Claudia Cardinale a fost rivala unor dive absolute precum Sophia Loren și Gina Lollobrigida, petrecând mai bine de șase decenii pe platourile de filmare.
Recunoscută pentru formele ei voluptuoase, Claudia Cardinale nu a avut nicio problemă să le etaleze în filmele sale. Totuși, a tras o linie clară atunci când scenariile i-au cerut să renunțe complet la haine.
Cum a reușit Claudia Cardinale să ajungă una dintre legendele cinematografiei mondiale
Claude Joséphine Rose Cardinale, cunoscută sub numele de scenă Claudia Cardinale, era încă elevă când a câștigat titlul de „Cea mai frumoasă italiancă din Tunisia”, țara unde familia ei locuia de generații. Premiul a inclus o invitație la Festivalul de Film de la Veneția, unde frumusețea ei uimitoare a atras atenția producătorilor din industria cinematografică. Fascinați de prezența ei, aceștia i-au propus să se stabilească în Italia pentru a debuta pe marele ecran. Spre surprinderea multora, tânăra dintr-o zonă cu puține oportunități a refuzat inițial.
Abia după luni de insistențe din partea producătorilor, s-a lăsat convinsă și a decis să încerce actoria. „Am făcut primul meu film la 16 ani. Regizorul francez René Vautier a venit la școala mea, iar un an mai târziu filmam deja pentru Goha (1958), alături de Omar Sharif.”, își amintea Claudia Cardinale.
În acele vremuri, adolescenta Claudia nu vorbea deloc italiană, dar acest lucru nu a împiedicat-o să devină un star internațional. În primele filme, vocea îi era dublată, însă carisma ei a dominat ecranul. A jucat în aproape o duzină de filme – printre care Rocco și frații săi (1960) și Fata cu valiza (1961) – înainte de a i se permite să folosească propria voce.
„Când lucram la 8½, Federico Fellini a spus că vrea să audă vocea mea în film. Știți de ce am vocea atât de puternică? Când eram mică, nu prea vorbeam. Iar când o făceam, mă certam cu bărbații. Vocea mea e ca a unui bărbat.”, își amintește actrița cu umor.
Contrar aparențelor, actoria nu a fost visul ei din copilărie. „Întotdeauna mi-am dorit să călătoresc. Mi-am dat seama că actoria nu este altceva decât un pașaport internațional. Datorită filmelor, am văzut întreaga lume.”, a mărturisit Claudia Cardinale.[sursa]
Secretul întunecat
Ajunsă în Italia, Claudia Cardinale și-a început studiile de actorie la Roma, sub îndrumarea Tinei Lattanzi, faimoasa actriță de dublaj care a dat voce unor legende precum Greta Garbo, Marlene Dietrich și Rita Hayworth. Cu toate acestea, surprinzător, Cardinale a renunțat la imensa oportunitate de a-și lansa cariera în cinematografie și s-a întors în Tunisia în anul 1965.
Acolo, la doar 18 ani, a aflat că este însărcinată – o veste pe care nu a primit-o cu bucurie. Circumstanțele erau dureroase: sarcina fusese rezultatul unui viol comis de un francez.
Producătorul italian Franco Cristaldi, conștient de talentul și potențialul Claudiei, dar și de vulnerabilitatea ei, i-a oferit o soluție. S-a oferit să o ajute, înregistrând copilul, Patrick, ca fratele ei, nu ca fiu. Însă această înțelegere a venit cu un preț: Claudia a semnat un contract pe 18 ani, care o obliga să se supună deciziilor lui Cristaldi, atât pe plan profesional – de la proiectele în care putea să joace, până la aspectul fizic –, cât și în viața personală, devenind în 1966 soția acestuia.
În ciuda acestor constrângeri, Claudia a fost profund inspirată de filmul Și Dumnezeu… a creat femeia (1956), cu Brigitte Bardot, care a determinat-o să își acorde o nouă șansă în actorie. Iar când a avut ocazia să joace alături de idolul ei din adolescență, în Once Upon a Time in the West, visul său a devenit realitate.
Naivitatea tinereţii
„Eram atât de naivă, nu știam nimic! Făceam câte patru filme pe an și eram plătită infim.”, a mărturisit Cardinale mai târziu. Căsătoria cu Cristaldi nu i-a oferit fericirea la care spera, iar mariajul nu a fost decât o metodă de a evita stigmatul de a aduce pe lume un copil din afara căsătoriei. Patrick a fost adoptat oficial de Cristaldi, dar iubirea între cei doi soți lipsea complet. Singura alinare a Claudiei în acea perioadă a fost cariera sa.
De la începuturile ei, Claudia Cardinale a luat actoria foarte în serios. Nu a dorit niciodată să fie considerată doar o „fătucă frumoasă” care apare ocazional în filme. Refuzul constant de a apărea nud pe ecran a fost un semn al dorinței sale de a fi apreciată pentru talentul ei. A muncit din greu pentru a deveni o actriță în adevăratul sens al cuvântului, colaborând cu regizori celebri și îndrăznind să improvizeze alături de maeștri precum Federico Fellini. Nu s-a dat în lături de la provocări fizice și și-a făcut adesea propriile cascadorii.
„Scena din Once Upon a Time in the West, când mă cert cu Brigitte Bardot, a fost cât se poate de reală. Toate vânătăile și zgârieturile mele erau autentice”, a povestit Claudia cu mândrie despre implicarea ei totală în filme.
Claudia Cardinale: apogeul carierei
Anii ’60 au marcat apogeul carierei Claudiei Cardinale, când a realizat câteva dintre capodoperele cinematografiei europene, precum 8½ și The Leopard. „Am ajuns în Italia într-un moment magic. Am colaborat cu regizori tineri și extrem de talentați“, povestește despre perioada în care a lucrat cu Federico Fellini și Luchino Visconti. „Cu Visconti era ca și cum aș fi făcut teatru, în timp ce cu Fellini nu aveam nevoie de scenariu; totul se improviza.“
Colaborarea cu un maestru ca Fellini i-a deschis porțile către Hollywood. Primul ei rol acolo, în anul 1964, a fost în Circus World, unde a jucat alături de John Wayne și Rita Hayworth. „A fost o experiență extraordinară, mai ales pentru că am lucrat cu asemenea actori. Nu s-au folosit efecte speciale – eu am interacționat direct cu leii din film.“
Cu toate acestea, Cardinale nu și-a dorit să-și stabilească reședința în Statele Unite. „Am locuit la Hollywood o perioadă. Paul Newman chiar mi-a oferit o casă, dar a trebuit să mă întorc în Europa. Sunt europeană. Trebuia să mă întorc“, explică ea. Încă din adolescență, visul ei era să călătorească, iar asta a continuat să facă. „Am fost singura actriță care a acceptat să meargă în Amazonia. Am dansat două ore înconjurată de oameni goi și m-am conformat.“, își amintește cu mândrie despre filmările pentru Fitzcarraldo (1982) din Brazilia.
În anii ’60 și ’70, Claudia Cardinale era adesea singura femeie din echipă. Cum a reușit să se impună într-o lume a bărbaților? „Nu m-a deranjat niciodată să lucrez cu bărbați. În copilărie, mă băteam tot timpul cu băieții, pentru că susțineam sincer că femeile sunt superioare bărbaților. Dar trebuie să fii foarte puternică pentru a supraviețui în această industrie“, spunea actriţa. Integritatea și seriozitatea cu care a abordat fiecare proiect i-au câștigat respectul în cinematografia europeană și americană.
Claudia Cardinale: relații și fericire personală
Bărbații faimoși nu au lipsit din viața ei. „Am avut mulți prieteni: Alain Delon, Rock Hudson… Toți prieteni foarte apropiați“, afirmă ea cu o doză de mister. Când vine vorba de relații amoroase, Claudia este discretă și sugerează că nu a fost implicată romantic cu colegii de breaslă.
Fericirea în dragoste a cunoscut-o abia după ce s-a încheiat mariajul cu Franco Cristaldi, în anul 1975. În acel moment, destinul i l-a scos în cale pe regizorul Pasquale Squitieri, „singurul bărbat din viața mea“, cum îi spunea ea. Cei doi au trăit împreună 42 de ani, până la moartea lui Squitieri, pe 18 februarie 2017. Pierderea lui i-a adus Claudiei o depresie profundă, din care încă se recuperează.
Alain Delon
Prima întâlnire dintre Claudia Cardinale și Alain Delon a avut loc la Veneția, unde frumusețea lui a impresionat-o instantaneu. „Ce bărbat frumos!“, a exclamat actrița. Câțiva ani mai târziu, în anul 1959, cei doi au jucat împreună în Rocco și frații săi. Impresia ei bună a rămas neschimbată, însă, conform Claudiei, nici unul dintre ei nu a avut vreodată intenții romantice.
Marcello Mastroianni
Pe platourile de filmare de la Le bel Antonio, Marcello Mastroianni a invitat-o pe Claudia la dans. În timpul dansului, i-a șoptit ceva la ureche care a stârnit râsul actriței. Refuzul ei l-a luat prin surprindere, fiind una dintre puținele dăți când Mastroianni era respins de o femeie. „Eram îndrăgostit de tine, de ce nu mă crezi?“, i-a spus actorul de fiecare dată când s-au reîntâlnit.
Federico Fellini
Prietenia dintre Claudia Cardinale și Federico Fellini a fost specială. „Pur și simplu ne adoram unul pe altul“, spune ea despre colaborarea lor. Metoda neconvențională a lui Fellini de a regiza fără scenariu, bazându-se pe improvizații, crea adesea haos pe platourile de filmare. În afara muncii, cei doi obișnuiau să facă plimbări lungi prin peisajele rurale din jurul Romei. Claudia s-a apropiat și de soția regizorului, Giulietta Masina, cu care a rămas prietenă.
Jean-Paul Belmondo
Relația cu Jean-Paul Belmondo a fost una plină de umor și veselie. Claudia se distra copios la glumele actorului, iar el se bucura să-i fie „clovnul personal“. La o petrecere, cei doi și-au petrecut seara sub masă, aruncând chifteluțe în invitați, demonstrând o camaraderie plină de complicitate.
Pasquale Squitieri
Inițial, regizorul Pasquale Squitieri nu o dorea pe Claudia Cardinale în filmul său I guappi. Totuși, sub presiunea producătorilor, a acceptat ca ea să facă parte din distribuție. Pe măsură ce lucrările la film avansau, regizorul s-a îndrăgostit de ea, dar era conștient că diva nu ceda ușor avansurilor bărbaților.
Drept urmare, a adoptat o strategie de indiferență, menținându-se rezervat în prezența ei. Surprinzător, „tactica” sa a funcționat! După încheierea filmărilor, Claudia a acceptat să se întâlnească cu Pasquale la Paris, în fața bisericii Saint-Germain-des-Près, locul unde a început povestea lor de dragoste.
Msiunea umanitară
În prezent, Claudia Cardinale își dedică timpul cauzelor umanitare, fiind ambasador UNESCO. „Când ești faimos, ai datoria de a vorbi în numele celor care nu au voce“, spune actrița, o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor și copiilor. În ciuda durerii suferite, rămâne activă și implicată. „Nu o să mă opresc niciodată. Odată ce te oprești, îți pierzi pofta de viață, iar asta este, pentru mine, mai rău decât moartea.“, declara ea recent.
Claudia Cardinale este un simbol al cinematografiei europene, cunoscută nu doar pentru frumusețea sa clasică, ci și pentru integritatea și determinarea cu care și-a construit cariera. De-a lungul a peste șase decenii, a lucrat cu regizori de renume și a refuzat compromisuri, devenind o adevărată legendă. Cu o viață marcată de aventuri personale și profesionale, Claudia Cardinale a rămas mereu fidelă valorilor sale și continuă să inspire prin activismul său pentru drepturile femeilor și ale copiilor.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: