Ce este istoria? La prima vedere, istoria pare simplă: este studiul trecutului uman, așa cum a fost el documentat în scrierile lăsate de-a lungul secolelor. Evenimentele trecute, deciziile complicate și relatările participanților acum dispăruți formează pentru public fundația aparent stabilă pe care se bazează munca istoricilor și a arheologilor.

Însă istoricii, acești furnizori ai poveștilor trecutului, știu bine că fundația pe care lucrează este, de fapt, o structură în continuă schimbare. Orice poveste mai are încă multe detalii nespuse, iar cele relatate poartă amprenta perspectivelor și condițiilor din prezent.

Deși este corect să spunem că istoria este studiul trecutului, există o mulțime de definiții ale istoriei oferite de istorici, scriitori, filosofi și alții, care ne dezvăluie diverse fațete și semnificații ale acestei discipline.[sursa]

ce este istoria
Ce este istoria – câteva definiţii

Ce este istoria? Câteva definiţii

Mulți ar spune că un răspuns scurt este cel mai bun răspuns la întrebarea „Ce este istoria?”, dar acesta devine memorabil când e și ingenios.

  • John Jacob Anderson
    „Istoria este o narațiune a evenimentelor din viața umană, incluzând povestea ascensiunii și decăderii națiunilor și alte mari schimbări ce au influențat condițiile politice și sociale ale umanității.”
  • W.C. Sellar și R.J. Yeatman
    „Istoria nu este ceea ce ai gândit. Este ceea ce îți amintești. Orice altceva se autoelimină.”
    (1066 and All That)
  • James Joyce
    „Istoria, spunea Stephen, este un coșmar din care încerc să mă trezesc.”
    (Ulysses)
  • Arnold J. Toynbee
    „Istoria neutilizată nu are niciun rost, pentru că întreaga viață intelectuală înseamnă acțiune, la fel ca viața practică; iar dacă nu folosești bine lucrurile, ele devin, practic, moarte.”

Psihologia istoriei

Între anii 1942 și 1944, scriitorul de science-fiction Isaac Asimov a publicat primele povestiri din seria Fundația. Premisa centrală a Fundației este că un matematician suficient de abil poate prezice viitorul, bazându-se pe studiul trecutului. Asimov, un mare cititor de istorie, a fost cu siguranță influențat de perspectiva istoricilor.

  • Charles Austin Beard
    „Dacă ar exista o știință a istoriei, aceasta ar permite predicția calculabilă a viitorului în istorie, similar cu mecanica cerească. Ar îngloba totalitatea evenimentelor istorice într-o unică categorie și ar dezvălui desfășurarea viitorului până la ultimul detaliu, incluzând fiecare decizie aparent aleatorie. Ar fi atotștiutoare. Creatorul său ar avea atributele atribuite de teologi lui Dumnezeu. Odată viitorul dezvăluit, umanității nu i-ar mai rămâne decât să-și aștepte soarta.”
  • Numa Denis Fustel de Coulanges
    „Istoria este și trebuie să fie o știință… Nu este o simplă acumulare de evenimente de toate felurile care s-au întâmplat în trecut, ci este știința societăților umane.”
  • Voltaire
    „Primele fundații ale istoriei sunt relatările părinților către copii, transmise apoi de la o generație la alta. La origine, ele sunt cel mult probabile, când nu șochează bunul simț, și își pierd din probabilitate cu fiecare generație.”
    (Dicționarul Filosofic)
  • Edward Hallett Carr
    „Istoria este… un dialog între prezent și trecut.”
    (Ce este istoria?)
  • Martin Luther King, Jr.
    „Marile lecții ale istoriei? Sunt patru: întâi, pe cei pe care zeii vor să-i distrugă, mai întâi îi înnebunesc cu putere. În al doilea rând, morile lui Dumnezeu macină încet, dar extrem de fin. În al treilea rând, albina fertilizează floarea pe care o fură. Și, în al patrulea rând, când este destul de întuneric, vezi stelele.”
    (Atribuit lui Charles Austin Beard, dar popularizat de King în The Death of Evil upon the Seashore)

Istoria ca un „pachet de trucuri”

Nu toți văd istoria ca fiind nobilă sau chiar necesară. Henry Ford a fost un exemplu notabil al acestui scepticism, la fel și scriitorul Henry David Thoreau – o opinie rară comună celor doi.

  • Voltaire
    „Istoria nu este altceva decât un pachet de trucuri pe care le jucăm morților.”
    (Original francez: „J’ay vu un temps où vous n’aimiez guères l’histoire. Ce n’est après tout qu’un ramas de tracasseries qu’on fait aux morts …”)
  • Henry David Thoreau
    „Privind piramidele, nu te uimește măreția lor, ci faptul că atâția oameni au fost atât de umiliți încât și-au petrecut viețile construind un mormânt pentru un tiran ambițios, când ar fi fost mai înțelept și mai bărbătesc să-l înece în Nil și să lase câinii să-i devoreze trupul.”
    (Walden)

Reflecții asupra istoriei: Perspective de la Jane Austen la T.S. Eliot

Unii autori, filosofi și chiar scriitori de ficțiune au oferit interpretări surprinzătoare asupra istoriei, fie că privesc cu scepticism asupra narațiunii tradiționale, fie că se concentrează pe impactul subiectiv al trecutului asupra prezentului.

  • Jane Austen
    „Istoria, adevărata istorie solemnă, nu îmi stârnește interesul. O citesc puțin din datorie, dar nu găsesc nimic în ea care să nu mă indispună sau să mă obosească. Certurile papilor și ale regilor, cu războaie și molime la tot pasul, toți bărbații nesemnificativi și aproape nicio femeie – este pur și simplu obositor.”
    (Northanger Abbey)
  • Ambrose Bierce
    „ISTORÍE, s. f. Relatare adesea falsificată a unor evenimente rareori importante, cauzate de conducători în mare parte ticăloși și de soldați în majoritate proști. Despre istoria romană, marele Niebuhr a arătat că este în proporție de nouă zecimi falsă. Înainte de a-l accepta pe Niebuhr ca ghid, aș vrea să știu unde a greșit și cât de mult a mințit.”
    (Dicționarul Diavolului)
  • Malcolm X
    „O rasă de oameni este ca un individ; până când nu își valorifică propriul talent, nu este mândră de propria istorie, nu își exprimă cultura proprie și nu își afirmă personalitatea, nu se poate realiza pe deplin.”

Timpul și interpretările istoriei

Istoria poate părea deseori îndepărtată sau lipsită de relevanță, însă amprenta sa asupra prezentului este incontestabilă.

  • Henry David Thoreau
    „Majoritatea evenimentelor înregistrate în istorie sunt mai degrabă remarcabile decât importante, precum eclipsele de soare și de lună, care atrag atenția tuturor, dar al căror impact nu se obosește nimeni să-l măsoare.”
    (O săptămână pe râurile Concord și Merrimack)
  • Gusti Bienstock Kollman
    „Este atât de ciudat, am trăit patru forme de guvernământ în viața mea: monarhia, republica, Reich-ul lui Hitler și democrația americană. Republica de la Weimar a durat doar… cincisprezece ani! Apoi, Hitler promitea că regimul său va dura o mie de ani – și totuși, a durat doar doisprezece!”
  • Plutarch
    „Cât de dificil este să urmărești și să afli adevărul despre un lucru prin intermediul istoriei.”
    (Viețile lui Plutarch)
  • Douglas Adams
    „Istoria fiecărei civilizații galactice majore trece prin trei faze distincte: Supraviețuire, Investigație și Sofisticare, cunoscute și ca fazele Cum, De ce și Unde. De exemplu, prima fază este caracterizată de întrebarea ‘Cum putem mânca?’, a doua de întrebarea ‘De ce mâncăm?’, iar a treia de întrebarea ‘Unde luăm prânzul?’”
    (Ghidul autostopistului către Univers)

O perspectivă lirică asupra istoriei – T.S. Eliot

Chiar și poeții s-au aventurat în reflecții asupra istoriei, aducând o notă de introspecție asupra modului în care aceasta ne modelează. T.S. Eliot descrie o viziune a istoriei care ne arată cât de complicată este influența trecutului asupra omului modern:

  • T.S. Eliot
    „După o astfel de cunoaștere, ce iertare? Gândește-te acum
    Istoria are multe coridoare viclene și probleme, șoptește ambiții,
    Ne ghidează prin deșertăciuni. Gândește-te acum:
    Ea ne oferă când suntem distrași,
    Și ce oferă, oferă cu atâtea subtilități încât
    Foamea sporește. Oferă prea târziu
    Ceea ce nu mai credem, sau dacă încă se mai crede,
    Doar în amintire, pasiune uitată. Oferă prea repede
    În mâini fragile, ceea ce ar putea fi ignorat,
    Până când refuzul trezește frică. Gândește:
    Nici frica, nici curajul nu ne salvează.
    Virtuțile ni le impunem din crimele noastre.
    Aceste lacrimi sunt scuturate din copacul mâniei.”

    (The Waste Land, Prufrock și alte poeme)

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: