Este echinocțiul de toamnă secretul alinierii aproape perfecte a piramidelor? Un inginer spune că da.

Pentru o structură construită acum mai bine de 4.000 de ani, cu mult înainte de existența planurilor arhitecturale moderne sau a computerelor, Marea Piramidă din Giza este remarcabil de bine aliniată. De-a lungul timpului, experții s-au întrebat cum au reușit vechii egipteni să realizeze o asemenea precizie. Acum, după cum a relatat Owen Jarus, un inginer crede că a descoperit secretul: echinocțiul de toamnă.

Glen Dash, un inginer cu experiență în situri arheologice din Egipt, Grecia, Cipru și Statele Unite, a prezentat recent această teorie în publicaţia Journal of Ancient Egyptian Architecture. Acesta a observat că Marea Piramidă este aproape perfect aliniată cu punctele cardinale – nord, sud, est și vest – cu o „precizie mai bună de patru minute de arc, adică o cincime dintr-un grad”.[sursa]

echinocțiul de toamnă secretul alinierii aproape perfecte a piramidelor
Echinocțiul de toamnă secretul alinierii aproape perfecte a piramidelor

Echinocțiul de toamnă ar putea fi secretul alinierii aproape perfecte a piramidelor

Nu doar Marea Piramidă este aliniată cu o precizie uimitoare. Celelalte două mari piramide din Egipt – Piramida lui Khafre, situată tot la Giza, și Piramida Roșie de la Dahshur – au fost construite și ele cu o acuratețe similară. Totuși, toate cele trei piramide au o trăsătură comună surprinzătoare: sunt rotite ușor în sens invers acelor de ceasornic față de punctele cardinale, potrivit lui Dash.[sursa]

De-a lungul anilor, s-au propus mai multe teorii care să explice cum au fost aliniate aceste structuri colosale. Unii cercetători au sugerat că egiptenii ar fi folosit constelațiile, în timp ce alții cred că s-au bazat pe mișcările Soarelui. În studiul său, Glen Dash a propus că egiptenii au folosit de fapt soarele, dar în special în ziua echinocțiului de toamnă.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Relaţiile complicate ale reginei Cleopatra: frați, copii și amanți

Echinocțiul de toamnă, unul dintre cele două echinocții anuale, este momentul când ziua și noaptea au aceeași durată, iar soarele se află direct deasupra ecuatorului. Potrivit Science Alert, s-a presupus anterior că echinocțiul de toamnă nu ar fi oferit suficientă precizie pentru construirea piramidelor. Însă Dash a fost de altă părere.

Pentru a-și testa ipoteza, Dash a realizat un experiment simplu, folosind o tijă cunoscută sub numele de gnomon. Pe 22 septembrie 2016, ziua echinocțiului de toamnă, el a urmărit umbra tijei de-a lungul zilei, marcând locațiile umbrei pe o platformă de lemn. La finalul zilei, a folosit o bucată de sfoară pentru a trasa un arc între două puncte ale curbei formate de umbră.

Atunci când a desenat o linie dreaptă între aceste puncte, linia era aproape perfect aliniată de la est la vest, cu o ușoară rotație în sens invers acelor de ceasornic – exact ca alinierea piramidelor.

Sursa: Glen Dash

Această metodă funcționează și în timpul echinocțiului de primăvară, a explicat Dash, dar rotația ar fi în direcția opusă – în sensul acelor de ceasornic – față de alinierea piramidelor.

Deși Dash a efectuat experimentul în Pomfret, Connecticut, el este convins că tehnica ar fi putut fi aplicată cu ușurință și în Egiptul antic. „Tot ce ar fi avut nevoie era o tijă și o zi senină – așa cum sunt majoritatea zilelor la Giza.”, a declarat el pentru Live Science.

Totuși, este imposibil de spus cu certitudine dacă vechii egipteni au folosit această metodă sau altă tehnică necunoscută. „Egiptenii, din păcate, ne-au lăsat foarte puține indicii”, recunoaște Dash în studiul său. Cu toate acestea, el concluzionează că teoria sa are un „anumit farmec”.

Publicitate

„Această metodă produce rezultate care coincid cu alinierile reale ale celor mai mari piramide din Egipt, atât în magnitudine, cât și în direcție. E greu de imaginat o metodă mai simplă, atât din punct de vedere conceptual, cât și practic.”, a notat Glen Dash.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: