Un filmuleţ sfâșietor surprinde o balenă ucigaşă în captivitate, supranumită „cea mai tristă orcă din lume”, stând aproape nemișcată într-un bazin minuscul, la cel mai mare acvariu din Argentina.
Kshamenk, supranumită „cea mai singuratică orcă din lume”, a fost filmată stând ore întregi cu privirea fixată pe o poartă din apă, într-un videoclip de 24 de ore realizat la acvariul Mundo Marino.
Cea mai tristă orcă din lume
Imaginile devastatoare pot fi vizionate mai jos:
Această orcă, acum în vârstă de 35 de ani, a fost adusă în acvariu în anul 1992 și, din câte se pare, nu a mai părăsit acel loc de atunci.
Potrivit Mundo Marino, Kshamenk a fost găsită eșuată într-un golf, când avea doar trei ani, alături de alte trei balene. Ulterior, a fost mutată într-un bazin de beton, unde și-a petrecut ultimii 32 de ani într-un spațiu extrem de limitat.
Până în anul 2000, Kshamenk a avut companie – o altă orcă, pe nume Belen. Din nefericire, Belen a murit în același an.
„Belen a rămas însărcinată cu primul său pui, dar acesta s-a născut mort în anul 1998. A rămas din nou însărcinată în anul următor, dar a murit în timpul sarcinii, în anul 2000.”, a declarat Whale Sanctuary Project.[sursa]
Aceste evenimente tragice au făcut ca Kshamenk să își petreacă ultimii 24 de ani în singurătate.
În prezent, orca este ținută într-un bazin îngust și puțin adânc, în timp ce organizațiile caritabile fac apeluri urgente pentru mutarea ei într-un sanctuar deschis, alături de alte balene.
Un clip video timelapse de 24 de ore, distribuit recent online, arată orca aproape nemișcată în spațiul său restrâns.
Un purtător de cuvânt al organizației UrgentSeas a declarat: „Continuăm să colaborăm cu activiștii argentinieni și cu membrii Congresului pentru a sublinia și a aborda situația sa inumană. Trebuie să fie scoasă din acest bazin de beton și să se alăture altor membri ai speciei sale, înainte de a fi prea târziu.”
Între timp, potrivit Dolphin Project, un studiu din anul 2006 realizat de Wild Earth Foundation menționa că „originea exactă a lui Kshamenk este necunoscută, la fel ca și zona sa de proveniență, și nu există date clare despre balenele ucigașe găsite de-a lungul coastei nordice a Buenos Aires. Prin urmare, reintroducerea sa în sălbăticie nu a fost considerată fezabilă.”[sursa]
De asemenea, se sublinia că „dacă Kshamenk ar fi eliberat în sălbăticie, ar putea reveni la comportamente periculoase, precum cerșitul de hrană sau căutarea contactului cu oamenii”.
Organizațiile pentru protecția animalelor sunt însă sceptice față de această poveste. Acestea sugerează că Kshamenk ar fi fost forțat să ajungă la țărm de persoane interesate să ocolească legile argentiniene care interzic capturarea comercială a mamiferelor marine sălbatice, a mai declarat Whale Sanctuary Project.