Un nou studiu confirmă un fapt pe care iubitorii de somn cu siguranță îl vor aprecia: somnul de după-amiază îmbunătățește capacitatea de rezolvare a problemelor.
Un nou studiu sugerează că un pui de somn în timpul zilei poate stimula abilitățile cognitive, în special capacitatea creierului de a rezolva probleme. Somnul REM – etapa în care apar visele și care este asociată cu procesarea emoțiilor și consolidarea amintirilor – s-a dovedit a fi deosebit de important în acest proces.
Somnul de după-amiază îmbunătățește capacitatea de rezolvare a problemelor
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Texas au analizat modul în care somnul influențează rezolvarea analogică a problemelor, un proces prin care creierul aplică soluții utilizate anterior la situații similare. Rezultatele au arătat că participanții care au dormit au fost mai eficienți în găsirea soluțiilor.
„Rezultatele indică faptul că, atunci când o problemă pare de nerezolvat, expresia dormi pe ea poate avea un fundament științific – mai ales dacă somnul include și etapa REM. Această fază a somnului poate juca un rol-cheie în valorificarea experiențelor trecute, prin stabilirea și consolidarea unor conexiuni care nu sunt evidente în starea de veghe.”, scriu cercetătorii în studiul publicat.[studiu]
Cum s-a desfășurat studiul?
La experiment au participat 58 de voluntari, cărora li s-au prezentat mai întâi o serie de probleme, urmate de soluțiile acestora. Ulterior, li s-a oferit un al doilea set de probleme similare, însă de această dată fără soluții. Totuși, rezolvarea lor era posibilă folosind aceleași principii aplicate în prima etapă.
După această fază, a urmat o pauză de două ore. Dintre participanți, 28 au dormit timp de 110 minute, în timp ce ceilalți 30 au rămas treji. Pentru cei care au dormit, activitatea cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul electroencefalografiei (EEG), pentru a cuantifica durata somnului REM.
La finalul pauzei, tuturor participanților li s-a oferit șansa de a încerca din nou să rezolve problemele la care eșuaseră inițial.[sursa]
Rezultatele au fost concludente: cei care au dormit au avut o performanță mai bună în rezolvarea problemelor care anterior le dăduseră bătăi de cap. Mai mult, s-a constatat că durata somnului REM era direct corelată cu probabilitatea de a găsi soluțiile corecte.
Acest efect s-a remarcat chiar dacă, înainte de pauză, nu existau diferențe semnificative între scorurile celor două grupuri în ceea ce privește abilitatea de rezolvare a problemelor.
Studiul adaugă astfel noi dovezi asupra rolului esențial al somnului REM în procesele cognitive și sugerează că un pui de somn ar putea fi un instrument util pentru îmbunătățirea performanței mentale.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: