Deşi pare mai degrabă un scenariu (bun) de film SF, să-ţi întemeiezi propria civilizaţie spaţială este mai simplu decât pare la prima vedere. Cel puţin asta susţine un avocat specializat în drept internaţional spaţial.

Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Mâine dimineaţă vă treziți și vă simțiți ca Dr. Manhattan (celebrul personaj din benzile desenate, capabil să observe și să manipuleze materia la nivel subatomic) și spuneți: „M-am săturat de Pământ. De acești oameni.” Singura opțiune este să vă mutaţi în spațiu. Luna este chiar acolo. Sau aţi putea construi o stație spațială. Sau aţi putea avea aspirații mai mărețe și să creaţi o așezare pe Marte. Dacă banii și știința nu ar fi o problemă, ar putea sta cineva în faţa naţiunii dumneavoastră spaţiale măreţe?

La urma urmei, dorim ca misiunea noastră dincolo de Pământ să întruchipeze o utopie, astfel încât respectarea legilor și, în cele din urmă, crearea propriilor noastre legi să conteze. Profesorul Michelle Hanlon, co-director al programului de Drept Aerian și Spațial de la Facultatea de Drept a Universității din Mississippi, a expus un punct de vedere cu privire la legalitatea actuală a construirii propriei civilizaţii spațiale, într-un interviu acordat IFL Science.[sursa]

cum să-ţi întemeiezi propria civilizaţie spaţială
Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi să-ţi întemeiezi propria civilizaţie spaţială?

Cum să-ţi întemeiezi propria civilizaţie spaţială în mod legal

„Principala normă de drept spațial în acest moment este Tratatul privind spațiul cosmic. Este foarte interesant, deoarece nu este de fapt un cod de legi. Acesta spune: «Hei, mergem cu toții în spațiu, care este cel mai important lucru la care vrem să ne gândim? Păstrarea păcii în spațiu!». Și astfel, tratatul este foarte mult condus de modul în care vom păstra pacea.”, a explicat profesorul Hanlon.

• CITEŞTE ŞI:  Muntele lui Moise: Unde se află cu adevărat Muntele Sinai, locul în care Moise a primit Cele 10 Porunci

„Tratatul privind principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea și folosirea spațiului extraatmosferic, inclusiv Luna și celelalte corpuri cerești” a fost a fost convenit în anul 1967 și este ratificat de 111 țări, printre care şi România. Acest tratat reprezintă un element esențial al legislației internaționale.

Tratatul, prin principiile sale, stabileşte că toată lumea va avea libertatea de a explora cosmosul și că niciun stat nu poate revendica un teritoriu. Acest lucru ar trebui să impună niște constrângeri puternice cu privire la ceea ce se poate face în spațiu, dar nu este atât de clar pe cât ar putea sugera această scurtă descriere.

Lumea în general și lumea explorării spațiale s-au schimbat dramatic din anul 1967 şi până în prezent, în special în ultimii ani. Există lucruri care, din moment ce nu sunt interzise în mod explicit, au fost considerate permise, de exemplu, desfășurarea de megaconstelații care ne afectează pe toți poate fi și este aprobată de națiuni individuale.

Deci, vă surâde ideea de a întemeia propria civilizaţie spaţială? Există foarte multe opţiuni la orizontul posibilităților. Nu există nicio parte evidentă a tratatului care să-mi interzică mie sau dumneavoastră sau oricui altcuiva să o facă. Totuși, acest lucru nu înseamnă că pot crea o națiune dictatorială sau exploatatoare în spațiu. Ne-am născut pe Pământ și rămânem legați de el pentru tot restul vieţii noastre, chiar și în spațiu. Nici hrana, nici oamenii nu se găsesc în altă parte și chiar și materialele vitale pot veni doar de pe planeta noastră.

„Dacă ai bani, poți să te duci și să te duci oriunde, chiar şi pe Marte și să-ţi creezi propria civilizaţie spaţială, după propriile tale reguli. Absolut. Dar veți fi legați de Statele Unite, de Pământ, nu neapărat de Statele Unite, poate de Italia (sau de România).”, a continuat profesorul Hanlon.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandru Odobescu, o minte luminată cu un sfârşit tragic

Îmi lipsește un miliard de dolari pentru a fi miliardar, dar dacă aș avea această sumă de bani, aș putea înființa în mod legal un oraș-companie pe, de exemplu, planeta Marte. Teoretic, aș putea fi oricât de exploatator aș vrea. Dețin aerul și infrastructura, ce vor face în acest caz muncitorii mei? Dar legăturile cu Pământul ar trebui, teoretic, să mă împiedice să fiu un dictator tiranic.

„Națiunea cu care faceți comerț în prezent pentru a vă procura hrana va spune: «Ei bine, nu vă vom livra alimente dacă nu ne asigurați că toți angajații voștri sunt în siguranță și liberi sau ceva de genul acesta. Așadar, atâta timp cât aveți această legătură cu Pământul, veți fi legați de un guvern național».”, mai explică profesorul Hanlon.

Publicitate

Principalele provocări de ordin juridic

În primul rând, în cazul în care se doreşte înfiinţarea unei civilizaţii spaţiale dincolo de Terra, cine ar deține suveranitatea asupra unei colonii spațiale? Ar fi o entitate independentă, o colonie a unei națiuni terestre sau un teritoriu administrat de o organizație internațională?

De asemenea, cine ar deține drepturile de exploatare a resurselor spațiale? Ar fi ele proprietatea comună a omenirii sau ar fi exploatate de entități private?

Mai mult decât atât, ce legi ar guverna o colonie spațială? Ar fi bazate pe legile națiunii fondatoare, pe un cod legal internațional sau pe un sistem juridic complet nou?

O posibilă soluţie ar fi crearea unei organizații internaționale care să reglementeze colonizarea spațială și să asigure respectarea legilor dreptului internaţional spațial. Apoi, ar trebui să existe un cod legal cuprinzător şi actual, care să se aplice coloniilor spațiale, ținând cont de principiile etice și de justiția socială. În cele din urmă, un rol decisiv l-ar avea cooperarea internaţională în domeniul explorării şi colonizării spațiale.

• CITEŞTE ŞI:  Aceste arme ingenioase au fost folosite de vânătorii din Epoca de Gheață pentru a ucide mamuții

Așa cum am afirmat la începutul exerciţiului nostru de imaginaţie, eu cred în statul de drept, așa că, chiar și cu bani și putere, voi respecta legea și legăturile cu Pământul. În caz contrar, lucrătorii mei ar trebui să se simtă liberi să mă spânzure cu capul în jos în piața publică și să redenumească civilizaţia spaţială care-mi poartă numele în „Așezarea spațială liberă”. Ca orice revoluţie care se respectă.

Acest exerciţiu de imaginaţie exagerat nu este de așteptat să devină realitate prea curând. Am abordat complexitatea științifică și tehnică a colonizării spațiale în altă parte, dar este important să înțelegem și legalitatea. Tratatul privind spațiul cosmic ar putea fi modificat prin acorduri și comportamente care au loc în prezent, iar repercusiunile acestor modificări (sau ale lipsei de modificări) ar putea afecta explorarea spațială pentru decenii de acum înainte.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.