Vă spălați pe mâini de fiecare dată când mergeți la toaletă? Dar înainte de a manipula alimente? Fiți sinceri, pentru că un studiu a dezvăluit câţi oameni nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă, iar rezultatele sunt grăitoare.

Consiliul pentru Informare privind Siguranța Alimentară din Australia a publicat recent un raport cu privire la obiceiurile de spălare a mâinilor în rândul populației. Rezultatele sunt îngrijorătoare: 19% dintre australieni nu se spală pe mâini de fiecare dată când folosesc toaleta, iar aproape jumătate (42%) admit că nu își spală întotdeauna mâinile înainte de a manipula alimente.[studiu]

Așadar, cine respectă regulile igienei și cine nu – și de ce este acest lucru atât de important?

Câţi oameni nu se spală pe mâini după ce au mers la toaletă

Raportul a analizat obiceiurile de igienă ale unui eșantion de 1.229 de persoane. Rezultatele sunt similare cu cele obținute în sondaje anterioare. Încă o dată, femeile s-au dovedit a fi mai conștiincioase decât bărbații în privința spălării mâinilor după utilizarea toaletei (83% dintre femei, comparativ cu 80% dintre bărbați). În ceea ce privește spălarea mâinilor înainte de manipularea alimentelor, diferențele sunt mai mari: 62% dintre femei fac acest lucru, față de doar 55% dintre bărbați.[studiu]

nu se spală pe mâini
Câţi oameni nu se spală pe mâini după ce au fost la toaletă?

Vârsta joacă, de asemenea, un rol important. Persoanele sub 34 de ani au raportat că se spală pe mâini de fiecare dată când folosesc toaleta în proporție de 69%, în timp ce acest procent a crescut la 86% pentru cei de peste 65 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Ventura, orfană de mamă, a reuşit să devină o actriţă fenomenală

Deși diferențele de igienă între bărbați și femei nu sunt surprinzătoare, motivele care stau la baza lor rămân neclare.

De ce nu se spală oamenii pe mâini?

Mesajele de sănătate publică se concentrează adesea pe cum ar trebui să ne spălăm pe mâini corect, însă există mai puține cercetări care să exploreze de ce oamenii nu adoptă aceste practici în mod consecvent. Înțelegerea motivelor pentru care unele persoane nu își spală mâinile – fie din neglijență, fie pentru că mesajele de sănătate nu sunt transmise eficient – ar putea duce la îmbunătățirea acestor campanii.

Un studiu efectuat în India a relevat că principala barieră în calea spălării mâinilor era „percepția scăzută asupra amenințării bolii” – adică, elevii nu percepeau riscul de a se îmbolnăvi dacă nu se spală pe mâini după folosirea toaletei.[studiu]

Un alt obstacol interesant, menționat de 46% dintre copii, era incapacitatea de a vedea germenii cu ochiul liber. În schimb, 72% dintre elevi au declarat că s-ar spăla pe mâini dacă și prietenii lor ar face acest lucru.

Aceste motive s-ar putea aplica și altor grupe de vârstă, dar cercetările sunt încă limitate în această privință. Este probabil ca motivele pentru care oamenii se spală sau nu pe mâini să varieze pe parcursul vieții și în funcție de circumstanțe.

Care sunt riscurile?

Urina și fecalele conțin milioane de germeni, în special fecalele, care pot avea până la 100 de miliarde de germeni pe gram. Când folosiți toaleta și atingeți diverse suprafețe, riscați să preluați acești germeni pe mâini. Persoanele care nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei transferă acești germeni pe orice suprafață pe care o ating ulterior.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Un balon gigant al NASA efectuează un zbor record deasupra Antarcticii, la limita spațiului cosmic. A stat în aer peste 55 de zile

Deși poate nu vă îmbolnăviți imediat, contribuiți la răspândirea bacteriilor, ceea ce poate crește riscul de infecții pentru alte persoane, în special pentru cei cu sisteme imunitare compromise, precum vârstnicii sau pacienții aflați sub tratamente oncologice.

Spălarea mâinilor este esențială și înainte de prepararea sau consumarea alimentelor. Dacă nu vă spălați pe mâini după ce ați fost la toaletă, riscați să transferați germenii patogeni pe mâncare, unde se pot înmulți și produce toxine. Persoanele care consumă aceste alimente se pot îmbolnăvi, adesea manifestând simptome precum vărsături și diaree.

De asemenea, unele alimente, cum ar fi carnea de pasăre crudă, pot conține bacterii precum Salmonella sau Campylobacter. Dacă nu vă spălați pe mâini după manipularea acestor alimente, riscați să răspândiți infecția pe alte suprafețe din bucătărie.

Cum ar trebui să ne spălăm corect pe mâini?

Iată trei pași simpli pentru o spălare corectă a mâinilor:

  1. Udați-vă mâinile, apoi aplicați săpun și frecați-le bine timp de cel puțin 20 de secunde. Nu uitați să spălați între degete și sub unghii;
  2. Clătiți bine mâinile sub jet de apă pentru a îndepărta germenii;
  3. Uscați-vă mâinile cu un prosop curat timp de cel puțin 20 de secunde. Mâinile umede pot transfera mai ușor germenii pe alte suprafețe.

Ce rol are dezinfectantul pentru mâini?

Dacă nu aveți acces la apă și săpun, dezinfectantul pe bază de alcool este o alternativă eficientă, distrugând rapid majoritatea bacteriilor și virusurilor care cauzează infecții gastrointestinale și respiratorii comune. Totuși, dacă mâinile sunt murdare de sânge, fecale, pământ sau alte materii organice, dezinfectantul nu va fi eficient. În aceste cazuri, spălarea cu apă și săpun este esențială.

• CITEŞTE ŞI:  10 profeţii despre viitor ale specialiştilor, care nu s-au întâmplat niciodată

Spălarea mâinilor este comparabilă cu purtarea centurii de siguranță: trebuie să o faceți de fiecare dată, nu doar atunci când anticipați un pericol. Această simplă practică zilnică este esențială atât pentru sănătatea proprie, cât și pentru protecția celor din jur – însă funcționează doar dacă este efectuată corect și constant.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: