Una dintre cele mai importante divinități ale Egiptului antic, zeiţa Isis, cunoscută drept „mama tuturor zeilor”, a fost venerată în întreaga lume antică.

Ce au în comun templele din Egiptul antic, Atena, Roma, Paris și Londra? Toate sunt locuri în care zeița Isis era venerată. Această zeiță mamă era iubită de poporul egiptean și o figură importantă în panteonul greco-roman, fiind adorată la Roma și în întreaga lume romană. Aceasta este povestea zeiței Isis.

Numele corect: Aset, nu Isis

Există o confuzie regretabilă între numele zeiței egiptene Isis și un grup militant care comite atrocități și distruge patrimoniul cultural. O modalitate de a evita această confuzie este să folosim numele egiptean original al zeiței, Aset. O altă opțiune este să reflectăm asupra modului în care zeița antică a simbolizat toleranța multiculturală.

Conform unui mit egiptean antic, la începutul timpurilor, nu exista nimic altceva decât întuneric și ape. Apoi, soarele a apărut pe o movilă care se ridica din ape. Zeul soarelui a creat aerul, Shu, și umezeala, Tefnut. Cei doi au generat cerul, Nut, și pământul, Geb. Din uniunea lui Geb și Nut s-au născut zeii Osiris și Seth, precum și zeițele Isis și Nephthys.

Osiris și Isis aveau roluri esențiale în sistemul de credințe al Egiptului antic. Osiris simboliza promisiunea vieții veșnice, fiind ucis și apoi înviat de sora și soția sa, Isis. Fiul lor, Horus, zeul șoim, era regele de drept al Egiptului. Fiecare faraon era Horus în timpul vieții și Osiris în viața de apoi.[sursa]

horus osiris isis jpg
Horus, Osiris și Isis – pandantiv de aur al lui Osorkon al II-lea, Muzeul Luvru. Osiris a fost primul rege al Egiptului, Horus, moștenitorul legitim al tronului, Isis regina Egiptului, mama faraonului.

Zeiţa Isis ca simbol al tronului Egiptului

Rolul proeminent al lui Isis în susținerea puterii regale este subliniat de faptul că numele ei hieroglific este un tron. Fiecare faraon era considerat copilul ei. Această trinitate divină – Osiris, Isis și Horus – legitima autoritatea celui care ocupa tronul Egiptului.

Contribuția sa la menținerea unui sistem politic care a durat trei milenii o face deja una dintre cele mai importante divinități ale Egiptului antic. Dar rolul lui Isis merge mult mai departe decât protejarea regalității.[sursa]

Isis era „Măreţia Magiei”, având puterea de a readuce morții la viață. Textele piramidale o menționează frecvent, cum ar fi în interiorul piramidei lui Unas, unde regele, acum devenit Osiris, i se adresează direct: „Isis, acest Osiris de aici este fratele tău, pe care l-ai readus la viață: el va trăi și acest Unas va trăi, el nu va muri și acest Unas nu va muri.”

Textele piramidale vor evolua în „Cartea Morților”. Nu este o carte pesimistă, deoarece moartea este descrisă ca „noaptea ieșirii la viață”, în care cineva se trezește din moarte, viu. Titlul său egiptean este „Cartea mersului înainte pe zi”. Ar trebui înțeleasă ca un ghid către lumea de dincolo, către viața veșnică.

Isis și-a împărtășit puterea de a învinge moartea cu egiptenii de rând. Zeiţa plângea sub forma unui şorecar, o pasăre al cărei strigăt strident amintea de țipetele pătrunzătoare ale unei mame îndurerate. Apoi, prin magie, învia morții. Iată cuvintele pe care cineva spera să le audă rostite de Isis în viața de apoi:

• CITEŞTE ŞI:  Șerpii sunt construiți să evolueze cu o viteză incredibilă, iar oamenii de știință nu sunt siguri de ce

„Am venit să fiu protecția ta magică.
Ți-am dat respirație nasului tău…
Te-am făcut să exiști ca un zeu…
Eu ți-am oferit protecție.
Fața ta este luminată de frumusețea ta, stăpânul meu,
ochii tăi orbi sunt deschiși pentru totdeauna.”

Publicitate
Zeița Isis
Zeiţa Isis înfășurată în jurul sarcofagului faraonului Ramses III

Isis, zeița mamă iubită de toți egiptenii

Isis nu era o divinitate îndepărtată, accesibilă doar preoților. Faptul că a depășit o tragedie, moartea soțului ei, și că și-a protejat singură fiul, a făcut din ea o zeiță plină de compasiune și omenie. Isis era o figură maternă liniștitoare, capabilă să rezolve multe dintre problemele vieții.

Zeiţa putea salva un copil mușcat de un șarpe veninos, așa cum l-a salvat pe Horus. O vrajă împotriva mușcăturilor de șarpe face apel la protecția ei maternă: „M-am așezat și am plâns. Isis, mama mea, s-a așezat lângă mine, Spunându-mi: «Nu plânge, nu plânge, copilul meu.»”

O altă vrajă, dintr-un papirus medical, în secțiunea „pentru vindecarea tuturor bolilor”, spune: „O, Isis, mare vrăjitoare, vindecă-mă, eliberează-mă de toate relele… așa cum l-ai izbăvit și eliberat pe fiul tău Horus!”

Dacă un bărbat dorea ca o femeie să îl iubească, îi cerea ca aceasta „să mă iubească pentru totdeauna, așa cum Isis l-a iubit pe Osiris”. Dacă cineva se pierdea, Isis „nu îl abandona niciodată pe cel care o invoca pe drum”.

De la omul de rând până la faraon, Isis era chemată pentru fertilitate, naștere, dragoste, vindecare, călătorii și, la momentul potrivit, pentru viața veșnică. Nu este de mirare că Isis a dat speranță milioanelor de egipteni.

zeiţa isis
Nephthys și Isis, ca niște păsări şorecar, mormântul lui Nefertari. Nodul Tyet al amuletei Isis pus pe mumii, pentru protecție în viața de apoi

Isis, zeița cu multe nume

Isis și-a dobândit uimitoarele puteri magice de la zeul Soarelui, păcălindu-l pe Ra să-i dezvăluie numele său secret și să-i dea astfel puterile sale.

„Acum, Isis era o femeie înțeleaptă. Inima ei era mai vicleană decât milioane de oameni; era mai selectivă decât milioane de zei. Nu exista nimic pe care ea să nu-l știe în cer sau pe Pământ.”

Se spune că Isis avea zece mii de nume. Printre acestea se numărau:

  • Stăpâna cerului. Mamă divină;
  • Regina tuturor zeilor, zeițelor și femeilor;
  • Cea care dăruiește viața. Doamna pâinii;
  • Doamna berii. Doamna abundenței;
  • Doamna bucuriei. Doamna iubirii;
  • Cea frumoasă, puternică și iubită.

Pentru că egiptenii antici puteau îmbina cu ușurință doi zei într-unul singur, zeiţa Isis a preluat treptat atributele altor zeițe, în special de la Hathor. Inițial, Isis era venerată alături de alte divinități doar în temple. Pe măsură ce importanța ei creștea, au fost construite temple dedicate exclusiv ei în etapele târzii ale civilizației egiptene.

Zeiţa Isis în lumea greacă și romană

Cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare a inaugurat șapte secole de dominație greacă și romană. Grecii și romanii, deși inițial perplecși de zeii egipteni combinați cu animale, au adoptat-o rapid pe zeiţa Isis, datorită formei ei umane și rolului matern. Isis s-a adaptat ușor culturii grecești, fiind identificată cu Demeter, zeița greacă a recoltelor.

Cleopatra a fost considerată „noua Isis”. Pe măsură ce Egiptul a intrat sub dominația romană, Isis a devenit o zeiță universală: „Oricât de mulți muritori ar trăi pe Pământul fără limite, toți îți pronunță frumosul nume, mult onorat printre toate popoarele, în propriile lor limbi și pe pământurile lor natale.”

Zeiţa Isis, venerată din Anglia până în Afganistan

Din secolul al IV-lea î.Hr., Isis era venerată în Grecia. În perioada romană, existau temple ale lui Serapis în Atena și un mic templu al lui Isis la poalele Acropolei.

• CITEŞTE ŞI:  Blestemul lui Tutankhamon. Ce au păţit cei care i-au profanat mormântul

În Roma, cultul ei a devenit o „religie a misterelor”. După episoade de persecuție și distrugere, cultele lui Isis și Serapis (Osiris-Apis) au fost protejate de împărați. Până în secolul al III-lea d.Hr., Roma găzduia mai multe temple și sanctuare dedicate lui Isis și Serapis. Romanii nu trebuiau să călătorească în Egipt pentru a vedea obeliscuri, piramide și statui egiptene.

Serapeum, cel mai important templu roman dedicat zeităților egiptene, domina orașul. Roma devenise cel mai mare centru pentru zeii egipteni din afara Egiptului.

Festivalurile lui Isis erau celebrate de două ori pe an. Chiar și romanii care nu erau adepți ai cultului mâncau pâine făcută din cereale egiptene, transportate de vasul imperial Isis.

La Paris, un templu dedicat lui Isis este considerat de unii ca fiind originea numelui orașului, derivat din latinescul „quasi par Isis”. Se spune că o statuie a lui Isis a împodobit o biserică pariziană până în 1514. Inscripțiile atestă existența unui templu Isis în Londra, iar numele Isis este uneori folosit pentru râul Tamisa.

Figurine de bronz ale lui Serapis și Harpocrates, soțul și fiul lui Isis, au fost găsite până în Afganistan și Pakistan. Isis devenise o zeitate multiculturală, venerată de egipteni, greci și romani, de la sclavi la împărați. Cultul lui Isis a fost unul dintre cele mai răspândite din lumea antică.

De la regina Egiptului la protectoarea Imperiului Roman

Împărații romani erau adesea reprezentați ca faraoni pe reliefurile templelor egiptene. Vespasian a participat la un eveniment religios important în Egipt, iar Hadrian a vizitat țara și i-a admirat monumentele.

Isis avea titlul de Augusta, echivalentul feminin al lui Augustus, împăratul roman. Commodus i-a numit pe Serapis și Isis „conservatori augusti”, adică protectori ai împăratului. Ambele zeități apăreau și pe monedele bătute pentru a exprima urări de bunăstare pentru împărat.

După trei milenii în care a protejat tronul Egiptului, Isis, care îl îngrijea pe Horus, a urat Romei o „epocă de noroc”. Ea a devenit una dintre zeitățile care protejau unul dintre cele mai mari imperii din istorie. Acesta avea să fie apogeul cultului lui Isis, înainte de declinul său.

zeiţa isis pompeii
Isis din Pompei

Sfârșitul cultului lui Isis

Templul lui Isis de la Philae, construit în timpul dinastiei ptolemeice, este unul dintre cele mai bine conservate temple din Egipt. Situat la marginea sudică a Imperiului Roman, acest templu a văzut sfârșitul religiei egiptene antice.

După 3.500 de ani de utilizare, ultima inscripție hieroglifică a fost gravată pe pereții templului în anul 394 d.Hr. Cu trei ani mai devreme, venerarea în temple fusese declarată ilegală. Ultimele cuvinte sculptate în hieroglife au fost cele ale „celui de-al doilea preot al lui Isis, pentru toate timpurile și pentru eternitate”.

Ultima înregistrare a cultului lui Isis la Philae este o inscripție grecească datată în anul 456 d.Hr. Templul a fost închis în anul 535 d.Hr.: „Acești barbari au păstrat templele din Philae, dar împăratul Iustinian a decis să le distrugă. Narses… a distrus templele la ordinul împăratului, a ținut preoții sub pază și a trimis statuile la Bizanț.”

Din fericire, supraviețuirea templului lui Isis dovedește că termenul „distrus” a fost exagerat. În schimb, templul a fost transformat în biserică.

templu isis
Templul lui Isis din Philae

Istoricii dezbat dacă imaginea lui Isis alăptându-l pe Horus a influențat reprezentarea Fecioarei Maria și a Pruncului Iisus, deoarece nu exista o tradiție creștină de reprezentare a imaginilor umane sau divine. Timp de câteva secole, ambele figuri au fost venerate în aceleași teritorii. Prin urmare, Isis ar fi putut servi drept model pentru primele reprezentări ale Mariei și Pruncului.

• CITEŞTE ŞI:  Cele 9 Muze ale mitologiei greceşti şi influenţele lor istorice

Un contraargument este că asemănările sunt coincidențe, deoarece nu există nimic mai universal decât o mamă care își alăptează copilul.

Zeița Isis și toleranța religioasă

În urmă cu aproximativ 1.900 de ani, filosoful Plutarh a scris despre credințele egiptene și grecești în lucrarea sa „Despre Isis și Osiris”. Despre egipteni, Plutarh a remarcat: „Și nu este nimic de temut dacă, în primul rând, ei păstrează pentru noi zeii noștri care sunt comuni ambelor popoare și nu îi fac să aparțină doar egiptenilor… ei nu neagă marii zei restului omenirii.”

Despre greci, istoricul a spus: „Nici nu ne gândim la zei ca la zei diferiți între popoare diferite, nici ca zei barbari și zei greci. Ci, așa cum soarele și luna și cerurile și pământul și marea sunt comune tuturor, [ei] sunt numiți cu nume diferite de către popoare diferite.”

Supraviețuirea lui Isis în lumea modernă

Isis nu a fost uitată, datorită influenței sale în cultura greacă și romană, redescoperită în timpul Renașterii. De exemplu, Isis și Osiris sunt reprezentați pe tavanul apartamentelor private ale Papei Alexandru al VI-lea. Odată cu descifrarea hieroglifelor de către Champollion, povestea egipteană originală a lui Isis a putut fi din nou citită și înțeleasă.

Popularitatea ei în lumea antică a făcut ca numele Isidoros sau Isidora, care înseamnă „Darul lui Isis”, să fie adoptat de mulți. Orașe cu numele de San Isidoro pot fi găsite din SUA până în Argentina și Filipine. O specie de corali de mare adâncime poartă numele lui Isis, zeița mărilor. Unii dintre acești corali au o vechime de 4.000 de ani.

Asociată cu steaua Sirius, numele ei a fost dat sateliților și unui crater de pe Lună. Mai departe, există un alt crater Isis pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter.

Urmele zeiței antice Isis sunt profund înrădăcinate în țesătura societății și în viața de zi cu zi a milioane de oameni. Isis rămâne un prenume feminin, menționat chiar și în cântecele lui Bob Dylan. O statuie colosală de marmură a lui Isis este una dintre „statuile vorbitoare” ale Romei.

Oricât de mult s-ar încerca, ar fi imposibil să se șteargă zeița Egiptului antic din cinci milenii de istorie. Moștenirea lui Isis s-a răspândit în întreaga lume, în adâncul oceanelor, pe Lună și în spațiu.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: