Un călugăr de statură neobișnuită care a trăit la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj, este considerat cel mai scund român din istorie. Gherasim Cornescu, cunoscut sub numele de „Călugărul cel mic”, a trăit între anii 1815 și 1902 și măsura doar 114 centimetri înălțime.
Cel mai scund român din istorie: Gherasim Cornescu
Gherasim Cornescu a intrat în atenția cercetătorilor germani, fiind inclus într-un top al celor mai scunzi oameni din lume, unde ocupă locul 16. Primul loc era deținut de Borwilawsky, un pitic a cărui înălțime era de doar 78 de centimetri. „Călugărul cel mic” a devenit o figură emblematică, fiind chiar înfățișat într-o carte poștală lângă Mănăstirea Tismana.[sursa]
Scriitorul Alexandru Vlahuță l-a descris într-un mod memorabil în lucrarea sa România Pitorească: „În poarta mănăstirii ne iese înainte «piticul Tismanei», un călugăr mic, spân, cu fața zbârcită ca un hrib, o mogâldeață de om, cu glas de copil, cu ochi și mișcări de maimuță. Arătarea aceasta ciudată se potrivește de minune cu sălbăticia locului în care ne aflăm.”
Cea mai veche mănăstire din Țara Românească
Mănăstirea Tismana, ctitorită de Sfântul Nicodim (1320-1406), este cea mai veche din Țara Românească, ridicată între anii 1375 și 1378. Sfântul Nicodim a viețuit la Tismana, iar pe un versant al muntelui din apropiere se află grota în care se retrăgea pentru meditație și rugăciune.
Legenda spune că locul pentru ridicarea mănăstirii a fost ales pe trunchiul roșiatic al unui lemn de tisă, de unde provine și numele așezământului.
De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin numeroase modificări, una dintre cele mai importante fiind reconstrucția zidurilor în stil moldovenesc, realizată în anul 1542 de către Paisie. Ulterior, între anii 1844 și 1855, au fost efectuate alte modificări semnificative la interiorul și exteriorul bisericii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: