În timpul expediției antarctice din perioada 1914-1917, echipajul vasului Endurance a trăit o adevărată odisee după ce a fost prins și, în cele din urmă, eșuat în apele îngheţate din Marea Weddell, una dintre cele mai periculoase mări din lume. Conduși de Sir Ernest Shackleton, membrii echipajului au fost nevoiți să traverseze celebrul Pasaj Drake într-o barcă de salvare pentru a ajunge pe coasta insulei Georgia de Sud.

Povestea acestei expediții pierdute este bine cunoscută astăzi. Aceasta scoate în evidență nu doar capacitatea remarcabilă a oamenilor de a supraviețui în fața unor obstacole aproape imposibile, ci și forța copleșitoare a naturii. Însă, deși Pasajul Drake este una dintre cele mai periculoase mări din lume, există și alte zone care concurează pentru acest titlu.

Ce face o mare să fie periculoasă?

Apele turbulente au reprezentat un blestem pentru marinari de-a lungul secolelor și au dat naștere multor legende. Dar atunci când evaluăm care sunt cele mai periculoase mări din lume, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori.[sursa]

cele mai periculoase mări din lume
Cele mai periculoase mări din lume

De exemplu, unde este situată marea? Se află aproape de uscat sau este izolată, precum Punctul Nemo din Oceanul Pacific? Are caracteristici naturale periculoase, cum ar fi creste subacvatice, strâmtori înguste sau o abundență de aisberguri? Cât de puternici și imprevizibili sunt curenții? Cât de frecvente și violente sunt furtunile în acea zonă? Care sunt înălțimile valurilor și cât de rece este apa?

Nivelul de pericol poate fi evaluat și pe baza numărului de naufragii sau dezastre maritime care au avut loc într-o anumită mare de-a lungul istoriei sau pe baza nivelurilor actuale de piraterie.

• CITEŞTE ŞI:  Oceanul Atlantic se răcește cu o viteză record și nimeni nu știe de ce

Care sunt cele mai periculoase mări din lume

Iată câteva exemple de mări extrem de periculoase, bazate pe o combinație a acestor factori.

Pasajul Drake

Așa cum am menționat, Pasajul Drake, cunoscut și sub numele de „Marea Hoces”, este renumit pentru pericolele sale. Numit după exploratorul englez Sir Francis Drake, acest corp de apă este faimos pentru condițiile meteorologice extreme și curenții săi înșelători. Cu o lățime de aproximativ 800 de kilometri (500 de mile), Pasajul Drake este cea mai scurtă rută între Antarctica și Capul Horn din America de Sud, legând oceanele Atlantic și Pacific.

Aceste ape sunt periculoase deoarece la această latitudine nu există mari mase de uscat, permițând curenților, inclusiv Curentului Circumpolar Antarctic (ACC), să circule fără nicio piedică, transportând volume uriașe de apă. Acest fenomen generează condiții extrem de periculoase, iar vânturile puternice din zonă produc valuri uriașe, de până la 9-12 metri înălțime.

ACC, care transportă între 100 și 150 de milioane de metri cubi de apă pe secundă, împinge de asemenea aisberguri prin Pasajul Drake, reprezentând o amenințare semnificativă pentru navele care încearcă să-l traverseze.

Toți acești factori fac din Pasajul Drake un obstacol mortal pentru cei care călătoresc spre Antarctica, chiar și astăzi.

Triunghiul Bermudelor

Puține corpuri de apă au captat imaginația publicului la fel ca Triunghiul Bermudelor, chiar dacă în prezent rareori auzim despre noi dispariții în această zonă.

Publicitate

Triunghiul Bermudelor este o regiune de 1,3 milioane de kilometri pătrați în Oceanul Atlantic, delimitată de Insulele Bermude, Puerto Rico și extremitatea sudică a Floridei. În ultimul secol, această zonă a devenit faimoasă pentru numeroasele naufragii și dispariții misterioase care au avut loc în apele sale.

• CITEŞTE ŞI:  Un expert în IA expune 5 moduri în care inteligenţa artificială ar putea distruge lumea

Aceste evenimente ciudate au inspirat nenumărate teorii, de la cele plauzibile până la cele absurde, dar răspunsul cel mai probabil – și cel mai puțin spectaculos – constă în factori pur naturali.

Statistic, nu există mai multe accidente în acest triunghi vag definit în comparație cu alte zone ale oceanului. De fapt, Triunghiul Bermudelor nici măcar nu a fost inclus într-un studiu realizat în anul 2013, care a evaluat cele mai periculoase ape pentru transportul maritim, bazat pe accidente și incidente.[sursa]

Marea Chinei de Sud

O altă mare care rămâne extrem de periculoasă este Marea Chinei de Sud. Această regiune a Oceanului Pacific este frecvent afectată de furtuni tropicale și taifunuri puternice, mai ales în sezonul musonic. Aceste condiții fac navigația extrem de riscantă, mai ales că multe nave trebuie să treacă prin „zona periculoasă” – o regiune vastă și înșelătoare de bancuri, recife scufundate și atoli, dintre care multe rămân necartografiate.

Navigația pe aceste ape este complicată și de curenți puternici, care le fac și mai periculoase. Însă, spre deosebire de alte mări menționate aici, reputația Mării Chinei de Sud este agravată de tensiunile geopolitice constante din regiune, cu mai multe țări care revendică teritorii suprapuse. Aceste dispute au dus chiar la confruntări militare.[sursa]

Marea Chinei de Sud are, de asemenea, o lungă istorie de piraterie, navele fiind uneori atacate sau rechiziționate.

Marea Bering

Marea Bering, numită după navigatorul rus de origine daneză Vitus Bering, este o altă întindere de apă renumită pentru numărul mare de vieți omenești pierdute de-a lungul secolelor. Situată între extremitatea estică a Rusiei și Alaska, această mare se distinge prin combinația sa periculoasă de curenți puternici, adâncimi mici, gheață marină și fenomene meteorologice severe, care fac traversarea sa extrem de riscantă pentru o mare parte din an.

• CITEŞTE ŞI:  Ion Barbu, un mare poet şi un mare matematician, dar pe care viciile şi femeile l-au răpus

Cu o adâncime medie de aproximativ 60 de metri, Marea Bering produce valuri mai scurte, dar extrem de puternice. În plus, este recunoscută drept una dintre cele mai reci mări din lume. În timpul iernii, în zonele de nord și est, temperaturile pot coborî sub -45°C.[sursa]

Deși această întindere de apă a devenit faimoasă odată cu emisiunea de televiziune Deadliest Catch, care a arătat pericolele pescuitului de crabi în Marea Bering, în realitate, cel mai mare risc pentru cei care muncesc aici provine din lipsa de somn. Cei care își petrec zilele și nopțile lucrând în aceste condiții dificile, cu puțin somn, sunt mult mai expuși la accidente, mai ales când se confruntă cu forțele brutale ale mării.