Adesea considerat cel mai bine conservat cadavru de mamut lânos descoperit vreodată, trupul unei tinere femele numite Yuka a dezvăluit recent o descoperire uluitoare. Analizând urmele tăieturilor de pe pielea ei, cercetătorii au ajuns la concluzia că animalul a fost măcelărit de oameni acum 39.000 de ani, furnizând astfel cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în regiunea arctică.

Descoperită în 2010 în extremul nord al Siberiei, Yuka avea probabil între șase și nouă ani la momentul morții, care ar fi putut fi cauzată de prădători precum leii de peșteră. Oamenii de știință consideră că trupul său s-a conservat atât de bine datorită înghețării rapide după ce a căzut într-un lac, ceea ce a permis păstrarea sa în stare aproape perfectă timp de aproape 40.000 de ani.

Un mamut vechi de 39.000 de ani, cea mai veche dovadă a prezenței oamenilor în Arctica

De la descoperire, corpul incredibil de intact al lui Yuka a devenit un obiectiv pentru cercetătorii care urmăresc să cloneze și să reînvie specia mamutului lânos. În mod remarcabil, primele studii au arătat că în cadavrul antic se mai găsește sânge lichid, iar unele dintre nucleele celulare ale creaturii prezintă încă semne de activitate biologică.[sursa]

mamut vechi de 39.000 de ani
Cea mai veche dovadă a prezenței umane în Arctica: un mamut vechi de 39.000 de ani

Un aspect curios relevat de investigații este prezența unei incizii de un metru lungime pe spatele lui Yuka, precum și urme de tăieturi în jurul orbitelor. Aceste descoperiri ridică întrebări interesante, cum ar fi dacă tăieturile au fost făcute de prădători sau de oameni.

Pentru a investiga această ipoteză, autorii unui nou studiu au realizat o serie de experimente pe pielea de vacă și pe pielea unui alt mamut, concomitent cu analize traseologice ale inciziilor de pe corpul lui Yuka. Rezultatele au arătat imediat că tăieturile prezintă „caracteristici traseologice distincte care le diferențiază clar de rănile produse de animale”, ceea ce sugerează că ele au fost realizate de oameni.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Povestea antică despre cele Şapte Surori ar putea fi veche de peste 100.000 de ani. Despre ce este povestea şi cine a spus-o

Următoarea întrebare este dacă aceste incizii au fost făcute în momentul morții lui Yuka sau ulterior. Pentru a răspunde, cercetătorii au efectuat tăieturi experimentale folosind atât unelte de piatră preistorice, cât și cuțite metalice, comparând apoi urmele cu cele de pe pielea mamutului antic.

În concluziile lor, cercetătorii au remarcat că semnele de pe corpul lui Yuka „corespund celor obținute în cursul experimentelor de tăiere a pielii de mamut cu o lamă lată de silex”. De exemplu, s-a observat că lacerațiile de pe pielea mamutului „nu prezintă tranziții și unghiuri ascuțite, caracteristice urmelor lăsate de un cuțit metalic”.

Astfel, autorii studiului concluzionează că tăieturile de pe pielea lui Yuka au fost făcute de oameni preistorici folosind unelte de piatră. Aceștia continuă să sublinieze că, având în vedere starea de conservare a pielii, „se poate afirma cu certitudine că toate inciziile ar fi fost realizate într-un interval scurt de timp după moartea animalului”.

Aceste descoperiri sugerează că oamenii au măcelărit corpul lui Yuka pentru carne înainte ca acesta să înghețe acum 39.000 de ani. Drept urmare, urmele de tăieturi de pe pielea sa reprezintă „cea mai veche dovadă a prezenței umane în zona arctică”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: