În noaptea de 17 spre 18 decembrie 1989 (premergătoare unai operațiuni odioase, rămasă în istorie ca „noaptea Trandafirului”) represiunea împotriva protestatarilor din Timișoara a continuat acolo unde era necesar, conform ordinelor generalului Constantin Nuță. Acesta a dispus ca toate forțele aflate pe străzi să deschidă focul asupra celor care nu răspund somațiilor.

De dimineață, cadrele Ministerului de Interne au format dispozitive mixte pentru supravegherea orașului și, acolo unde era cazul, pentru „executarea focului”.

Nicolae Ceaușescu pleacă spre Iran

Între orele 7:30 și 8:00, Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit în reședința sa din Primăverii cu generalii Marin Neagoe, Vasile Milea, Tudor Postelnicu și Iulian Vlad, cărora le-a dat ultimele sarcini. La ora 8:30, a decolat de pe Otopeni spre Iran, convins de colaboratorii săi că situația din Timișoara este sub control.

Departe de a fi așa, orașul era în continuare un focar de revoltă. Deși soldații și securiștii împânzeau străzile, timișorenii nu intenționau să renunțe. Primarul Petru Moț a convocat o adunare generală la sediul Universității pentru a condamna „actele de vandalism”, iar Cornel Pacoste a dispus trimiterea studenților în vacanță.[sursa]

Noaptea Trandafirului
18 decembrie 1989, Noaptea Trandafirului

Protestele reîncep

Începând cu ora 9:00, liniștea orașului a fost spartă de scandările protestatarilor. Grupuri masive de oameni s-au îndreptat spre centrul orașului, în timp ce în alte zone s-au ridicat baricade.

La Spitalul Județean, locul unde în noaptea de 17 spre 18 decembrie unii răniți ar fi fost împușcați chiar în lifturi, directorul Ovidiu Golea a permis anchetarea răniților de către cadrele Securității.

După ora 15:30, o coloană de tineri a ajuns în fața Catedralei Ortodoxe. Aceștia au aprins lumânări și au scandat „Jos Ceaușescu!”, „Libertate!” și „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, sfidând soldații aflați în dispozitiv.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Anna de Savoia, împărăteasa care nu şi-a trăit viaţa

În jurul orei 17:00, în zonă au ajuns generalul Mihai Chițac, colonelul Nicolae Predonescu și locotenent-colonelul Elek Iuliu, care au cerut soldaților să acționeze ferm. Tinerii au continuat să agite steaguri și să strige lozinci anticomuniste și anticeaușiste.

Focuri de armă și victime

Aproape de ora 18:00, s-au tras primele focuri de armă. O parte dintre protestatari s-au refugiat în Catedrală, ieșind ulterior pe ușile din spate și fugind spre parc. Pe treptele bisericii a murit Leia Sorinel, un tânăr comemorat astăzi printr-o placă memorială. Cei rămași afară au fost răniți de gloanțe.

morga timisoara

O operațiune odioasă: Noaptea Trandafirului

18 decembrie 1989 a rămas în memoria colectivă ca ziua celei mai odioase crime comise împotriva timișorenilor: ridicarea, transportul și incinerarea fără autorizație a 40 (sau 43) de cadavre la crematoriul „Cenușa” din București, din ordinul Elenei Ceaușescu.

Operațiunea „Trandafirul” a fost coordonată de generalul Constantin Nuță, cu sprijinul lui Emil Bobu și Tudor Postelnicu, și pusă în aplicare de colonelul Ion Deheleanu, șeful Miliției Județene Timiș.

Publicitate

Cadavrele au fost încărcate în noaptea de 18 decembrie într-o autoizotermă pusă la dispoziție de inginerul Dan Rotariu. Locotenent-colonelul Ioan Corpodean, împreună cu mai mulți ofițeri de miliție, a transportat trupurile de la morga Spitalului Județean.

La incinerare au participat muncitori din cadrul Secției Cimitire București, printre care Grigorie Ciupagea, Gheorghe Zâmbroianu și alții. Căpitanul de miliție Dorel Marian Nuțu a transportat cenușa în patru pubele, pe care le-a deversat pe 20 decembrie într-o gură de canal din comuna Popești-Leordeni.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: