Aproape 3 din 4 oameni se vor confrunta cu vremea extremă cauzată de schimbările climatice în următoarele două decenii, potrivit unui nou studiu.

„În cel mai bun caz, estimăm că aceste schimbări rapide vor afecta aproximativ 1,5 miliarde de oameni”, afirmă fizicianul Bjørn Samset de la Centrul Internațional pentru Cercetarea Climei (CICERO) din Norvegia.[sursa]

Această estimare optimistă poate fi realizată doar dacă vom reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră — o acțiune care încă nu a avut loc la scară globală.

Pe de altă parte, climatologul Carley Iles, tot de la CICERO, și colegii săi au ajuns la concluzia că, dacă vom continua în ritmul actual, schimbările periculoase vor afecta 70% din populația globală.[sursa]

vremea extremă
Vremea extremă ar putea cauza pagube uriaşe

3 din 4 oameni afectaţi de vremea extremă

Modelele lor climatice sugerează că multe dintre aceste fenomene sunt deja „blocate” în sistemul climatic al planetei.

„Singura opțiune pe care o avem este să ne pregătim pentru o probabilitate crescută a unor evenimente extreme fără precedent în următoarele una sau două decenii”, explică Samset.

Fenomenul schimbărilor climatice extreme nu este însă ceva teoretic; deja am experimentat astfel de evenimente.

Datele furnizate de serviciul european pentru climă, Copernicus, indică faptul că Pământul a trecut recent prin cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în emisfera nordică. Recordul anterior fusese stabilit abia anul trecut. În mod similar, emisfera sudică a înregistrat cea mai caldă iarnă de până acum.

Creșterea globală a temperaturilor a declanșat incendii devastatoare, inundații severe, furtuni violente și secete care au decimat culturi, generând crize alimentare tot mai răspândite și creând condiții propice pentru răspândirea unor boli.

• CITEŞTE ŞI:  Comoară de pe vremea vikingilor, găsită pe un versant din Norvegia după mai bine de 1.000 de ani

„Asemenea oamenilor care trăiesc într-o zonă de război, expuși constant zgomotului bombelor și armelor, ne-am obișnuit cu ceea ce ar trebui să fie semnale de alarmă”, a declarat Jennifer Francis, climatolog la Woodwell Climate Research Center, într-un interviu pentru Associated Press, referindu-se la datele recente de la Copernicus.

Modelele dezvoltate de Iles și echipa ei arată că schimbările climatice extreme se vor accelera în viitorul apropiat. Acest lucru crește riscul de temperaturi, ploi și vânturi periculoase care vor apărea fie în succesiune rapidă, fie simultan.

Publicitate

De exemplu, un număr tot mai mare de fulgere uscate, combinate cu condiții de secetă, conduc la incendii de vegetație din ce în ce mai frecvente și mai intense în multe regiuni ale globului. În anul 2022, un val de căldură extremă în Pakistan a fost urmat de inundații fără precedent, afectând milioane de oameni.

„Societatea este deosebit de vulnerabilă la ritmuri rapide de schimbare a fenomenelor extreme, în special atunci când mai multe pericole se intensifică simultan. Valurile de căldură pot provoca stres termic și mortalitate excesivă atât în rândul oamenilor, cât și al animalelor, pot afecta ecosistemele, reduce randamentele agricole, provoca dificultăți în răcirea centralelor electrice și perturba transportul.

În mod similar, precipitațiile extreme pot duce la inundații care afectează așezările umane, infrastructura, culturile și ecosistemele, crescând eroziunea și diminuând calitatea apei.”, subliniază echipa de cercetare în lucrarea sa.

În scenariul actual de emisii ridicate, regiunile tropicale și subtropicale — unde locuiește majoritatea populației mondiale — vor fi cel mai grav afectate de extremele climatice.

„Ne concentrăm asupra schimbărilor regionale din cauza relevanței lor directe asupra vieții oamenilor și a ecosistemelor, comparativ cu media globală, și identificăm regiunile care vor înregistra modificări semnificative în intensitatea fenomenelor extreme în următoarele decenii”, spune Iles.

• CITEŞTE ŞI:  O elevă din Galaţi, proxenetă la 14 ani: "Hai fată, că se fac bani, nu fi proastă!"

Reducerea drastică a emisiilor poate atenua unele dintre aceste efecte, însă va genera, la rândul ei, probleme imediate pentru anumite regiuni.

„Deși curățarea aerului este esențială pentru sănătate, poluarea atmosferică a mascat până acum o parte din efectele încălzirii globale. Acum, procesul necesar de reducere a poluării atmosferice s-ar putea combina cu încălzirea globală, accelerând schimbările climatice extreme în următoarele decenii. O reducere rapidă a poluării, în special deasupra Asiei, va duce la o creștere rapidă și intensă a temperaturilor extreme și va influența tiparele musonice din regiune.”, explică meteorologul Laura Wilcox de la Universitatea din Reading, Anglia.

Lipsa de acțiuni rapide înseamnă că majoritatea dintre noi vom fi inevitabil afectați de aceste schimbări climatice extreme în viitorul foarte apropiat.

Puteți vizualiza schimbările climatice prognozate pentru zona dvs. pe o hartă interactivă disponibilă aici.

„Aceste rezultate subliniază necesitatea de a continua atât măsurile de atenuare, cât și de adaptare la schimbările climatice fără precedent, care vor avea loc în următorii 20 de ani, chiar și într-un scenariu cu emisii reduse”, concluzionează Iles și colegii săi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: