Deși pare puțin probabil, având în vedere diferențele uriașe dintre cele două specii, limbajul uman și cântecul balenelor urmează tipare similare. Ambele forme de comunicare nu doar că sunt transmise cultural din generație în generație, dar prezintă și structuri recurente, care probabil facilitează procesul de învățare.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Science, citat de Ansa și condus de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Pentru prima dată, specialiștii au analizat sunetele înregistrate ale acestor cetacee folosind o metodă inspirată din modul în care copiii identifică cuvintele în vorbire.[sursa]

Cântecul balenelor și limbajul uman

„Aceste rezultate pun sub semnul întrebării convingerile de lungă durată privind unicitatea limbajului uman. Descoperim astfel puncte comune profunde între specii îndepărtate din punct de vedere evolutiv. Acest lucru sugerează că putem înțelege evoluția limbajului nu doar analizând primatele – rudele noastre cele mai apropiate – ci și studiind exemple de evoluție convergentă întâlnite în alte colțuri ale naturii.”, afirmă Simon Kirby, cercetător la Universitatea din Edinburgh și unul dintre autorii studiului coordonat de Inbal Arnon.

Cântecul balenelor
Cântecul balenelor

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat opt ani de înregistrări ale cântecelor balenelor cu cocoașă din regiunea Noii Caledonii, în Pacificul de Sud-Vest. Descoperirea-cheie: reapariția sistematică a unor structuri sonore, un fenomen observat în toate limbile umane cunoscute, dar care, până acum, nu fusese identificat la nicio altă specie.

„Dezvăluirea acestei structuri ascunse, asemănătoare limbajului, în cântecul balenelor a fost neașteptată. Dacă aceste structuri joacă un rol la fel de important pentru balene precum pentru oameni, atunci întrebarea rămâne deschisă.”, spune Ellen Garland, cercetătoare la Universitatea St Andrews din Marea Britanie și coautoare a studiului.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai mare capsulă a timpului, "Cripta civilizaţiei", nu va fi deschisă până în anul 8.113

Deși aceste descoperiri sugerează o complexitate structurală în comunicarea balenelor, experții subliniază că, spre deosebire de limbajul uman, cântecele balenelor nu au semnificație semantică. Inbal Arnon afirmă că, deși aceste cântece îndeplinesc o funcție comunicativă, probabil legată de selecția sexuală, nu există dovezi că părțile lor au un sens independent.

Pentru a analiza aceste vocalizări, cercetătorii au aplicat metode similare celor utilizate în studiul învățării limbajului la copii. Simon Kirby mai explică faptul că bebelușii folosesc învățarea statistică pentru a segmenta cuvintele în fluxul continuu al vorbirii, iar această abordare a fost aplicată și în studiul cântecelor balenelor, dezvăluind modele similare.

Aceste descoperiri sugerează că, deși cântecele balenelor nu constituie un limbaj în sensul uman al cuvântului, ele reprezintă un sistem de comunicare complex, cu structuri care reflectă principii lingvistice fundamentale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: