabilește simetria”, argumentează Turok. Profesorul compară această idee cu reflexia noastră într-o oglindă: „Împreună cu imaginea ta din oglindă ești mai simetric decât ești singur”, explică fizicianul.

O explicație mai elegantă decât Modelul Standard?

Extinzând modelul nostru până la Big Bang, „am găsit imaginea lui în oglindă – un univers de dinaintea Big Bangului în care, relativ la noi, timpul curge înapoi și antiparticulele sunt mai numeroase decât particulele”, scrie Turok.

Această ipoteză ar putea explica misterul materiei întunecate, despre care se crede că reprezintă 85% din materia din Univers. Conform acestei teorii, particulele slabe și subatomice numite neutrini ar putea fi candidatele ideale pentru a explica fenomenul. În timp ce în Universul nostru există doar „neutrini stângaci”, în acest univers oglindă ar putea exista „neutrini dreptaci”.

De asemenea, această teorie ar putea oferi o explicație pentru uniformitatea și „planitatea” aparentă a Universului. Teoria dominantă susține că o perioadă de expansiune rapidă numită inflație cosmică a modelat Universul așa cum îl vedem astăzi, dar până acum nu au fost detectate undele gravitaționale mari pe care inflația ar trebui să le fi generat.

Publicitate

Conform ipotezei universului oglindă, „argumentele statistice pot explica de ce Universul este uniform și plat și are o expansiune accelerată, fără a fi nevoie de inflația cosmică”, susține Turok.

Desigur, această ipoteză fascinantă necesită dovezi suplimentare pentru a fi validată. Totuși, Turok argumentează că, chiar dacă s-ar dovedi greșită, ipoteza arată că există soluții mai elegante decât cele oferite de Modelul Standard pentru înțelegerea Universului nostru.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: