Există o gaură pe suprafaţa planetei Marte, iar oamenii de ştiinţă încă nu au reuşit să rezolve complet acest mister.
Vizitatorii umani care vor merge pe Marte vor avea nevoie de un loc unde să se adăpostească de radiații, de schimbările de temperatură și de furtunile de praf care afectează Planeta Roşie. Dacă aceasta se aseamănă cu Pământul sau cu Luna, este posibil să aibă tuburi de lavă subterane mari care ar putea găzdui adăposturi. Secțiunile prăbușite ale tuburilor de lavă, numite luminatoare, ar putea oferi acces la aceste refugii subterane.
Oare această gaură de pe Marte duce la o cavernă subterană mai mare? Dacă da, ce se ascunde în interior?[sursa]
O gaură pe suprafața planetei Marte a băgat oamenii de ştiinţă în şedinţă
Această imagine a fost captată de camera HiRISE (High-Resolution Imaging Science Experiment) de pe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA.
Groapa are un diametru de doar câțiva metri și se află în regiunea Arsia Mons de pe Marte. Arsia Mons este unul dintre cei trei vulcani latenți din grupul de trei vulcani Tharsis Montes.
Regiunea Tharsis din Tharsis Bulge este o câmpie vulcanică vastă, cu un diametru de mii de kilometri. Este înălțată în comparație cu restul planetei Marte și se află în medie la aproximativ 10 km deasupra altitudinii medii a planetei. În mod evident, regiunea a fost activă din punct de vedere vulcanic în trecut, iar caracteristici precum groapa sunt un rezultat direct al activității vulcanice antice.
Mai multe gropi din regiunea Arsia Mons pot fi luminatoare prăbușite sau deschideri în tuburi de lavă subterane.
Cu toate acestea, există multe incertitudini. O imagine a uneia dintre ele arată un perete lateral iluminat, ceea ce ar putea indica faptul că este doar o groapă cilindrică.
Gaura din imaginea prezentată ar putea fi doar o groapă sau un puț și nu o intrare într-o peșteră sau un tub de lavă. Acestea se găsesc și pe Pământ, pe vulcanii din Hawaii, unde sunt numite cratere cu gropi. Acestea nu se conectează la peșteri lungi sau la tuburi de lavă. Sunt rezultatul unei prăbușiri care a avut loc mult mai adânc în subteran.
În Hawaii, craterele cu gropi au o adâncime cuprinsă între 6 și 186 de metri și o lățime cuprinsă între 8 și 1140 de metri. Groapa Arsia Mons din imaginea de mai sus are o adâncime de doar 178 de metri.
Dispunem de o înțelegere mult mai bună a gropilor și tuburilor de lavă de pe Lună decât cea de pe Marte. Știm că unele dintre ele sunt stabile din punct de vedere termic la aproximativ 17°C. Există, de asemenea, imagini mai bune ale acestor tuburi de lavă de pe Lună, cu priviri intrigante ale podelelor acoperite de bolovani.
Se lucrează intens la modul de explorare a acestor peșteri și tuburi de lavă lunare, inclusiv la modele conceptuale pentru roboții care le-ar putea explora. Poate că, pe Lună, astronauții s-ar putea adăposti în habitate gonflabile în interiorul acestor tuburi, unde sunt protejați de schimbările de temperatură, radiații și micrometeoriți.
Dar Marte este o cu totul altă chestiune. Nu există niciun motiv pentru care tuburile de lavă să nu existe pe Marte. De fapt, gravitația de pe Marte este mult mai slabă decât cea de pe Pământ, iar acest lucru ar trebui să permită tuburi mult mai mari.
Imaginile de pe Marte arată nişte aşa-zise rigole, care de fapt sunt tuburi prăbușite. Pare probabil ca nu toate aceste tuburi să se fi prăbușit pentru a forma rigole.
O groapă de pe vulcanul marțian Pavis Mons este deosebit de interesantă. Există un fel de gol sub groapă, dar natura gropii este greu de stabilit. Este un tub de lavă? Dacă este așa, atunci este mai mic decât majoritatea tuburilor de pe Pământ.
Tuburile de lavă marțiene sunt încă un mister. Oamenii de știință au găsit o mulțime de dovezi morfologice care sugerează că acestea sunt numeroase.
Dar în știință, nu poți presupune că sunt acolo, chiar dacă pare probabil să fie așa. Nu există niciun motiv clar pentru care nu ar fi acolo. Ar putea într-o zi să ofere adăpost pentru astronauți? Poate.
Avem nevoie de o misiune robotică pentru a le explora mai întâi.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: