Ştim că mulţi dintre tineri, justificat sau nu, sunt nemulțumiți de felul în care arată corpul lor. Iar un studiu arată că doar 8 minute petrecute pe TikTok pot influenţa percepția asupra aspectului fizic, în special în rândul tinerelor femei.

Rachel Hogg, lector superior în psihologie la Universitatea Charles Sturt, a publicat pe site-ul The Conversation un studiu amplu cu privire la acest aspect îngrijorător.[sursa]

Social media nu a făcut decât să agraveze problemele legate de imaginea corporală a tinerilor, determinându-i să se compare cu alții și să se străduiască să atingă standarde de frumusețe adesea de neatins. Şi de cele mai multe ori nesănătoase.

TikTok, care permite oamenilor să creeze și să consume videoclipuri scurte, a adunat mai mult de 1 miliard de utilizatori. Conținutul dăunător, inclusiv videoclipurile care glorifică alimentația dezordonată și corpurile extrem de slabe, circulă cu ușurință pe această platformă.

Având în vedere că majoritatea utilizatorilor TikTok sunt tineri, cercetătorii au dorit să exploreze modul în care acest tip de conținut afectează percepția asupra imaginii corporale în rândul tinerelor femei. Noul studiu a arătat că doar 8 minute de vizionare a conținutului de pe TikTok axat pe diete, pierderea în greutate și exerciții fizice au avut un efect imediat și negativ asupra satisfacției legate de propria imagine corporală.[sursa]

8 minute petrecute pe TikTok
Doar 8 minute petrecute pe TikTok pot influenţa percepţia tinerelor asupra aspectului lor fizic

Imaginea corporală și standardele de frumusețe influenţate în 8 minute petrecute pe TikTok

Au fost recrutaţi 273 de utilizatoare TikTok de gen feminin, cu vârste între 18 și 28 de ani, care au fost repartizate aleatoriu în două grupuri. Persoanele cu un diagnostic actual sau anterior de tulburare alimentară au fost excluse din studiu.

• CITEŞTE ŞI:  Piatra altarului de la Stonehenge a fost adusă tocmai din Scoția, de la 750 km distanţă, în urmă cu 4.500 de ani

Participanților din grupul experimental li s-a prezentat o compilație de videoclipuri de 7-8 minute cu conținut „pro-anorexie” și „fitspiration” preluat direct de pe TikTok. Aceste clipuri prezentau tinere femei care își restricționau aportul alimentar și ofereau sfaturi de antrenament și diete, inclusiv despre curele cu sucuri pentru pierderea în greutate.

În contrast, participanții din grupul de control au urmărit o compilație de videoclipuri TikTok cu conținut „neutru”, cum ar fi videoclipuri despre natură, gătit și animale.

Am evaluat nivelurile de satisfacție a imaginii corporale și atitudinile față de standardele de frumusețe înainte și după vizionarea conținutului TikTok, folosind o serie de chestionare.

Ambele grupuri au raportat o scădere a satisfacției legate de imaginea corporală după vizionarea videoclipurilor. Cu toate acestea, cei expuși la conținutul „pro-anorexie” au înregistrat cea mai mare scădere a satisfacției legate de imaginea corporală, precum și o creștere a internalizării standardelor de frumusețe.

Internalizarea se referă la acceptarea și identificarea cu standardele externe de frumusețe. Deși expunerea la conținut dăunător pe social media nu produce întotdeauna efecte negative imediate, atunci când acest conținut este internalizat, imaginea corporală devine vulnerabilă la distorsiuni.

Publicitate

Influența utilizării TikTok asupra comportamentelor alimentare

Înainte de experimentul video, le-au fost adresate participantelor întrebări generale despre utilizarea TikTok, inclusiv despre preocuparea lor față de alimentația „sănătoasă” și despre simptomele tulburărilor alimentare.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au utilizat TikTok mai mult de 2 ore pe zi au raportat mai multe comportamente alimentare dezordonate decât utilizatorii mai puțin frecvenți. Cu toate acestea, diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, ceea ce înseamnă că nu s-a putut concluziona cu certitudine că această diferență nu se datorează întâmplării.

• CITEŞTE ŞI:  Domnitorul român care a renunțat la tron pentru o femeie: Petru Șchiopul. El avea 60 de ani, iar amanta doar 22 de ani

Pe o scară utilizată pentru evaluarea simptomelor tulburărilor alimentare, participanții care au raportat un timp ridicat de utilizare (2-3 ore pe zi) și extrem (peste 3 ore pe zi) pe TikTok au obținut scoruri medii care se apropie de pragul pentru simptomele tulburărilor alimentare semnificative din punct de vedere clinic.

Acest lucru sugerează că o expunere de peste două ore pe zi la conținutul TikTok poate fi asociată cu tulburări alimentare, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora în profunzime această legătură.

Conținutul dăunător este omniprezent

Conținutul prezentat participanților din grupul experimental este larg răspândit pe TikTok, nu doar în cadrul comunităților „pro-ana” (promotion of anorexia). Alimentația „curată”, detoxifierea și tendințele dietetice restrictive sunt exemple de alimentație dezordonată camuflate sub termenii „wellness” și „îngrijire de sine”.

Aceste tipuri de conținut, împreună cu „fitspiration”, promovează adesea exercițiile fizice excesive și alimentația nesănătoasă.

Influencerii care promovează starea de bine pe social media joacă un rol major în normalizarea comportamentelor alimentare dezordonate și a conținutului fitspiration.

Hashtag-uri precum #GymTok și #FoodTok permit oricărui utilizator TikTok să creeze și să consume conținut despre rutinele alimentare zilnice, transformările de pierdere în greutate și regimurile lor de antrenament.

Mai mult, utilizatorii obișnuiți pot distribui videoclipuri periculoase legate de diete fără a primi aceleași reacții negative pe care le-ar primi o celebritate sau un influencer cunoscut pentru promovarea conținutului iresponsabil.

Studiul s-a concentrat doar pe efectele pe termen scurt ale expunerii la acest tip de conținut pe TikTok. Sunt necesare cercetări longitudinale pentru a determina dacă efectele negative observate persistă în timp.

Provocările cenzurii pe TikTok

Utilizatorii TikTok au un control limitat asupra conținutului la care sunt expuși. Deoarece își petrec majoritatea timpului pe o pagină personalizată „Pentru tine”, generată de un algoritm, un utilizator nu trebuie să caute sau să urmărească conținut legat de tulburările alimentare pentru a fi expus la acesta.

• CITEŞTE ŞI:  Unii oameni identifică mirosurile la fel de ușor ca și cum ar fi culori

În cadrul studiului prezentat, 64% dintre participanți au raportat că au văzut conținut despre tulburările alimentare pe pagina lor „Pentru tine”. Exemplele includ videoclipuri care promovează consumul excesiv de alimente, utilizarea laxativelor sau exercițiile fizice excesive.

Paradoxal, căutarea de conținut pozitiv despre imaginea corporală poate expune utilizatorii la conținut legat de tulburările alimentare.[sursa]

Cel mai important lucru pe care utilizatorii TikTok îl pot face este să fie conștienți de faptul că urmărirea sau căutarea oricărui tip de conținut legat de mâncare, corp sau exerciții fizice poate duce la o expunere involuntară la idealuri corporale distorsionate. Limitarea timpului petrecut pe TikTok va reduce expunerea, dar constatările cercetătorilor arată că și numai 8 minute petrecute pe TikTok pot avea un efect negativ.

În cele din urmă, siguranța online a tinerilor depinde de o reglementare adecvată a conținutului pe social media. Fără aceasta, a oferi tinerelor femei cunoștințele necesare pentru a evita riscurile pe social media este ca și cum le-ai da o vestă de salvare, dar le-ai lăsa să înoate la nesfârșit împotriva unui curent puternic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: