Un nou studiu arată că oamenii luau medicamente încă din cele mai vechi timpuri. Într-o peșteră din Africa de Nord, acum aproximativ 15.000 de ani, un om a fost îngropat alături de o plantă „neobișnuită și specială”, cunoscută pentru proprietățile sale medicinale: Ephedra. Acest modest arbust, încă folosit astăzi în unele remedii tradiționale, reprezintă cea mai veche dovadă cunoscută că oamenii antici utilizau plante pentru tratamente, oferind perspective fascinante asupra practicilor funerare și medicinei preistorice.
Descoperirea a avut loc în La Grotte des Pigeons (Peștera Porumbeilor), cunoscută local ca Taforalt, lângă orașul Berkane, în nord-estul Marocului. Între anii 2005 și 2015, arheologii au găsit aici scheletele mai multor adulți și copii, așezate în poziții șezând sau culcat, în partea din spate a peșterii.
Unul dintre aceste schelete, un tânăr de aproximativ 19-20 de ani numit „Individul 14”, fusese înmormântat alături de o colecție de obiecte rare și semnificative, precum oase de animale, pietre și artefacte colorate cu ocru.
Printre rămășițele acestuia, o echipă de cercetători de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Spania, a descoperit recent sute de fragmente carbonizate ce aparțineau la șapte specii diferite de plante.
Medicina antică: oamenii luau medicamente încă din cele mai vechi timpuri
Cea mai remarcabilă descoperire a fost planta Ephedra, utilizată de mii de ani în practicile medicinale din India și China. Această plantă este cunoscută pentru beneficiile sale tradiționale asupra sănătății – unele neconfirmate științific – printre care tratarea răcelilor și afecțiunilor respiratorii, stimularea energiei și sprijinirea pierderii în greutate.[sursa]
Principalul ingredient activ din Ephedra este efedrina, un stimulent care poate preveni scăderea tensiunii arteriale în timpul anesteziei și este utilizat în tratarea astmului, narcolepsiei și obezității.
Cu toate că planta are numeroase utilizări posibile, cercetătorii nu sunt complet siguri de motivul pentru care acest tânăr a fost înmormântat cu resturi carbonizate de Ephedra, dar formulează câteva ipoteze.
Un ritual de înmormântare cu o plantă „sacră”
„Ephedra ar fi putut fi o hrană medicinală consumată atât pentru proprietățile sale nutriționale, cât și terapeutice, oferind beneficii precum atenuarea foamei și menținerea sănătății.”, notează autorii studiului.[studiu]
„În Peștera Porumbeilor, ocupanții iberomaurieni ar fi putut folosi Ephedra în scopuri medicinale, după cum sugerează dovezile că reușeau să supraviețuiască unor intervenții chirurgicale precum extracția de dinți și trepanația craniană. Ephedra, fiind un vasoconstrictor, ar fi putut contribui la reducerea pierderilor de sânge și la sprijinirea recuperării postoperatorii.”, au explicat cercetătorii.
Deși nu vom înțelege niciodată pe deplin intențiile oamenilor care au trăit acum 15.000 de ani, cercetătorii subliniază că este clar că această plantă „neobișnuită și specială” avea un loc distinct în ritualurile lor funerare, sugerând că îi cunoșteau proprietățile misterioase.
„Consumarea unor alimente speciale și plasarea resturilor acestora în contexte simbolice, precum mormintele, a fost interpretată în alte contexte arheologice ca dovadă a unor banchete ritualice, posibil chiar de împărțire a hranei cu cei decedați. În La Grotte des Pigeons, Ephedra pare să fi avut un rol important în acest ritual funerar de acum 15.000 de ani.”, au conchis cercetătorii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: