Oamenii de știință au descoperit un rezervor de apă lichidă în adâncurile planetei Marte, situat adânc în crusta stâncoasă a planetei. Această descoperire provine dintr-o nouă analiză a datelor obținute de la sonda Mars Insight Lander a NASA, care a aterizat pe planetă în anul 2018.

Mars Insight a fost echipat cu un seismometru care a înregistrat timp de patru ani vibrațiile provenite din interiorul planetei, cunoscute sub numele de cutremure marțiene. Analiza acestor cutremure și a modului în care seismometrul a detectat mișcările în adâncime a relevat existența unor „semnale seismice” care indică prezența apei lichide.

Cercetătorii au detectat un rezervor de apă lichidă în adâncurile planetei Marte

Deși anterior fuseseră identificate apă înghețată la polii marțieni și vapori de apă în atmosferă, aceasta este prima dovadă a existenței apei lichide pe Marte. Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.[sursa]

adâncurile planetei Marte apă lichida
Descoperirea provine din analiza datelor de la modulul de aterizare Insight al Nasa, care utilizează un seismometru pentru a cerceta misterele din adâncurile planetei Marte

Misiunea științifică a sondei Insight s-a încheiat în decembrie 2022, după ce aceasta a monitorizat „pulsul lui Marte” timp de patru ani, înregistrând peste 1.319 cutremure. Prin măsurarea vitezei cu care undele seismice s-au propagat prin scoarță, cercetătorii au determinat materialele prin care acestea au trecut, indicând prezența apei.[sursa]

„Acestea sunt, de fapt, aceleași tehnici pe care le folosim pentru a căuta apă sau resurse de petrol și gaze pe Pământ.”, a explicat profesorul Michael Manga de la Universitatea California din Berkeley, unul dintre cercetători. Analiza a indicat prezența unor rezervoare de apă la adâncimi cuprinse între 10 și 20 de kilometri în scoarța marțiană.

• CITEŞTE ŞI:  Cele 9 Muze ale mitologiei greceşti şi influenţele lor istorice

„Înțelegerea ciclului apei marțiene este esențială pentru a descifra evoluția climei, a suprafeței și a interiorului planetei.”, a declarat dr. Vashan Wright de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității California, San Diego, cercetător principal al studiului. Profesorul Manga a adăugat că apa este „cea mai importantă moleculă în modelarea evoluției unei planete.” Această descoperire oferă răspunsuri la întrebarea „unde a dispărut toată apa marțiană?”

Studiile anterioare ale suprafeței marțiene, cu canalele și formațiunile sale ondulate, sugerează că în trecutul îndepărtat Marte a avut râuri și lacuri. Totuși, în ultimii trei miliarde de ani, planeta a devenit un deșert. O parte din această apă s-a pierdut în spațiu odată cu dispariția atmosferei marțiene, dar, după cum a menționat profesorul Manga, pe Pământ, o mare parte din apă se află subteran, și nu există niciun motiv pentru care acest lucru nu ar fi valabil și pe Marte.

Deși sonda Insight a putut înregistra direct date din scoarța marțiană de sub ea, cercetătorii estimează că rezervoare similare de apă ar putea exista pe întreaga planetă. În acest caz, s-ar putea să existe suficientă apă lichidă pentru a acoperi întreaga suprafață a planetei cu un strat de peste 800 de metri grosime.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că, deși descoperirea este semnificativă, apa este situată la adâncimi cuprinse între 10 și 20 de kilometri, ceea ce face dificilă exploatarea acesteia, chiar și pentru miliardarii cu planuri de colonizare a planetei Marte. „Să forezi o gaură de 10 kilometri adâncime pe Marte ar fi o provocare tehnologică imensă, chiar și pentru [Elon] Musk.”, a declarat profesorul Manga pentru BBC News.

Descoperirea ar putea, de asemenea, să orienteze viitoarele căutări ale dovezilor de viață pe Marte. „Fără apă lichidă, viața nu poate exista. Dacă există medii locuibile pe Marte, acestea ar putea fi localizate acum în adâncurile subterane.” a mai spus profesorul Manga.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate