Arheologii din Egipt au făcut o descoperire remarcabilă: rămășițele unui templu spectaculos în mijlocul deşertului, incluzând părți ale fundației, intrarea principală și curtea acestuia.

Această descoperire semnificativă a avut loc în deșertul de vest al Egiptului, într-un sit numit Al-Salam, situat la aproximativ 320 km sud de țărmul Mediteranei.

Experții implicați în săpături sunt de părere că există potențialul de a descoperi și mai multe artefacte pe măsură ce lucrările avansează. Până în prezent, au fost scoase la iveală fragmente de ceramică, monede, o sculptură reprezentând un cap uman și stâlpi de perete decorați cu motive specifice epocii.

Printre descoperirile arheologice se numără și două statui de leu din calcar, deși una dintre ele este lipsită de cap.[sursa]

templu spectaculos
Un templu greco-roman spectaculos, descoperit în mijlocul deşertului

Un templu spectaculos în mijlocul deşertului

„Ceea ce este uimitor este că nu auzim în fiecare zi despre descoperirea de noi temple în Egipt. Aceasta va aduce mai multă lumină asupra istoriei Oazei Siwa.”, a declarat Sarah Parcak, arheolog spațial care nu este implicată în săpături, pentru National Geographic.

Oaza Siwa este una dintre cele mai izolate așezări egiptene, situată între Depresiunea Qattara și Marea de Nisip Egipteană, la aproximativ 560 km vest de capitala Cairo.

Cronologia istorică a oazei nu este foarte clară, dar se crede că aceasta a fost locuită de cel puțin 10.000 de ani. Templul recent descoperit datează din perioada 200 î.Hr. – 300 d.Hr.

Deși Egiptul era sub dominație elenistică și ulterior romană în acea perioadă, arhitectura și religiile Egiptului antic au continuat să prospere, iar influențele atât tradiționale, cât și cele noi sunt vizibile în clădirile din acea vreme, inclusiv în templul de la Al-Salam.

templu spectaculos desert
Arheologii lucrând la dezgroparea sitului

Din păcate, foarte puține ruine din această epocă au supraviețuit, ceea ce face această descoperire cu atât mai captivantă.

• CITEŞTE ŞI:  Un analist NASA explică: de ce fotografiile cu Calea Lactee nu sunt reale?

Se estimează că săpăturile vor continua cel puțin până la sfârșitul anului, astfel că putem aștepta cu nerăbdare să vedem noi artefacte istorice scoase la lumină.

Aceste lucrări ar putea oferi experților informații suplimentare despre activitățile din Oaza Siwa în acea perioadă, despre modul în care conducătorii străini își exercitau controlul asupra teritoriului și despre numărul de oameni care trăiau acolo.

Publicitate

Templele serveau nu doar ca locuri de cult, ci și ca centre de comerț și socializare, fiind locul unde locuiau preoții. Este posibil ca săpăturile să scoată la iveală și casa unui preot.

În prezent, cea mai mare faimă a regiunii Oazei Siwa este dată de faptul că aici, regele Alexandru cel Mare al Greciei a consultat oracolul lui Ammon, crezând că a fost chemat să devină regele divin al Egiptului.

Această descoperire, raportată de Ministerul Egiptean al Antichităților, este doar una dintre numeroasele descoperiri recente din Egipt. La începutul acestui an, a fost dezvăluită o rețea de morminte vechi de peste 2.000 de ani, într-un sit din sudul Cairo-ului.

Anul trecut, a fost descoperit un mormânt datând de acum 3.500 de ani, conținând rămășițe mumificate. Aceste descoperiri fascinante continuă să apară în această parte a lumii și sunt esențiale pentru reconstituirea istoriei îndelungate a Egiptului și a națiunilor din jur.

„Credem că știm atât de multe despre Egiptul antic, dar există încă atât de multe de descoperit.”, a spus Parcak.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: