Vera Renczi a fost o criminală în serie de naţionalitate româno- ungară, care a otrăvit şi ucis 35 de oameni în perioada anilor ’20-’30, inclusiv soții, amanţii și pe fiul ei.
Deşi a fost poreclită „Văduva Neagră”, Vera Renczi nu se încadrează în profilul tipic de „Black Widow”, motivaţia sa nefiind una financiară.
De asemenea, dintre victimele sale, doar primele două i-au fost soţi. Era geloasă patologic, având dorinţa de a rămâne ultima femeie din viaţa bărbaţilor. Suspiciunea a fost declanşatorul primei crime.
Modul său de operare a fost otrăvirea, victimele sale fiind ademenite în conacul acesteia.
Vera Renczi – Tinereţea
Primii ani din viaţa Verei şi numele adevărat al acesteia reprezintă un mister până în ziua de azi. Unele surse spun că Vera Renczi s-a născut în anul 1903, însă cel mai probabil aceasta s-a născut undeva la finele secolului al XIX-lea.
A fost rodul pasiunii dintre un influent om de afaceri ungur şi o tânără frumoasă, ce avea rădăcini în rândul nobililor maghiari din România.
Mama ei a decedat pe când fata avea doar câţiva ani. Tatăl său era mai mereu plecat în călătorii, iar pe când aceasta avea 13 ani, s-au mutat în Berkerekul, o localitate din nordul fostei Iugoslavii, unde a fost dată la şcoală.
Lipsa tatălui din viaţa sa îi creează Verei nevoia stringentă a unei prezenţe protectoare masculine. Acest lucru va da naştere unei serii întregi de aventuri amoroase în care sunt implicaţi elevi, studenţi, dar şi bărbaţi căsătoriţi.
Numărul mare al amanţilor nu a rămas fără ecou şi nici măcar influenţa tatălui său nu putea ascunde scandalurile stârnite. Deşi nu împlinise încă vârsta majoratului, Vera avea deja o listă impresionantă de cuceriri.
Transformarea
Atunci când l-a întâlnit pe Karl Schick, un influent bancher austriac, Vera pare să-şi fi uitat dintr-o dată moravurile. Cei doi s-au căsătirut, iar Vera s-a transformat într-o soţie atentă şi plăcută. În urma căsătoriei, s-a născut fiul lor, Lorenzo.
Fiind un om de afaceri prosper, Karl era nevoit să fie plecat de multe ori în călătorii. Acest lucru a stârnit îndoieli în mintea Verei. Închipuindu-şi o posibilă aventură a soţului, în mintea sa au luat naştere primele idei infracţionale.
Vera Renczi, criminal în serie
Pentru a împiedica să fie înşelată, Vera a pus arsenic în paharul de vin al soţului său. Acesta a decedat, devenind prima victimă a Verei. Vera le-a explicat apropiaţilor că soţul său a părăsit-o şi că a decedat ulterior într-un accident de maşină în România.
După dispariţia lui Karl Schick, Vera a început să poarte doliu, deşi moartea soţului nu a fost niciodată dovedită de autorităţi.
După circa un an, Vera a revenit în societate, unde a întâlnit un alt bărbat, foarte bogat – Joseph Renczi. Fiind vorba despre un cuceritor, liniştea cuplului nu a durat prea mult, Joseph înşelându-şi proaspăta soţie.
Deşi Vera l-a ameninţat explicit, bărbatul nu a luat-o în serios, crezând că este doar o femeie geloasă. La scurt timp, Joseph s-a îmbolnăvit grav, devenind ţinuit la pat.
Vera şi-a îngrijit soţul bolnav, care avea să dispară la fel ca primul. Autorităţile nu au bănuit nimic nici de această dată.
Vera a început din nou să poarte doliu, dar de această dată a căutat reintegrarea în societate ceva mai repede. Acest lucru a demonstrat că deja se familiarizase cu intensitatea emoţională generată de comiterea crimei.
Vera a revenit la vechile obiceiuri, iar escapadele amoroase au început să aibă loc cu regularitate. Petrecerile deocheate de la Viena se ţineau lanţ şi nu de puţine ori se transformau în adevărate orgii care o aveau în centrul atenţiei pe Vera Renczi.
Era mereu îmbrăcată în negru, iar tehnicile sale seductive atrăgeau bărbaţii ca un magnet pe domeniul de la Berkerekul.
În mai puţin de 10 ani, Vera a adus la conacul său peste 30 de amanţi.
Niciunul nu a scăpat cu viaţă. Cei mai mulţi dintre aceştia erau străini care veneau ocazional la Viena, fapt pentru care autorităţile nu deţineau prea multe informaţii despre ei.
Ultima crimă a Văduvei Negre
Devenită deja criminal în serie, Vera Renczi îşi alegea victimele cu minuţiozitate. Dar, ajungând la rutină, a început să nu mai ţină cont atât de mult de detalii.
Astfel, l-a ales ca amant pe un bancher sârb, numit Milorad, un om influent, dar căsătorit.
Fiindcă deja trecuse o lungă perioadă de timp de când lipsea de acasă, sotia acestuia a mers la autorităţi şi a indicat-o pe Vera Renczi ca amantă a lui Milorad.
Vera i-a surprins pe oamenii legii, chiar de la prima vizită. „Ştiam că veţi veni, domnilor!”, le-ar fi spus Vera cercetătorilor.
Aceasta a recunoscut relaţia cu Milorad şi a dat o declaraţie în acest sens. A motivat că despărţirea lor s-a produs din cauza faptului că acesta ar fi avut remuşcări, fiind căsătorit şi că este posibil să se fi sinucis.
Evident, soţia lui era total nemulţumită de explicaţie. Aceasta descoperise un bilet de dragoste de la Vera între hainele lui Milorad. Mai mult, a aflat despre dispariţiile celor doi soţi şi a fiului Verei, în condiţii suspecte.
Femeia s-a dus din nou la autorităţi şi le-a prezentat informaţiile descoperite. Din nou autorităţile au mers pentru cercetări la conacul Verei, care a negat de această dată relaţia cu Milorad.
Vera Renczi cedează psihic
Confruntată cu prima declaraţie şi cu biletul de dragoste găsit de soţia lui Milorad, Vera Renczi a cedat psihic. S-a prăbuşit la pământ şi a strigat: „Nu sunt o criminală!”
Investigatorii au rămas fără replică. Nimeni nu lansase o astfel de acuzaţie.
Poliţiştii au percheziţionat casa şi apoi cripta familiei. Au fost descoperite 35 de sicrie de zinc, aşezate în cerc. În ele se aflau toţi cei care au trecut prin patul Verei şi apoi au dispărut misterios.
Mai mult decât atât, într-unul dintre sicrie se afla şi Lorenzo, fiul în vârstă de 10 ani al Verei, pe care aceasta l-a ucis, întrucât îi aflase cumplitul secret.
Toate victimele au fost otrăvite cu arsenic.[1]
În liniştea sumbră a criptei, Vera se reculegea adesea, delectându-se cu un pahar de vin şi vorbind cu spiritele celor ucişi. Acest ritual macabru a durat mai mult de 15 ani.
Şi-a motivat crimele spunând că vrea să fie ultima femeie din vieţile bărbaţilor pe care i-a avut.
Condamnarea
Iniţial, Vera Renczi a fost condamnată la moarte, dar a beneficiat de clemenţa legii din Iugoslavia, care nu permitea execuţia femeilor.
Pedeapsa i-a fost transformată în închisoare pe viaţă, fiind închisă într-un penitenciar de maximă siguranţă.
În închisoare starea ei s-a agravat.
În celula în care era închisă, Vera credea că este înconjurată de spiritele celor pe care i-a ucis şi vorbea cu ei ore întregi, cu voce tare.
Fiind schizofrenică, Vera a fost transferată într-un ospiciu, unde a murit în urma unei hemoragii cerebrale.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: