Oamenii de știință au calculat ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu o forţă uriaşă, egală cu cea generată de 22 de bombe atomice.
Asteroidul Bennu este un corp ceresc cu un diametru de aproximativ 500 de metri, care se rotește în jurul Soarelui la o distanță medie de 1,2 unități astronomice (ua), adică 180 de milioane de kilometri. Bennu face parte din categoria asteroizilor potențial periculoși, deoarece orbita sa se intersectează cu cea a Pământului și există o mică șansă ca acesta să se ciocnească de planeta noastră în viitor.
Bennu a fost descoperit în anul 1999 de către programul LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research), care folosește telescoape pentru a detecta și urmări obiecte apropiate de Pământ. Numele său a fost ales în anul 2013 de către un elev de 9 ani, Michael Puzio, care a câștigat un concurs organizat de NASA și Planetary Society. Numele Bennu provine de la o pasăre mitologică egipteană, asociată cu renașterea și creația.
Bennu este un asteroid foarte interesant pentru știință, deoarece este considerat un relicvă din primele etape ale formării sistemului solar, acum peste 4,5 miliarde de ani. Suprafața sa este acoperită de roci bogate în carbon, care ar putea conține molecule organice și apă, esențiale pentru viață. De asemenea, Bennu este un asteroid de tip „grămadă de moloz”, adică este format din multe bucăți de materie care au fost lipite de gravitație, după ce un impact a distrus un corp mult mai mare.
În anul 2016, NASA a lansat misiunea OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer), cu scopul de a explora asteroidul Bennu și de a aduce pe Pământ o mostră de material de la suprafața sa.
Sonda spațială a ajuns în apropierea lui Bennu în anul 2018 și a început să îl studieze cu ajutorul instrumentelor sale științifice. În octombrie 2020, OSIRIS-REx a reușit să colecteze o mostră de aproximativ 60 de grame de regolit (nisip și pietriș) de pe asteroid, folosind un braț robotic. Mostra a fost adusă pe Pământ în septembrie 2023, unde a fost analizată în laboratoare.
Unul dintre obiectivele misiunii OSIRIS-REx este să determine cu precizie orbita lui Bennu și să estimeze riscul de impact cu Pământul pe termen lung. Pentru aceasta, sonda a măsurat cu exactitate poziția și viteza asteroidului, precum și efectele pe care le au asupra sa forțele externe, cum ar fi radiația solară, atracția gravitațională a planetelor sau impactul cu alte particule spațiale.
Când ar putea asteroidul Bennu să lovească Pământul
În anul 2021, o echipă de cercetători de la NASA a publicat un studiu în revista Icarus, în care a prezentat rezultatele acestor măsurători și a calculat probabilitatea de coliziune a lui Bennu cu Pământul până în anul 2300.
Studiul a arătat că șansele ca Bennu să lovească Pământul în următorii 300 de ani sunt de 1 la 1750, adică puțin mai mari decât se estimase anterior. Cea mai mare parte a riscului se concentrează în perioada 2175-2199, când asteroidul va avea mai multe apropiere de Pământ, la distanțe mai mici de 7,5 milioane de kilometri. Cea mai apropiată dată de impact este 24 septembrie 2182, când Bennu are o șansă de 1 la 2700 să se ciocnească de planeta noastră.[sursa]
Asteroidul Bennu jumătate din dimensiunea asteroidului care a dus la extincția dinozaurilor. Dacă Bennu ar lovi planeta noastră, devastarea s-ar extinde pe o suprafaţă de circa 1.000 kilometri de la locul coliziunii, dar nu este suficient de mare încât să cauzeze o extincție a speciei noastre la nivel mondial.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că probabilitatea de impact este foarte mică și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De asemenea, ei spun că vor continua să monitorizeze orbita lui Bennu și să îmbunătățească predicțiile, folosind datele de la OSIRIS-REx și de la alte observații. În cazul în care s-ar confirma un scenariu de coliziune, există tehnologii care ar putea devia traiectoria asteroidului, cum ar fi impactori cinetici, remorci gravitaționale sau explozii nucleare.
Bennu este un asteroid fascinant, care ne oferă o fereastră spre originile sistemului solar și posibil spre originile vieții. Studiul său ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine natura și evoluția asteroizilor și să creeze planuri pentru eventualele amenințări pe care le-ar putea reprezenta pentru Pământ.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: