„Cred că fiecare om are un număr finit de bătăi ale inimii. Nu intenționez să irosesc niciuna dintre ale mele alergând sau făcând exerciții fizice.”, spune un citat celebru. Dar chiar avem doar un anumit număr de bătăi ale inimii la dispoziţie pe durata vieţii?
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, Neil Armstrong nu a rostit niciodată aceste cuvinte. De fapt, el nici măcar nu a fost de acord cu această idee. Însă, chiar dacă atribuirea este eronată, avea Armstrong dreptate să respingă acest concept?[sursa]
Răspunsul simplu este „da”. Nu există nicio dovadă care să susțină ideea că avem un număr predeterminat de bătăi ale inimii. Așadar, nu ezitați să faceți mișcare (după ce ați terminat de citit acest articol, bineînțeles).[sursa]
Avem la dispoziţie doar un anumit număr de bătăi ale inimii?
Cu toate acestea, există un răspuns mai complex, care sugerează că ar putea exista o relație între ritmul cardiac și speranța de viață.
În anul 2013, o echipă de cercetători danezi a publicat în revista BMJ Heart un studiu de 16 ani, care a urmărit aproape 5.200 de bărbați.[studiu]
Dintre cei aproximativ 2.800 de participanţi care au furnizat date medicale relevante, puțin peste o treime au decedat până la finalul studiului, din diverse cauze.
Analizând frecvențele cardiace în repaus și rata mortalității, cercetătorii au concluzionat că un ritm cardiac mai ridicat se corelează cu un risc crescut de deces.
Cei cu 71 până la 80 de bătăi pe minut aveau un risc cu 51% mai mare de a deceda în perioada studiată, comparativ cu cei cu o frecvență cardiacă în repaus sub 50 de bătăi pe minut. La 81 până la 90 de bătăi pe minut, riscul se dubla. Peste 90 de bătăi, riscul se tripla.
Chiar dacă sunteți tentat să atribuiți acest lucru doar condiției fizice sau riscului de boli cardiovasculare, acești factori au fost luați în considerare. Chiar și cei în formă bună păreau să fie expuși riscului, așa că, din nou, nu folosiți aceasta ca scuză pentru a evita exercițiile fizice.
Această sugestie subtilă privind o relație între speranța de viață și ritmul cardiac se extinde dincolo de oameni – și alte animale par să urmeze o regulă similară.
Consultați un tabel comparativ al ritmului cardiac al diferitelor specii pentru a vedea cum vă situați, de exemplu, față de o girafă.
În medie, oamenii au o frecvență cardiacă de aproximativ 60-70 de bătăi pe minut și trăiesc în jur de 70 de ani, ceea ce înseamnă că avem în total puțin peste 2 miliarde de bătăi ale inimii.
Găinile au un ritm cardiac mai rapid, de aproximativ 275 de bătăi pe minut, și trăiesc doar 15 ani. În total, au și ele aproximativ 2 miliarde de bătăi.
Suntem destul de norocoși. O balenă are aproximativ 20 de bătăi pe minut și trăiește doar puțin mai mult decât noi. Ea are puțin sub un miliard de bătăi ale inimii.
Un elefant? Are în jur de 30 de bătăi pe minut timp de aproximativ 70 de ani, ceea ce înseamnă că și el are aproximativ un miliard de bătăi ale inimii în decursul vieţii.
Bietul hamster are un puls rapid de 450 de bătăi pe minut și trăiește doar trei ani. Și el ajunge la puțin sub un miliard de bătăi.
Această regulă nu este strictă, existând variații de câteva milioane de bătăi ici și colo.
Totuși, la o privire de ansamblu, pare să existe o legătură interesantă între un ritm de viață rapid și o durată de viață mai scurtă, valabilă pentru toate creaturile mari și mici.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: