O descoperire remarcabilă a scos la lumină un nou capitol al Bibliei, ascuns într-o traducere veche de 1.750 de ani a Evangheliei după Matei. Capitolul a fost identificat de medievalistul Grigory Kessel, care a folosit tehnici de fotografie cu ultraviolete pentru a examina manuscrise păstrate în Biblioteca Vaticanului.

Acest text ascuns a fost găsit în cadrul Proiectului Sinai Palimpsests, inițiativă ce își propune să recupereze texte antice șterse și rescrise de scribi între secolele IV și XII d.Hr. Manuscrisele palimpsestice, unde textul original a fost răzuit sau șters pentru a fi reutilizat, erau comune din cauza rarității materialelor de scris. Însă, textul inițial poate fi recuperat astăzi prin tehnici de iluminare cu fluorescență sau folosind diferite lungimi de undă ale luminii.

Un nou capitol al Bibliei descoperit într-un text vechi de 1.750 de ani

Folosind aceste metode, cercetătorii au reușit să descifreze deja 74 de manuscrise, dar ultima descoperire este deosebit de semnificativă. Aceasta conține o traducere cu un secol mai veche decât cele mai vechi versiuni grecești existente, inclusiv faimosul Codex Sinaiticus.[sursa]

nou capitol al Bibliei vatican
Un nou capitol al Bibliei descoperit într-un text vechi din Biblioteca Vaticanului

„Tradiția creștinismului siriac are mai multe traduceri ale Vechiului și Noului Testament. Până de curând, se știa că doar două manuscrise conțin vechea traducere siriacă a Evangheliilor.”, a explicat Kessel într-o declarație.[sursa]

Această traducere, scrisă inițial în secolul al III-lea d.Hr. și copiată în secolul al VI-lea, nu a fost încă publicată integral, dar oferă detalii suplimentare față de traducerea greacă a capitolului 12 din Evanghelia după Matei.

De exemplu, în versetul 1 al traducerii grecești, se spune: „În acel timp, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua Sabatului; iar ucenicii lui, flămânzi, au început să smulgă spice și să mănânce.” Traducerea siriacă descoperită de Kessel adaugă un detaliu suplimentar: „au început să smulgă spice, să le frece în mâini și să le mănânce.”[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Țarul Nicolae al II-lea: agonia unui imperiu şi sfârşitul brutal al ultimei familii imperiale

„Grigory Kessel a făcut o descoperire importantă datorită cunoașterii sale profunde a textelor siriace vechi și a particularităților scrierii. Această realizare subliniază cât de valoroasă poate fi combinația dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea fundamentală, în cazul manuscriselor medievale.”, a adăugat Claudia Rapp, director al Institutului pentru Cercetări Medievale din cadrul Academiei Austriece de Științe.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: