Deși originile superstiției de Vineri 13 par să se piardă în negura credințelor religioase, studiile moderne demonstrează că această zi nu poartă mai mult ghinion decât oricare alta din calendar.
În anul 2023, am avut parte de două astfel de zile, în ianuarie și octombrie. În anul 2024, calendarul ne-a rezervat alte două, în septembrie și decembrie, iar anul acesta, o singură zi de vineri 13, mai exact pe 13 iunie, a pus la încercare superstițiile.
Și totuși, oricât de multe astfel de vineri înfricoșătoare am depăși fără peripeții, teama ancestrală persistă, continuând să inspire o neliniște subtilă și o presimțire a nenorocului.
Rațional vorbind, nu există niciun motiv să ne temem de o simplă coincidență guvernată de ciclul de 400 de ani al calendarului gregorian. Cu toate acestea, impactul zilei de vineri 13 poate fi surprinzător de real. Un impact pe care, în bine sau în rău, ni-l creăm adesea singuri, în adâncul minții noastre.[sursa]
Vineri 13: de ce pot fi superstițioși chiar și scepticii
Jane Risen, cercetătoare în științe comportamentale la University of Chicago Booth School of Business, dezvăluie un mecanism psihologic fascinant: superstițiile îi pot influența chiar și pe cei care se declară imuni la ele. Într-un studiu din anul 2016, Risen a constatat că atât persoanele superstițioase, cât și cele non-superstițioase, sunt convinse că un deznodământ negativ devine mai probabil atunci când „tentează soarta”.
Spre exemplu, mulți se tem că, afirmând cu tărie că nu vor avea un accident de mașină, nu fac decât să crească probabilitatea ca acesta să se întâmple.
„Explicația mea este că scenariul negativ devine mai pregnant, mai viu în imaginație după o astfel de afirmație provocatoare. Iar creierul uman folosește această ușurință a vizualizării drept un indiciu pentru probabilitatea reală a evenimentului.”, explică Jane Risen.
Acest mod de a gândi pare să se amplifice în zilele de vineri 13. „Chiar dacă nu crezi activ în superstiții, simplul fapt că ‘vineri 13’ există ca un reper cultural te face să iei în calcul posibilitatea. Astfel, superstiția se auto-alimentează, părând un pic mai adevărată, chiar și atunci când știi, la nivel rațional, că nu este.”, a mai spus Risen. Când evenimente altminteri banale se petrec într-o astfel de zi, tindem să le dăm o importanță specială.
Din fericire, cercetările lui Risen sugerează că practicarea ritualurilor menite să alunge ghinionul, precum bătutul în lemn sau aruncatul sării, poate avea rezultate neașteptate. Într-un studiu din 2014, ea a observat că oamenii recurg la ele chiar și fără a crede în puterea lor, iar ambele grupuri – superstițioși și sceptici – au raportat beneficii psihologice în urma acestor gesturi.
„Am descoperit că persoanele care simt că și-au tentat soarta nu mai consideră rezultatul negativ la fel de probabil dacă bat în lemn. Așadar, ritualul pare să le ajute să-și gestioneze propria anxietate.”, mai spune Risen.
În acest fel, simpla conștientizare a superstițiilor poate instaura un sentiment de ordine într-o lume plină de incertitudini aleatorii și incontrolabile, consideră Rebecca Borah, profesoară de engleză la Universitatea din Cincinnati.
„Când ai reguli și știi cum să le respecți, totul pare mult mai ușor de gestionat”, a declarat ea pentru publicația National Geographic în anul 2014. Într-o vineri 13, „evităm să facem lucruri prea riscante, verificăm de două ori dacă avem suficientă benzină în mașină sau luăm alte măsuri de precauție. Unii oameni chiar aleg să rămână acasă, deși, statistic, majoritatea accidentelor au loc tocmai acasă. Prin urmare, poate că nu este cea mai inspirată strategie.”.
Originile fricii de vineri 13
Este dificil să stabilești cu exactitate rădăcinile și evoluția unei superstiții. Însă Stuart Vyse, autor și fost profesor de psihologie la Connecticut College, a declarat pentru National Geographic că teama noastră de vineri 13 ar putea proveni din credințe religioase legate de cel de-al 13-lea invitat la Cina cea de Taină – Iuda, apostolul care L-a trădat pe Iisus – și de răstignirea lui Hristos într-o zi de vineri, cunoscută la acea vreme și ca ziua execuțiilor.
Combinația acestor doi factori a dat naștere „unei duble sentințe nefaste: numărul 13 într-o zi deja tensionată”, a explicat Vyse. Unii teologi biblici merg și mai departe, susținând că Eva l-a ispitit pe Adam cu fructul oprit tot într-o vineri, și că Abel a fost ucis de fratele său, Cain, într-o zi de vineri 13.
În mod curios, Spania pare să fi fentat această combinație malefică. Acolo, nu vinerea, ci marțea 13 este considerată cea mai primejdioasă zi a anului.
Alți experți bănuiesc că această formă de triskaidekafobie (denumirea științifică a fricii de numărul 13) are rădăcini și mai vechi. Thomas Fernsler, cercetător la Universitatea din Delaware, susține că numărul 13 suferă din cauza poziției sale imediat după 12, un număr considerat „complet” de numerologi.
Există 12 luni într-un an, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 munci ale lui Hercule, 12 triburi ale Israelului și 12 apostoli ai lui Iisus.
Asocierea numărului 13 cu ghinionul „are de-a face cu faptul că reprezintă un mic surplus peste ceea ce este complet. Numărul devine neliniștitor, stânjenitor”, a remarcat el.
Numerologia ar putea explica și de ce italienii nu sunt deloc deranjați de vineri 13, dar se tem de vineri 17. Cifra romană XVII poate fi rearanjată pentru a forma cuvântul latinesc „VIXI”, care se traduce dramatic: „viața mea s-a sfârșit”.
Deci, este vineri 13 cu adevărat ghinionistă?
Deși pot părea arbitrare, superstițiile – fie că e vorba de frica de a trece pe sub o scară, de pisici negre sau de numere „necurate” – sunt incredibil de persistente.
„Odată ce pătrund în cultură, tindem să le respectăm. Ai sentimentul că, dacă le ignori, înfrunți destinul.”, explica Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell.
Unii oameni, din hotărâre sau din necesitate, strâng din dinți și depășesc cu nervozitate momentul. Alții, însă, își modifică vizibil comportamentul într-o zi de vineri 13.
Potrivit regretatului Donald Dossey, istoric și fondator al Phobia Institute, aceștia pot refuza să călătorească, să cumpere o casă sau să investească la bursă, iar aceste inacțiuni pot încetini vizibil activitatea economică.
Dar, deși unii oameni își modifică rutina, numeroase studii confirmă că, de fapt, nu pățim mai multe nenorociri. În anul 2011, o cercetare germană a concluzionat că nu există niciun motiv să ne temem de intervențiile chirurgicale programate vinerea, pe 13; frecvența și rata de succes a procedurilor nu diferă de cele din oricare altă zi. Totodată, serviciile de urgență din SUA nu înregistrează o creștere a numărului de pacienți, iar bursa, unde temerile iraționale pot influența decizii reale, nu înregistrează performanțe mai slabe.
Din fericire pentru superstițioși, vineri 13 nu este un eveniment atât de des întâlnit. Majoritatea anilor, precum 2023, au două astfel de zile, însă unii ani au doar una. Iar anii considerați cu adevărat ghinioniști, precum va fi anul 2026, au chiar trei.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: